Vad är RCS Messaging på Android och hur använder jag det?

Viktiga takeaways

 • RCS är ett modernt meddelandeprotokoll som erbjuder mer funktionalitet än SMS och MMS tillsammans.
 • RCS innehåller funktioner som läskvitton, skrivindikatorer, större fildelning och gruppmeddelanden.
 • Om din standardmeddelandeapp inte stöder RCS behöver du Google Messages för att komma igång, förutsatt att ditt land eller operatör stöder det.

Du kanske har stött på termerna ”RCS-meddelanden” eller ”RCS-chattar” under de senaste åren. Men vad exakt betyder RCS, och hur skiljer det sig från SMS/MMS och andra snabbmeddelandeplattformar? Vi kommer att förklara allt nedan.

Vad är RCS Messaging?

Google

Rich Communication Services (RCS) är ett modernt meddelandeprotokoll som är avsett att ersätta traditionella SMS- och MMS-meddelanden. RCS innehåller rikare funktioner, inklusive många av de som är tillgängliga på de bästa snabbmeddelandeplattformarna som WhatsApp, Telegram och Signal.

RCS härmar också Apples iMessage på vissa sätt. Men trots att det är en iMessage-konkurrent planerar Apple att lägga till RCS-stöd på iPhones 2024 via en mjukvaruuppdatering.

En kort historik om RCS-meddelanden

RCS skapades 2007 av en grupp aktörer inom mobilbranschen. RCS bygger på GSMA:s universella profilen branschöverenskommen standard för distribution av RCS.

Google meddelade först att det arbetade med att stödja RCS på Android i ett pressmeddelande från 2016 som en uppgradering till det allestädes närvarande SMS-meddelandeprotokollet. Spola framåt några år och RCS är nu tillgängligt globalt tack vare den accelererade utrullningstakten.

RCS-meddelandefunktioner

RCS-chattar introducerar flera spännande funktioner som gör SMS irrelevanta. En av dem är möjligheten att se läskvitton för dina skickade meddelanden ovanpå leveranstiden. Du kan också se en skrivindikator, en standardfunktion på moderna snabbmeddelandeplattformar.

Du kan skicka och ta emot större filer (upp till 105 MB), så foton och videor kommer att skickas i mycket högre upplösning än MMS. Du kan också reagera på meddelanden du får över RCS.

RCS fungerar också annorlunda jämfört med SMS. Den skickar meddelanden via mobildata eller Wi-Fi så länge den andra personen också använder RCS. Detta står i kontrast till SMS, som skickas över din mobiloperatörs nätverk.

Låt oss nu se hur RCS kan jämföras med SMS och MMS och vad som gör det tidigare till en spelväxlare för meddelanden.

RCS vs. SMS-meddelanden

Det är stor skillnad mellan RCS, SMS och MMS. SMS har sina egna funktioner som skiljer det från moderna snabbmeddelandeplattformar och till och med RCS. Du behöver till exempel ingen mobildata- eller Wi-Fi-anslutning för att använda SMS. Den har en minimal barriär för inträde, med endast en mobilanslutning och signal som behövs. För RCS måste du först ansluta till internet.

En annan utmärkande egenskap är att du inte behöver ladda ner en extra app för att använda SMS. Praktiskt taget alla telefoner, inklusive funktionstelefoner (”dumma”) kommer med en dedikerad SMS-app. Men inte alla Android-enheter är förinstallerade med en RCS-kompatibel app som Google Messages.

En annan skillnad mellan RCS och SMS är att varje SMS-meddelande är begränsat till 160 tecken. Detta förklarar varför längre texter delas upp i segment som standard när du skickar ett meddelande via SMS. Med RCS kan du skicka långa meddelanden långt över gränsen på 160 tecken.

Att dela multimediafiler är inte heller möjligt med SMS. Detta görs med hjälp av MMS, eller Multimedia Messaging Service. MMS har en mager filgräns, vilket är anledningen till att delade bilder vanligtvis är suddiga. Som tidigare nämnts överskrider RCS denna gräns, vilket gör att du kan skicka filer på upp till 105 MB i storlek.

Slutligen stöder RCS gruppmeddelanden, läskvitton, meddelandereaktioner och en skrivindikator, som alla inte är tillgängliga på SMS och MMS. Den stöder också olika dataformat, inklusive GIF, klistermärken, platser, foton, dokument och videor.

Hur får jag RCS-meddelanden på min Android-telefon?

Även om RCS-chattar stöds av Android-enheter som kör Android 5.0 eller senare, kanske du inte har Google Messages-appen på din telefon. Dessutom stöder vissa operatörer fortfarande inte RCS, så det är ett väntande spel i så fall. Innan du slår på RCS måste du kontrollera följande:

 • Se till att din telefon är ansluten till internet.
 • Ladda ner den senaste versionen av Google Messages, Samsung meddelandeneller din föredragna SMS-app om den stöder RCS.
 • Om du har flera SIM-kort i telefonen, se till att samma kort som används för data är standard för samtal.
 • Se till att din enhet kör en modern version av Android.
 • Ställ in den RCS-kompatibla appen som din standardmeddelandeapp.

Om du använder Google Fi måste du stänga av Google Fi-samtal och synkronisering av SMS och Fi-meddelanden i Meddelanden. För att göra detta, öppna Meddelanden-appen, tryck på din profilikon i det övre högra hörnet och gå till Meddelandeninställningar > Avancerat > Google Fi-inställningar för att hitta det relevanta alternativet.

Hur man aktiverar RCS-meddelanden på Android

Låt oss titta på hur du aktiverar RCS i Googles meddelandeapp med allt det där. Kom ihåg att detta kanske inte fungerar i alla situationer, beroende på din enhet och operatör. Titta in ofta om det inte fungerar nu.

 • Öppna Google Messages-appen och tryck på din profilikon i det övre högra hörnet.
 • Från popupmenyn väljer du Meddelandeninställningar > RCS-chattar.
 • Om RCS är tillgängligt för din plats och enhet, ser du ett skjutreglage för att aktivera det högst upp. Slå på Slå på RCS-chattar.
 • Ange sedan ditt telefonnummer och tryck på Verifiera nu.
 • Ge appen ett par sekunder för att verifiera ditt nummer. Försök igen senare om det inte går att verifiera efter några minuter.
 • När verifieringen är klar kommer Status att växla till Ansluten, vilket indikerar att RCS är på.
 • Du kan sedan aktivera alternativ som Skicka läskvitton och Visa skrivindikator om så önskas för att dra nytta av RCS.
 • När det är gjort kan du börja skicka och ta emot meddelanden och filer via RCS. Om mottagaren också har ställt in RCS på sin telefon kommer ditt meddelande att gå över detta moderna protokoll. Men om de inte har aktiverat RCS eller om deras operatör inte stöder det, kommer Messages-appen att återgå till SMS.

  Tack vare RCS kan du skicka högupplösta bilder, videor, GIF:er och så vidare direkt via Wi-Fi eller mobildata. Du kan också se när någon skriver, veta när de läser ditt meddelande och reagera på mottagna meddelanden.