Vad är fokusstatus på din iPhone? (Och hur man aktiverar det)

Medan Apples Focus-funktion är ett utmärkt sätt att minimera distraktioner och tysta aviseringar, kan du oavsiktligt få dina vänner att känna att du ignorerar dem ibland. I sådana situationer kan du använda inställningen ”Dela fokusstatus” på din iPhone.

Vad är ”Dela fokusstatus” på en iPhone?

Apples Focus-funktion låter dig tysta iPhone-aviseringar från specifika appar och personer baserat på tiden på dygnet eller den plats du för närvarande befinner dig på. Men om någon ständigt försöker nå dig, och du inte kan svara snabbt, ligger det i den mänskliga naturen för dem att bli oroliga.

Det är här som inställningen ”Dela fokusstatus” kommer in i kopplingen. Det låter appar kontrollera om du har aktiverat ett fokusläge på din iPhone. Om du gör det kommer alla som skickar meddelanden till dig att informeras om att dina aviseringar för närvarande har tystats.

I händelse av en nödsituation kan de välja att skicka meddelanden till dig oavsett genom att trycka på Meddela ändå. Din fokusstatus delas bara när du har ett fokusläge aktiverat och när du har gett en tredje parts app behörighet att dela den. Som standard visas din fokusstatus i appen Meddelanden.

Hur du delar din fokusstatus

De flesta iPhone-användare tenderar att missa inställningen ”Dela fokusstatus” när de konfigurerar fokusfunktionen på iOS. Lyckligtvis tar det bara ett par sekunder att aktivera det.

 • Gå till Inställningar > Fokus.
 • Slå på knappen bredvid Dela över enheter, eftersom den måste vara aktiverad för att dela din fokusstatus.
 • Tryck på Fokusstatus och slå på knappen bredvid Dela fokusstatus.
 • Under Dela från kan du välja vilka Focus-profiler som kan dela din Focus-status.
 • Om du till exempel använder Stör ej på natten för att säkerställa oavbruten sömn men vill att dina kontakter ska veta att du har tystat dina aviseringar, slå helt enkelt på reglaget bredvid Stör ej.

  Hur du stänger av din fokusstatus

  Om du vill stänga av din fokusstatus helt och hållet behöver du bara upprepa stegen ovan (Inställningar > Fokus > Fokusstatus) och stänga av den.

  Även om att dela din fokusstatus är ett bra sätt att låta folk veta att du är upptagen, kan vissa missbruka alternativet ”Meddela ändå” och du kommer att sluta bli distraherad. I det här fallet kan du välja vilka kontakter du inte vill dela din fokusstatus med i Meddelanden-appen.

 • Öppna en konversation med kontakten i appen Meddelanden.
 • Tryck på deras profilbild högst upp på skärmen.
 • Stäng av knappen bredvid Dela fokusstatus.
 • Tyvärr, förutom Apples inbyggda appar som Messages, stöder knappt några tredjepartsappar funktionen Fokusstatus. De flesta appar har dock introducerat liknande funktioner. Du kan till exempel aktivera tyst läge på Instagram för att pausa alla aviseringar och informera folk om att du inte kommer att få varningar för några direktmeddelanden.