Innehållsförteckning
Viktiga takeaways
- Blått ljus från skärmar påverkar din hälsa och stör din sömn, enligt studier av Harvard och NHS.
- Att utsätta dig för blått ljus på natten lurar din hjärna att tro att det är dagtid, vilket hämmar produktionen av melatonin.
- Att använda ett blått ljusfilter på din Android-telefon, som den inbyggda Night Light-funktionen eller appen Twilight, kan minska de negativa effekterna av blått ljus och förbättra din sömnkvalitet.
Hur ofta får du en god natts sömn? Om svaret är något mindre än ”alltid”, kanske du vill överväga vilken inverkan dina prylar har på din nattsömn. Blått ljus från skärmar lurar våra hjärnor att tro att vi borde vara vakna. Lyckligtvis kan du fixa det enkelt med ett blåljusfilter på din Android-telefon.
Problemet med blått ljus
Blått ljus från skärmar har visat sig påverka din hälsa. Studier, som en gjord av Harvardhar upprepade gånger varnat för att användning av prylar på kvällen påverkar både kvantiteten och kvaliteten på din sömn.
Orsaken är exponering för ljus på natten. Närmare bestämt är det exponering för blått ljus med kort våglängd – den typ som avges av telefoner och surfplattor och i stort sett vilken pryl som helst med en upplyst display.
Solljus innehåller också blått ljus, vilket är livsviktigt under dagen. Det är det som hjälper till att hålla dig vaken och alert, och är en integrerad del av hur sömncykler fungerar.
Men exponering för blått ljus på natten är negativt, eftersom det effektivt lurar din hjärna att tro att det fortfarande är dagtid. Det undertrycker utsöndringen av melatonin, ett hormon som produceras på natten och förbereder kroppen för sömn. NHS förklarar.
Dess inverkan är så stor att en annan studie rapporterad av Daglig post föreslog till och med att att ha en blå lysdiod som lyser från en bils instrumentbräda skulle vara ett effektivt sätt att förhindra förare från att somna vid ratten.
Så vad gör du, förutom att stänga av telefonen timmar innan du går och lägger dig? Svaret är att använda ett blåljusfilter. Funktionen är redan inbyggd i Android, och det finns några tredjepartsappar som kan erbjuda ännu fler funktioner om du behöver dem.
Vad gör ett blåljusfilter?
Blåljusfiltrering fungerar på ett av två sätt. Det inbyggda alternativet och rotalternativet vi ska titta på minskar mängden blått ljus som skärmen avger. Andra appar från tredje part placerar ett rött filter på skärmen för att stänga av det blå ljuset.
Effekten är densamma. Det ger allt en röd nyans, vilket kräver lite tillvänjning. Men det tar också bort de negativa effekterna av det blå ljuset och minskar rejält bländning. Även om du är skeptisk till att det förbättrar din sömn, kommer du omedelbart att märka en minskning av ögonansträngningen när du använder telefonen i ett svagt upplyst rum.
Tredjepartsapparna är dock inte perfekta. Deras användning av ett rött överlägg minskar kontrasten och det förvandlar svart till en mörk röd nyans.
De kan också utlösa en säkerhetsfunktion i Android där vissa knappar blir oåtkomliga när överlägg är på plats. Du kommer troligen att märka det om du försöker installera en app från en alternativ appbutik. För att trycka på knappen Installera måste du pausa eller stänga filtreringsappen. Många fungerar inte heller på din aviseringsruta.
Det inbyggda alternativet: Nattljus
Innan du tittar på tredjepartsalternativ, ge den inbyggda inställningen på din Android-telefon eller surfplatta ett snurr. Den ursprungliga Android-versionen kallas Night Light, även om den går under ett annat namn på vissa andra telefoner. Det kallas Eye Comfort Shield på Samsung-telefoner, till exempel.
Det är enkelt att ställa in och schemalägga blåljusfiltret på Android. På de flesta telefoner behöver du bara gå till Inställningar > Skärm och hitta alternativet Nattljus. Du kan schemalägga den att slås på automatiskt och justera effektens intensitet. Om du vill ha mer finjusterad kontroll måste du installera en app.
Bästa övergripande Blue Light Filter App: Twilight
Twilight är den bästa filterappen för blått ljus för Android. Den minskar gradvis färgtemperaturen på skärmen (gör den rödare) och dämpar skärmen tills den når dina valda nivåer av färg och ljusstyrka.
Denna gradvisa förändring gör att du knappt ens märker att det händer. Till en början är vita inte mer än något benvita, men när du ligger i sängen och surfar på Reddit kommer effekten att vara i full kraft.
Genom att använda telefonens ljussensor kan Twilight ständigt justera sina inställningar automatiskt, så att de alltid passar dina omgivande ljusförhållanden. När du väl har kommit förbi den ursprungliga konfigurationen behöver du aldrig mer röra appen.
Varför skulle du använda Twilight när Android redan har ett blåljusfilter?
Två funktioner gör det särskilt användbart. En är att du kan ställa in den så att den inaktiveras automatiskt när du har vissa appar öppna. På så sätt kommer det inte att störa ditt Netflix-tittande på natten. Den andra är att den fungerar med mer än bara din telefon. Du kan ställa in den för att styra din Philips HUE eller andra smarta glödlampor och installera den på din Android-klocka, Android TV eller Chromebook också.
Ladda ner: Skymning (Gratis) | Twilight Pro (3,49 USD)
Rotalternativet: Nattljus (KCAL)
Twilight är det bästa valet för de flesta användare, men om din telefon är rotad har du möjlighet att använda en kraftfullare app i form av Night Light (KCAL).
Som en rotapp kan Night Light styra skärmen direkt. Istället för att placera ett rött överlägg på skärmen för att eliminera effekten av det blå ljuset, minskar det bokstavligen mängden blått ljus som skärmen matar ut.
Det är mycket mer likt hur Androids eget Night Light fungerar, och resultatet är en bild av högre kvalitet. Appen ger inte allt en röd nyans – svarta förblir till exempel svarta – och det finns ingen förlust av kontrast. Det stör inte heller dina aviseringar eller andra appar.
KCAL är dock inte för alla. Du måste rota din telefon för att använda den, och du kan behöva installera en anpassad kärna. Det är inte heller tillgängligt via Play Butik. Du kan se den på GitHub sida och ladda ner den via tredjepartsappbutiken F-Droid.
Ladda ner: Nattljus (KCAL) (Fri)
Minska effekten av blått ljus utan att filtrera det
Effekten av blåljusfiltrering är ganska lätt att vänja sig vid. Ändå, vissa människor gillar det bara inte. Om du inte gillar att alla dina appar får en rödaktig nyans efter solnedgången finns det enklare sätt att minimera effekterna av blått ljus.
Nyckeln är att minska mängden du utsätts för. Så att använda en telefon istället för en surfplatta är bättre på grund av den mindre skärmen. Minska ljusstyrkan så mycket du kan och växla till mörkt läge i dina appar. Du kan till och med aktivera mörkt läge på alla webbplatser i Chrome.
De flesta e-boksläsare har alternativ för vitt på svart eller sepia som är mer ögonvänligt än den vanliga svarta texten på en vit bakgrund. Google Play Böcker går ett steg längre och erbjuder sin egen nattljusfunktion. Den slås på automatiskt vid solnedgången och tar sedan gradvis bort mer blått ljus från skärmen ju mörkare den blir.
För att aktivera den här funktionen öppnar du en bok, trycker på knappen Visningsalternativ, går till Belysning och trycker på växlingsknappen Läsnattljus.
Minska ögonbelastningen på Android
Androids Night Light-funktion och appar som Twilight gör att du kan använda din telefon fritt utan att hindra dig från att somna. De är lätta att använda, och även om effekten kan se lite konstig ut i början, vänjer man sig snabbt. Att minska blått ljus gör också skärmar mindre hårda och minskar bländning, vilket kan hjälpa om du får huvudvärk eller ansträngda ögon när du använder telefonen.