De bästa surfplattorna för spel

Spelplattor har kommit med stormsteg de senaste åren, och vissa har till och med gett spelbärbara datorer en springa för pengarna. De är kompakta och lätta och är ett ännu mer transportabelt alternativ för spel på språng.

SOM OSS

Om du inte vill slå runt och helt enkelt vill lägga vantarna på den bästa spelplattan som man kan köpa för pengar, är ASUS ROG Flow Z13 Gaming Laptop ett absolut odjur.

Detta är en hybridkombo för surfplatta och bärbar dator som har en stor 13,4-tumsskärm och drivs av en Intel Core i9-13900H-processor. Den körs på Windows 11 och erbjuder mycket fler alternativ för spel än någon annan surfplatta på vår lista.

Dess höga prispunkt kan sätta den utom räckhåll för vissa köpare, och den är lite mer rejäl än vissa av alternativen. När det gäller processorhastighet och ren spelprestanda är detta det närmaste du sannolikt kommer PC-kvalitet på en spelplatta.

ASUS ROG Flow Z13 Gaming Laptop

Bästa surfplattan för spel

$1600 $1750 Spara
150 USD

Med 16 GB RAM-minne, en enorm 13,4-tumsskärm och dess hybridfunktionalitet är ASUS ROG Flow Z13 en av de mest kraftfulla spelplattorna man kan köpa för pengar.

Fördelar

 • Hybrid för surfplattor och bärbar dator
 • Stor skärm
 • 16 GB RAM
 • Kan användas med en spelkontroll

Äpple

Med sitt A14 bioniska chip och stora 10,9-tums Liquid Retina Display är Apple iPad (10:e generationen) ett utmärkt val för en mobil spelplatta.

Dess kraftfulla processor ger en jämn prestanda, tack vare sin 6-kärniga CPU och 4-kärniga GPU, medan dess 2360 x 1640 högupplösta skärm med True Tone-teknik ger skarpa bilder med livfulla färger.

Den körs på den senaste versionen av iPadOS och ger tillgång till ett stort bibliotek av spel på App Store, inklusive de som har optimerats för iPad. Dessutom ger dess kompatibilitet med Apple Pencil och Magic Keyboard Folio ännu mer mångsidighet.

Apple iPad 10

Bästa iPad för spel

$350 $450 Spara
100 USD

Med förbättringar över hela linjen jämfört med tidigare generationer, inklusive en snabbare och smidigare prestanda, är Apple iPad 10 ett utmärkt sätt att njuta av spel på språng.

Fördelar

 • Förbättrad prestanda
 • Stor, livfull display
 • Imponerande högtalarljud
 • 5G-anslutning

Nackdelar

 • Dyrare än föregående generation
 • Inte den bästa sikten i soliga förhållanden

Samsung

Samsung Galaxy Tab A8 är ett stabilt mellanklassalternativ för mindre krävande surfplattor, och är ett prisvärt och värdigt alternativ för de flesta, särskilt de som redan befinner sig i Samsungs ekosystem.

Den har en 10,5-tums LCD-skärm med en 1920 x 1200 skärm och har ett långvarigt batteri på 7 040 mAh, vilket gör den lämplig för längre spelsessioner.

Med möjlighet att få upp till 128 GB inbyggt lagringsutrymme och utbyggbart minne via microSD-kort, är denna kompakta och lätta surfplatta idealisk för casual gamers. Dessutom, med tillgång till Samsung Kids, ger den också mycket roligt för yngre spelare.

Samsung Galaxy Tab A8

Bästa spelsurfplatta i mellanklass

$179 $280 Spara
101 USD

Samsung Galaxy Tab A8 är en surfplatta som erbjuder en väl avrundad upplevelse till ett rimligt pris. Den har en stor 10,5-tums LCD-skärm med hög upplösning och ett brett bildförhållande, vilket gör den idealisk för att titta på film, spela spel och surfa på webben.

Fördelar

 • Perfekt för casual gameplay
 • Ett mer prisvärt alternativ
 • Ger en jämn prestanda
 • Stor och livfull display

Nackdelar

 • Inte lämplig för mer krävande titlar

Amazon

Om du är på jakt efter en prisvärd surfplatta som också kan ge dig din spelfixning, är Amazon Fire HD 10 ett alternativ som definitivt är värt din uppmärksamhet.

Den är utrustad med en livfull 10,1-tums Full-HD-skärm och har en robust åttakärnig processor under huven, vilket möjliggör en imponerande jämn och fördröjningsfri prestanda, särskilt för prisnivån.

Naturligtvis bör du inte förvänta dig att fastna i några AAA-titlar på detta. Men den är idealisk för mobilspel och ger tillgång till Amazons bibliotek med speltitlar, så du kommer aldrig att kämpa för att hitta något att spela.

Amazon Fire HD 10 surfplatta

Bästa budgetsurfplatta för spel

$80 $140 Spara
60 USD

Den mest prisvärda spelplattan för budgetköpare, Amazon Fire HD 10 Tablet erbjuder massor av funktionalitet och innehåll för Amazon-entusiaster. Dess skarpa 10,1-tumsskärm och smidiga prestanda gör det till ett idealiskt sätt att njuta av mobilspel utan att bryta pengarna.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Lätt och bärbar
 • Tillgång till Amazon Fire-spelinnehåll
 • Fungerar även som en Alexa smart display

Nackdelar

 • Inte bra för icke-Amazon-relaterat innehåll

Äpple

Med en mindre 8,3-tums Liquid Retina-skärm är Apple iPad Mini (6th Gen) en liten enhet jämfört med de flesta andra surfplattor. Men med samma A15-chipset som iPhone 13 Pro under huven är den både kraftfull och effektiv för sin storlek.

iPad Mini (6:e generationen) kan enkelt läggas ner i en väska eller ryggsäck, och eftersom den bara väger 0,65 pund är den enkel att bära med sig, vilket gör spelandet bekvämt och problemfritt när du är på språng.

Dess 5G-kapacitet betyder att den kan stödja flerspelarspel online. Och tillgång till Apple Arcade, såväl som App Stores enorma spelbibliotek, betyder att det inte finns någon brist på kompatibla titlar att njuta av.

Apple iPad Mini 6:e generationen

Bästa lilla surfplatta för spel

$400 $500 Spara
100 USD

Apple iPad Mini 6th Generation är liten nog att bekvämt passa i vilken väska eller ryggsäck som helst, och gör portabelt spel till en lek. Och med sitt A15 Bionic Chip och högupplösta display kommer du att njuta av en fantastisk prestanda för alla dina spelfavoriter.

Fördelar

 • Kompakt, bärbar design
 • Kompatibel med Apple Arcade
 • Bra batteritid
 • Utmärkt prestanda

Nackdelar

 • Mindre skärm kanske inte passar alla

FAQ

F: Är en surfplatta bra för spel i allmänhet?

Även om den inte kan matcha processorkraften hos en högpresterande speldator, kan en surfplatta ge massor av njutning som en mer bärbar spelplattform. Med större skärmar och större batterier än smartphones är de ett mycket mer trovärdigt alternativ för mobilspel. Och med en avancerad spelplatta kan du njuta av fler premiumtitlar när du är på språng.

F: Är en Android-surfplatta eller Apple-surfplatta bra för spel?

Oavsett vilken typ av spelplatta du är ute efter, hittar du ett urval av utmärkta Android- och Apple-alternativ. Apples erbjudanden tenderar att ha en fördel när det kommer till rå prestanda, kraft och hållbarhet. De ger också tillgång till iOS-exklusiva spel. Android-surfplattor är dock generellt sett billigare, med bättre åtkomst och kompatibilitet med applikationer och hårdvara från tredje part.

F: Är en surfplatta bättre än en telefon för spel?

Generellt ja. Surfplattor tenderar att ha mer kraftfulla GPU:er och kan därför leverera en jämnare prestanda med förbättrad bild. Plus, med större skärmar än smartphones, ger de bättre visuell klarhet och pekskärmskontroll.

F: Kan en surfplatta ersätta en bärbar dator för spel?

Generellt sett erbjuder bärbara datorer mer vad gäller funktionalitet än de flesta surfplattor, på grund av deras ökade processorkraft och lagringskapacitet. Men under de senaste åren har surfplattor blivit mer sofistikerade, vilket minskar gapet mellan dem själva och bärbara datorer avsevärt.

F: Hur mycket RAM ska en spelplatta ha?

8 GB RAM är en bra utgångspunkt för en spelplatta för de flesta spel. Större, mer krävande titlar kan kräva en bump upp till cirka 16 GB för att du ska kunna dra nytta av hela upplevelsen. För mer avslappnade spel och mindre krävande titlar kan du dock upptäcka att en surfplatta med mellan 4-6GB RAM kan räcka.

F: Behöver jag en SD-kortplats för att lagra spel på en surfplatta?

Inte nödvändigtvis, eftersom de flesta surfplattor kommer att tillhandahålla intern lagring för dina spel och data. SD-kort är dock mycket användbara för att överföra data och för att öka mängden tillgängligt lagringsutrymme, vilket gör att du kan installera mer krävande titlar.

F: Ska jag köpa en 128GB eller 256GB surfplatta för spel?

256 GB skulle vara det bättre alternativet för spel, förutsatt att du inte tycker att kostnaden för en 256 GB surfplatta är oöverkomlig. Om du planerar att ägna dig åt spel när du är på språng behöver du förmodligen extra lagringsutrymme för att installera dina favoritspel.