Viktiga Slutsatser
- Enligt forskning från Harvard och NHS påverkar blått ljus från skärmar hälsan negativt och stör sömnen.
- Exponering för blått ljus nattetid kan lura hjärnan att tro att det är dag, vilket hämmar produktionen av melatonin.
- Användning av ett blåljusfilter på din Android-enhet, såsom den inbyggda funktionen Nattläge eller appen Twilight, kan mildra de negativa effekterna av blått ljus och förbättra din sömnkvalitet.
Hur ofta känner du dig riktigt utvilad efter en natts sömn? Om svaret är ”inte alltid”, kan det vara värt att reflektera över hur dina digitala enheter påverkar din sömn. Blått ljus från skärmar kan leda till att hjärnan tror att det fortfarande är dag. Lyckligtvis finns det en enkel lösning: ett blåljusfilter på din Android.
Problemet med Blått Ljus
Det har visats att blått ljus som kommer från skärmar har en påverkan på vår hälsa. Studier, som den utförda av Harvard, har upprepade gånger visat att användning av digitala enheter på kvällen har en negativ inverkan på både mängden och kvaliteten av sömn.
Orsaken ligger i exponeringen för ljus under natten. Mer specifikt handlar det om exponering för kortvågigt blått ljus, samma typ av ljus som avges från smartphones, surfplattor och nästan alla enheter med bakgrundsbelyst skärm.
Solens ljus innehåller också blått ljus, vilket är nödvändigt under dagen. Det hjälper oss att hålla oss vakna och alerta, och är en fundamental del av hur våra sömncykler fungerar.
Men exponering för blått ljus nattetid är skadlig eftersom det lurar hjärnan att tro att det fortfarande är dag. Det hämmar utsöndringen av melatonin, ett hormon som produceras på natten och som förbereder kroppen för sömn, som NHS förklarar.
Effekten är så pass stark att en annan studie som rapporterades av Daily Mail till och med föreslog att en blå lysdiod på en bils instrumentbräda skulle kunna hjälpa till att hålla förare vakna.
Så, vad kan man göra förutom att lägga undan sin mobil timmar innan läggdags? Svaret är att använda ett blåljusfilter. Denna funktion finns redan i Android och det finns även tredjepartsappar som kan erbjuda ännu fler funktioner om det behövs.
Hur Fungerar ett Blåljusfilter?
Blåljusfiltrering fungerar på två huvudsakliga sätt. Det inbyggda alternativet och vissa root-alternativ minskar mängden blått ljus som skärmen avger. Andra appar från tredje part använder ett rött filter som placeras på skärmen för att blockera blått ljus.
Effekten blir likartad i båda fallen. Allt får en rödaktig ton, vilket kan ta lite tid att vänja sig vid. Men det tar också bort de negativa effekterna av det blå ljuset och minskar bländning avsevärt. Även om du är tveksam till huruvida det förbättrar din sömn, kommer du omedelbart att märka en minskning av ansträngningen i ögonen när du använder din telefon i svagt ljus.
Tredjepartsapparna är inte helt perfekta. Användningen av ett rött överlägg minskar kontrasten och förvandlar svart till en mörkröd nyans.
De kan även utlösa en säkerhetsfunktion i Android som gör att vissa knappar blir oåtkomliga när överlägget är aktiverat. Du kommer förmodligen att märka detta om du försöker installera en app från en alternativ appbutik. För att trycka på knappen ”Installera” behöver du pausa eller stänga av filterappen. Många av dem fungerar inte heller i din notifikationsruta.
Det Inbyggda Alternativet: Nattläge
Innan du testar tredjepartsapparna kan du prova det inbyggda alternativet på din Android-telefon eller surfplatta. Den ursprungliga Android-versionen heter Nattläge, även om den kan ha ett annat namn på vissa telefoner. På Samsung-telefoner kallas det till exempel Ögonkomfortsköld.
Det är enkelt att ställa in och schemalägga blåljusfiltret på Android. På de flesta telefoner behöver du bara gå till Inställningar > Skärm och hitta alternativet Nattläge. Du kan schemalägga det att slås på automatiskt och justera intensiteten. Om du vill ha mer detaljerad kontroll behöver du installera en app.
Bästa Blåljusfilter-appen: Twilight
Twilight är en av de mest populära blåljusfilterapparna för Android. Den minskar stegvis skärmens färgtemperatur (gör den rödare) och dämpar skärmen tills den når önskad färg och ljusstyrka.
Denna gradvisa förändring gör att du nästan inte märker när det händer. I början är vit färg bara aningen benvit, men när du ligger i sängen och surfar på Reddit kommer effekten att vara fullständig.
Genom att använda telefonens ljussensor kan Twilight ständigt justera sina inställningar automatiskt så att de alltid passar de omgivande ljusförhållandena. När du väl har genomfört den initiala konfigurationen behöver du inte längre justera appen.
Varför skulle man använda Twilight när Android redan har ett inbyggt blåljusfilter?
Två funktioner gör den särskilt användbar. En är att du kan ställa in den så att den stängs av automatiskt när du använder vissa appar. På så sätt kommer den inte att störa ditt Netflix-tittande på kvällen. Den andra är att den fungerar på fler enheter än bara din mobiltelefon. Du kan konfigurera den för att styra dina Philips HUE eller andra smarta glödlampor och även installera den på din Android-klocka, Android TV eller Chromebook.
Ladda ner: Twilight (Gratis) | Twilight Pro (3,49 USD)
Root-alternativet: Nattläge (KCAL)
Twilight är ett bra alternativ för de flesta, men om din telefon är rootad har du möjlighet att använda en mer kraftfull app i form av Nattläge (KCAL).
Som en root-app kan Nattläge styra skärmen direkt. Istället för att placera ett rött filter på skärmen för att eliminera effekten av blått ljus, minskar den faktiskt mängden blått ljus som skärmen avger.
Det påminner mycket mer om hur Androids eget Nattläge fungerar och ger en bättre bildkvalitet. Appen ger inte allting en rödaktig nyans – svart förblir exempelvis svart – och det finns ingen förlust av kontrast. Den stör inte heller notifikationer eller andra appar.
KCAL är dock inte för alla. Du behöver roota din telefon för att använda den och du kan behöva installera en anpassad kernel. Den finns heller inte tillgänglig i Play Butik. Du kan se den på GitHub och ladda ner den via den alternativa appbutiken F-Droid.
Ladda ner: Nattläge (KCAL) (Gratis)
Minska Effekten av Blått Ljus Utan Filtrering
Det är ganska lätt att vänja sig vid effekten av blåljusfiltrering. Men en del människor gillar det inte alls. Om du inte vill att alla dina appar ska få en rödaktig nyans efter solnedgången, finns det enklare sätt att minimera effekten av blått ljus.
Nyckeln är att minska exponeringen för blått ljus. Att använda en telefon istället för en surfplatta är bättre på grund av den mindre skärmen. Sänk ljusstyrkan så mycket som möjligt och använd mörkt läge i dina appar. Du kan även aktivera mörkt läge på alla webbplatser i Chrome.
De flesta e-bokläsare har alternativ som vitt på svart eller sepia, vilket är mer skonsamt för ögonen än den vanliga svarta texten på vit bakgrund. Google Play Böcker går ännu längre och erbjuder sin egen nattlägefunktion. Den aktiveras automatiskt vid solnedgång och tar sedan successivt bort mer blått ljus från skärmen ju mörkare det blir.
För att aktivera den här funktionen, öppna en bok, tryck på knappen ”Visningsalternativ”, gå till ”Belysning” och tryck på knappen ”Läsnattläge”.
Minska Ansträngningen på Ögonen med Android
Androids Nattläge-funktion och appar som Twilight låter dig använda din telefon utan att det ska hindra din sömn. De är lätta att använda och även om effekten kan se lite märklig ut i början, vänjer man sig snabbt. Att reducera blått ljus gör även skärmarna mjukare och minskar bländning, vilket kan vara bra om du lätt får huvudvärk eller ansträngda ögon när du använder din telefon.