Viktiga Slutsatser
- Ethereum-restaking ger ETH-innehavare möjlighet att använda sina insatta tokens för att säkra andra blockkedjenätverk och delta i olika blockkedjehändelser, utan att förlora sina staking-belöningar.
- Genom att utnyttja Ethereums validatorer och insatta tokens kan mindre och nyare nätverk dra nytta av dess robusta säkerhets- och tillitssystem, vilket minskar risken för attacker eller misslyckanden.
- Trots att Ethereum-restaking erbjuder extra staking-belöningar och möjligheter, medför det också ökade risker för ”slashing”, höga inträdesbarriärer och komplexitet för Ethereums konsensus, vilket måste hanteras för att det ska få en bredare användning.
Om du har stakat eller planerar att staka din krypto för att säkra Ethereum, har du troligen stött på nackdelarna, till exempel att du inte kan använda dina digitala tillgångar under den tid de är insatta.
En möjlig lösning på denna nackdel är Ethereum-restaking. Så, vad är Ethereum-restaking, hur fungerar det och vad innebär det för dig?
Vad är Ethereum-restaking?
Ethereums medgrundare Vitalik Buterin definierar Ethereum-restaking som en process som gör det möjligt för Ethereum-stakers att ”samtidigt använda sin insats som en insättning i ett annat protokoll.” Din ETH kommer att förbli insatt på Ethereum, men du kan utvidga dess relaterade staking-kraft till andra blockkedjenätverk.
I stället för att nya blockkedjenätverk samlar in nya validatorer och ber dem att staka nya tokens, kan dessa nätverk utnyttja Ethereums validatorer och insatta tokens för att säkra sina tillitssystem. Även om du troligen kommer att restaka för att säkra andra nätverk i utbyte mot staking-belöningar, kan du också restaka för att bevisa tillit (och få verifiering) eller för att delta och rösta i en blockkedjehändelse utan belöningar.
EigenLayer, ett protokoll som grundades av Sreeram Kannan, introducerade restaking-mekanismen för Ethereum (kolla in EigenLayers vitbok [PDF]). Detta restaking-protokoll implementerar smarta kontrakt på Ethereum som gör det möjligt för ETH-stakers att gå med på att validera nya nätverk som är byggda på Ethereum.
EigenLayer lanserades i juni 2023 och hade i oktober 2023 ett totalt värde låst (TVL) på cirka 216 miljoner dollar, enligt DefiLlama-data.
Om du godkänner restaking kan du validera flera system, inklusive virtuella maskiner, kryptobryggor och konsensusprotokoll. Men förutom att få extra värde för din ETH, kommer du att utsättas för fler ”slashing”-villkor på dina insatta tokens.
Hur fungerar Ethereum-restaking?
När du stakar ETH på Ethereum deponeras dina tokens och låses in i ett smart kontrakt som aktiverar programvara för transaktionsvalidering. På samma sätt, när du vill restaka, måste du ingå ett annat smart kontrakt som riktar staking-kraften hos dina insatta tokens till det sekundära nätverk du vill säkra eller delta i.
Detta är vad EigenLayer gör: protokollet implementerar dessa smarta kontrakt på Ethereum så att ETH-stakers kan välja att utöka staking-kraften för sina insatta tillgångar till sekundärt stödda nätverk.
Det finns två sätt att restaka via EigenLayer. Först kan du restaka ETH som du har stakat på Ethereum eller som är likvid på plattformar som Lido och Rocket Pool. Från och med 2023 stöder EigenLayer likvid staking av Coinbase Staked Ether (cbETH), Rocket Pool ETH (rETH) och Lido ETH (stETH), med planer på att stödja fler protokoll.
För att restaka dina likvida stakade tokens kan du besöka EigenLayer app och ansluta din kryptovaluta-plånbok och dra nytta av de redan implementerade smarta kontrakten. För att staka din ursprungliga ETH måste du skapa EigenPods och tilldela dina autentiseringsuppgifter för ”beacon chain”-uttag till EigenPods adress.
EigenLayer har också för avsikt att integrera aktivt validerade tjänster (AVS), moduler som inte innehåller Ethereum Virtual Machine (EVM)-kod, som du kan välja att validera som en ETH-restaker.
Den omriktade staking-kraften från Ethereum gör att du kan validera transaktioner och tjäna belöningar på båda nätverken – Ethereum och det sekundära nätverket – samtidigt.
Fördelarna med Ethereum-restaking
Flera fördelar är kopplade till Ethereum-restaking för validatorer, utvecklare och nya projekt.
1. Ytterligare staking-belöningar
Bildkälla: Ivan Radic/Flickr
Den mest betydande fördelen med Ethereum-restaking är att det låter dig undvika alternativkostnaden som vanligtvis är kopplad till ETH-staking. Normalt, när du stakar din ETH, kan du inte staka den redan insatta token igen. Du kan inte utnyttja andra nya kryptostaking-möjligheter och tjäna fler staking-belöningar.
Med Ethereum-restaking behöver du dock inte vänta på upplåsningsperioden för att staka din redan insatta ETH igen, och du kan även använda den för att få tillgång till andra blockkedjeapplikationer eller som säkerhet.
2. Stärkning av mindre, nyare nätverk
I stället för att nyare blockkedjor bygger nya valideringssystem kan de dra nytta av Ethereums robusta säkerhets- och tillitssystem genom restaking, och det finns flera påståenden om att detta kan göras utan att offra säkerheten för Ethereum. Det innebär att utvecklare enkelt kan minska risken för attacker eller fel i sina nätverk och applikationer.
Dessutom kan utvecklare bygga system med lägre kapitalkostnader med tillgång till Ethereums insatta tokens och valideringsuppsättning.
Begränsningar med Ethereum-restaking
Trots att Ethereum-restaking verkar väldigt lockande, särskilt för ETH-stakers, medför det många risker.
1. Ökade risker för ”slashing”
När du stakar din ETH utsätts du för kryptoslashing för att säkerställa gott beteende när du deltar i Ethereums valideringsprocesser. När du nu restakar (skriver smarta kontrakt för att delta i valideringen av transaktioner för andra nätverk) utsätter du dig själv för en högre grad av risker.
Om du bestämmer dig för att validera olika blockkedjor kommer du att utsättas för flera risker.
Dessutom ökar användningen av smarta kontrakt risken för attacker, vilket innebär att en potentiell attackvektor eller sårbarhet i smarta kontrakt kan leda till ”slashing” av din ETH.
2. Hög inträdesbarriär
Från och med oktober 2023 kan du endast restaka via EigenLayer, med endast ett fåtal tokenformat som stöds. Dessutom finns det användningsgränser per tillgång och användare som stöds, även om det talas om att öka gränserna över tid.
Trots att det är lockande är Ethereum-restaking fortfarande en komplex process i sin tidiga utvecklingsfas. Det är nödvändigt att förtydliga, förenkla, utvidga och säkra processen för att den ska kunna få en bredare acceptans.
3. Ökad komplexitet för Ethereum
Utvidgningen av Ethereums staking-kraft till flera nätverk medför fler risker och utmaningar – varav många har uttryckts av Vitalik Buterin.
I huvudsak innebär återanvändning av validatorer att de kommer att utföra mer arbete och följa fler regler, vilket innebär fler risker. Det finns också en möjlighet att gemenskapen av Ethereum-validatorer kan splittras i ett beslut om ett sekundärt nätverk, vilket leder till en ny mjuk eller hård gaffel i Ethereum.
Medan Sreeram Kannan hävdar att dessa risker kan undvikas, menar Buterin att det vore bättre för utvecklare att skapa nya strategier för att säkra sina system.
Ethereum-restaking är spännande, men kräver mer arbete
Ethereum-restaking möjliggör återanvändning av insatt ETH för sekundära blockkedjor och appar i kryptoekosystemet. När den här innovationen mognar kan den erbjuda fler användningsfall tillsammans med möjligheten att tjäna mer på din ETH.
Alla potentiella risker och fördelar med Ethereum-restaking är dock ännu inte helt tydliga. Samtidigt som mer forskning och granskning pågår, är likvid staking ett annat alternativ för mer flexibel Ethereum-staking.