Vilket är bäst för video?

Viktiga takeaways

 • Digitalkameror erbjuder bättre bildkvalitet, utbytbara objektiv och mer kontroll över skärpedjupet jämfört med videokameror.
 • Spegellösa kameror har kommit ikapp DSLR när det gäller stillbildskvalitet och har alltid haft en fördel inom video.
 • Videokameror är designade speciellt för video, med funktioner som långa zoomobjektiv, bättre ljudinspelning och tillgängliga videokontroller.

Om du vill spela in videor och vill ha ett steg upp från din smartphonekamera, står du inför ett stort val: digitalkamera eller videokamera?

Många digitalkameror i dag kan ta snygg video förutom högupplösta bilder. Videokameror saknar den mångsidigheten, men de erbjuder formfaktorer och andra funktioner specifikt för videor. Beroende på dina krav kan du tycka att de är billigare.

Här kommer vi att försöka göra beslutet lättare genom att peka ut styrkorna och svagheterna för varje alternativ.

Fodralet för digitalkameror

Som med många hemelektronik kommer digitalkameror i ett brett utbud av priser, specifikationer och funktioner.

Några viktiga specifikationer att leta efter:

 • Har den en mikrofonport? Detta är viktigt om du inte vill lita på den inbyggda mikrofonen. Se vår guide till de bästa hagelgevärsmikrofonerna för DSLR och spegellösa kameror för mer information.
 • Har den bildstabilisering, antingen i själva kameran eller i objektivet?
 • Har den en flip screen? Detta är viktigt för vloggare som vill se sig själva när de fotograferar.
 • Vilken typ av autofokus (AF) har den? I allmänhet är fasdetekterings-AF att föredra framför den långsammare kontrastdetekterings-AF, särskilt om du vill fånga scener med mycket action.
 • Hur stor är bildsensorn?

Den sista specifikationen är en viktig faktor i alla digitalkameror. Allt annat lika är en större sensor lika med större pixlar som kan samla in mer ljus. Du får skarpare bilder, mindre brus och bättre prestanda i svagt ljus, om än generellt i en större formfaktor med ökade filstorlekar.

Många fickkameror har 1-tumssensorer, men konsumentklassade modeller med utbytbara linser har vanligtvis en Four Thirds-, APS-C- eller fullformatssensor.

En Four Thirds-sensor är ungefär dubbelt så stor som en 1-tums sensor, och APS-C är ännu större. Överst på högen finns fullformatskameror med sensorer som är ungefär lika stora som 35 mm film (36×24 mm).

Hur digitalkameror staplas till videokameror

En digitalkamera som kontrollerar alla eller de flesta av dessa rutor kommer att erbjuda flera fördelar jämfört med videokameror:

 • Bättre bildkvalitet. Bildsensorerna i videokameror tenderar att vara mycket mindre än de i digitalkameror, vilket kan äventyra kvaliteten, särskilt i miljöer med svagt ljus.
 • Möjligheten att använda utbytbara linser. Beroende på projekt kan du utrusta din kamera med ett vidvinkel- eller teleobjektiv, eller välja zoomobjektiv med varierande brännvidd.
 • Mer kontroll över skärpedjupet. Med olika objektiv och kamerainställningar kan du fotografera med ett grunt skärpedjup, där bara motivet är skarpt. Eller så kan man gå brett, där allt står i fokus.
 • Video och stillbilder av hög kvalitet. De flesta videokameror gör ett uselt jobb med att fotografera.

Spegellösa vs DSLR-kameror: Vilket är bättre?

Förvänta dig inte att se Digital Single-Lens Reflex (DSLR)-modeller på någon lista över de bästa digitalkamerorna för video. De senaste åren har spegellösa kameror i stort sett kommit ikapp DSLR när det gäller stillbildskvalitet, men de har alltid haft en fördel inom video.

Varför är det så? Även om DSLR-kameror kan spela in video, är deras design inte riktigt anpassad för det. Problemet handlar om den optiska sökaren, som är ett viktigt försäljningsargument för DSLR:er.

Sökaren låter dig se vad objektivet ser innan du tar bilden. Men det kräver ett relativt skrymmande spegel- och prismasystem som fungerar som ett periskop och reflekterar ljus från linsen in i sökaren. Men spegellösa kameror har i allmänhet digitala sökare också nu för att konkurrera med DSLR:er.

När du tar bilden – eller spelar in video – fälls spegeln upp så att ljuset kan passera igenom till bildsensorn. Detta inaktiverar sökaren, vilket inte är en stor sak med stillbilder eftersom det händer på en bråkdel av en sekund. Men när du spelar in en video måste du lita på liveförhandsvisningsskärmen eller en elektronisk sökare för att se vad som händer framför objektivet.

Ett större problem är att AF-systemen i många DSLR-kameror är dåligt lämpade för livevideo. Återigen är detta relaterat till mekanismen som möjliggör den optiska sökaren. Traditionella DSLR-kameror använder en fasdetekterande AF-sensor som är en del av spegelsystemet. I spegellösa kameror är AF inbyggt i sensorn som fångar bilden.

Canons DSLR-kameror har en funktion som kallas Dual Pixel AF som implementerar AF direkt på huvudbildsensorn förutom AF-sensorn. Men tillverkare tenderar att lägga de bästa videofunktionerna i sina spegellösa modeller.

Generellt sett har DSLR som formfaktor varit på tillbakagång – konsumenterna efterfrågar mer kompaktkameror och DSLR:er är ganska skrymmande. Med drastiska förbättringar av spegellösa kameraspecifikationer vid sidan av deras kompakta formfaktor, har spegellösa kameror ersatt DSLR:er.

Några spegellösa modeller att överväga

Panasonic kan ursprungligen ha lett ansvaret för videocentrerade spegellösa kameror, men andra tillverkare som Sony har kommit ikapp och i vissa fall kommit före.

Ett bra instegsval är Sony ZV-E10, en APS-C-kamera som fångar 4K-video med upp till 30 bilder per sekund och har en mikrofonport och vändskärm. Kameran har också bildstabilisering, och du kan kombinera detta med stabilisering i objektiv också. Det billigare kitet innehåller ett 16-50 mm zoomobjektiv, och du kan uppgradera med många objektiv i Sony E-fästesystemet.

Sony A7C, en fullformatskamera, är mer för professionella videofotografer. Vid lanseringen var det den mest kompakta fullformatskameran som tillverkades samtidigt som den bibehöll proffsspecifikationer som 10-bitars 4:2:2 färgdjup. Detta är en meningslös spec för konsumenter, men det är en som gör livet mycket enklare för videoproffs som behöver göra färgkorrigering eller green-screen-kompositering i efterproduktion.

Från Panasonic, en av deras top-of-the-line hybridkameror för konsumentklass, är Lumix S5 IIX, som har en fullformatssensor, otrolig inbyggd stabilisering, förbättrad autofokus jämfört med andra Panasonic-kameror och möjligheten att fånga 5,8K pro-res video.

Canon erbjuder också fullformatskameror utan spegel som är inriktade på videoproffs. En populär, prisvärd, nybörjarkamera för vloggare är Canon EOS M50, en spegellös APS-C-modell. Den kan spela in 4K-video med 24 bilder per sekund, men eftersom den beskär bilden med den upplösningen är den bättre lämpad för att fotografera i obeskuren 1080p.

Fodralet för videokameror

Videokameror finns också i ett brett utbud av funktioner och prisklasser, men i allmänhet får du en formfaktor och andra funktioner speciellt anpassade för video:

 • Till skillnad från digitalkameror är de utformade för att hållas för kontinuerlig fotografering.
 • De har långa zoomobjektiv, vanligtvis 20x eller mer.
 • De brukar vara bättre för ljudinspelning, även med en inbyggd mikrofon.
 • De är bättre lämpade för långa inspelningssessioner.
 • Videokontroller är mer lättillgängliga.

Topptillverkare av videokameror inkluderar Canon, JVC, Panasonic och Sony, som alla erbjuder modeller över ett brett spektrum av funktioner och priser. För ett relativt överkomligt pris kan du få kompakta nybörjarmodeller med optisk zoom, bildstabilisering och HD-kvalitet.

Räkna med att betala mer för en modell med 4K-upplösning. Du kan lära dig mer om dessa företags erbjudanden i vår guide till de bästa videokamerorna för videohobbyister.

Även med mellanklassvideokameror är bildsensorerna mycket mindre än de i digitalkameror med liknande priser, vanligtvis mindre än en tum. Detta kan äventyra videokvaliteten om du fotograferar i svagt ljus. Dessutom har dominansen av video-first och hybrid spegelfria kameror lämnat de flesta videokameror bakom sig i alla specifikationer utanför ergonomi och användarvänlighet.

I den övre delen av marknaden hittar du digitala biokameror, som är anpassade för professionella filmskapare. De kombinerar de bästa funktionerna hos digitalkameror och videokameror. Dessa är dock otroligt dyra och nästan alltid överdrivna utanför film- och tv-inspelningsscenarier.

För mer genomsnittliga användare har små, video-first, peka-och-skjut-kameror som Sony ZV-1F också blivit fler. Dessa fungerar vanligtvis mer som videokameror med en inbyggd lins, en bra inbyggd mikrofon och video-först-funktioner. Men de har en formfaktor som mer påminner om spegellösa kameror – de är i allmänhet spegellösa kameror också, bara utan utbytbara objektiv.

Actionkameror har också fått fart. GoPro är det populäraste varumärket, men vi gillar också Insta360 One R 1-Inch Edition, med sin 5,3K videoupplösning och Leica-tillverkade lins.

Spegellös vs. DSLR vs. videokamera: Vad är domen?

Som med så många andra köpbeslut så handlar valet om din budget och vad du planerar att göra med kameran. Om allt du verkligen vill göra är att spela in video och göra det enkelt, kan en videokamera vara din bästa insats, förutsatt att videokamerans specifikationer uppfyller dina behov, såsom 4K-upplösning.

Om du vill ha flexibiliteten att ta en och annan stillbild, eller om du planerar att spela in video i utmanande förhållanden med svagt ljus, är en spegellös kamera förmodligen det bästa valet. De flesta vloggare som brukar fotografera inomhus verkar också föredra spegellösa kameror.

Spegellösa kameror har också gjort stora språng i specifikationer när det kommer till video ändå, så även om du främst planerar att filma video bör du nog undersöka spegellösa kameror först.