9 sätt som bärbar teknik kan vara fördelaktigt för seniorer

Bärbara enheter är vanliga för unga människor, men visste du att de blir mer och mer fördelaktiga för den äldre generationen? Den främsta anledningen är att äldre vuxna kan använda dem till sin fördel för att leva lyckligare och hälsosammare liv.

Från nödfunktioner som falldetektering till blodtrycks- och hjärtfrekvensövervakning, nedan är flera imponerande sätt på vilka bärbar teknik kan vara fördelaktigt för seniorer.

1. Mät hjärtfrekvensen

Det är viktigt att aktivt övervaka din puls och vara mycket uppmärksam på den om den blir för hög, särskilt när du tränar. Detta blir ännu viktigare när du blir äldre.

Många bärbara enheter – främst smartklockor och träningsspårare – mäter vanligtvis din puls under dagen. Faktum är att Apple Watch till och med skickar dig aviseringar om hög, låg eller oregelbunden puls.

Det finns dock enheter som skapats speciellt för att fånga din puls, och de bärs vanligtvis runt handleden eller bröstet. Vissa enastående bärbara pulsmätare inkluderar olika alternativ från Fitbit och Garmin inklusive Fitbit Versa 4 och den Garmin HRM-Pro.

2. Få hjälp snabbt med falldetektering

Äldre individer är benägna att falla på grund av muskelmassaförlust, balansproblem och blodtrycksfall, som anges i detta artikel från National Institute on Aging. Den goda nyheten är att det finns många bärbara enheter för äldre vuxna för att förbättra sin hälsa och säkerhet med hjälp av inbyggd falldetektering.

Ett utmärkt exempel är Samsung Galaxy Watch (serie 3 och senare). Dessa smartklockor är perfekta för seniorer, eftersom de kommer att varna nödmyndigheter och dina utvalda nödkontakter om du någonsin faller hårt. Dessutom installeras falldetektering automatiskt på alla Apple Watches som har kommit efter serie 3.

Regelbunden fysisk aktivitet kan förhindra benförlust, stärka immuniteten och förhindra kroniska sjukdomar, som anges i denna artikel från The National Council on Aging.

Bärbar teknik gör det enklare än någonsin för äldre vuxna att spåra sin kondition och aktivitet. Dessutom behöver de inte kosta en arm och ett ben. De Fitbit Inspire 3 är prisvärt och erbjuder steg-, distans- och kalorispårning samt automatisk träningsspårning.

Dessutom en smartklocka som MGMove låter seniorer sätta upp aktivitetsmål, vilket kan uppmuntra dem att resa sig och röra på sig.

4. Schemalägg medicinpåminnelser

Det kan vara svårt för äldre att komma ihåg att ta sina dagliga mediciner. Och även om det finns enheter som smarta tabletter, är de inte bärbara, så de kan inte meddela seniorer när de är ute och går. Seniorer kan ha stor nytta av att ha sina medicinpåminnelser direkt på handleden.

Du kan använda nästan vilken smartklocka som helst för att ställa in standardpåminnelser, eftersom de automatiskt är inbyggda i enheten. Men seniorer kan dra nytta av att bära en Apple Watch, som har medicinspårning och möjlighet att ställa in medicinpåminnelser. Apple Watch fungerar i samarbete med Apple Health-appen, så baserat på ditt medicinschema kommer enheten att skicka varningar.

5. Blodtrycksövervakning

En artikel från Institutet för sjukvårdspolitik och innovation säger att regelbunden blodtrycksövervakning i hemmet kan minska risken för kardiovaskulära händelser. Vilket bättre sätt för äldre vuxna att regelbundet övervaka sitt blodtryck än med en bekväm bärbar enhet?

Många smartklockor kan fungera som effektiva blodtrycksmätare, inklusive Samsung Galaxy Watches och OMRON HeartGuide. Den enda enheten som är registrerad hos FDA är dock OMRON HeartGuide. Denna bärbara övervakar blodtrycksfluktuationer och samlar in din data, så att du kan spåra den och granska den när du vill.

För att spåra ditt blodtryck med hjälp av HeartGuide-enheten behöver du bara trycka på startknappen, hålla den på hjärtnivå och vänta några sekunder för att få dina resultat.

6. GPS-spårning

GPS-spårning är viktigt inte bara för seniorer själva utan också för deras vårdgivare. Bärbara enheter kan erbjuda sinnesro för nära och kära och skydd för seniorer, särskilt om de har att göra med något som demens.

GPS-spårare för äldre finns i alla former och storlekar, inklusive smartklockor, bältesklämmor, armband, fickenheter och halshängen.

De CPR Guardian II Watch är en av de bästa GPS-lokaliseringsklockorna på marknaden för seniorer. Det som gör den här smartklockan speciell är att den ger dig möjligheten att ställa in säkerhetszoner för geofencing. Därför kommer en närstående eller vårdgivare att få appaviseringar om bäraren lämnar eller går in i en specifik zon.

7. Förbättrar sömnhygienen

Enligt en artikel från American Academy of Sleep Medicine, sömnhygien hänvisar till en serie hälsosamma sömnvanor som kan förbättra din förmåga att somna och sova. Äldre individer kan nu se till att de alltid får en god natts sömn med hjälp av olika bärbara sömnspårare.

Några av de bästa alternativen inkluderar Oura Ring, Apple Watch Series 8, och Samsung Galaxy Watch 6. Dessa wearables ger alla seniorer möjligheten att hålla ett regelbundet sömnschema och ställa in en strukturerad läggtid och väckningstid. Oura-ringen kan till och med ge seniorer en sömnpoäng efter varje natt baserat på aspekter som deras REM-sömn och hjärtfrekvens.

8. Håll kontakten med nära och kära

Visste du att regelbundna sociala kontakter och engagemang kan ha många fördelar för seniorer, inklusive förebyggande av sjukdomar, förbättrad kognitiv funktion och färre övergripande fysiska hälsoproblem? En artikel från Nursing Home Abuse Center detaljer om dessa fördelar.

För att hålla kontakten kan seniorer använda bärbara enheter som smartklockor för att läsa och skicka meddelanden samt ringa och ta emot telefonsamtal. Å andra sidan är MGMove ett bra alternativ för seniorer som låter dem skicka röstinspelningar eller använda Social Circle-appen för att skicka meddelanden till nära och kära.

9. Skapar en känsla av självständighet

Äldre vuxna behöver ofta hjälp när det gäller att hålla sig säkra och friska. Men att flytta till stödboende eller ta itu med vårdpersonal kan leda till att seniorer känner att de har förlorat förmågan att leva ett tillfredsställande och självständigt liv.

Men wearables kan hjälpa seniorer att behålla sin självständighet så länge som möjligt samtidigt som de som tar hand om dem håller koll. Seniorer kan använda wearables som Angel Watch Assist för att övervaka vitala tecken som kroppstemperatur, blodtryck och hjärtfrekvens på egen hand.

Dessutom en bärbar medicinsk varningsanordning som LifeStation halsband kan användas i en nödsituation genom att helt enkelt trycka på hjälpknappen.

Bärbara enheter och teknik är spelväxlare för äldre vuxna

Bärbara enheter är inte bara ett trendigt sätt för människor att boosta sitt mode och sin stil eller bekvämt hålla kontakten medan de är på språng. Seniorer kan också omfamna och använda dessa bärbara enheter som verktyg till sin fördel.

Det här är några fantastiska sätt som bärbara kläder kan gynna seniorer, oavsett om de letar efter ett bekvämt sätt att spåra sin hälsostatistik och träningsaktivitet eller ett enkelt sätt att hålla kontakten med nära och kära.