Vad är en virtuell assistent? Hur blir du en?

När företag växer letar ägare efter sätt att göra verksamheten mer effektiv. Det är där virtuella assistenter kommer in. De gör livet enklare för upptagna proffs, från soloprenörer till stora organisationer.

Men vad är en virtuell assistent? I den här artikeln kommer vi att täcka allt du behöver veta om virtuella assistenter och hur du blir det.

Vad är en virtuell assistent?

Som namnet antyder är en virtuell assistent någon som hjälper kunder med en mängd olika uppgifter. Det inkluderar datainmatning, schemaläggning av möten och tekniska uppgifter, online eller på distans.

Virtuella assistenter kan vara till hjälp för både nya företagare och större etablerade organisationer. De kan ta på sig administrativa uppgifter och frigöra entreprenörer att fokusera på att växa sina företag. Virtuella assistenter kan också hjälpa större organisationer effektivisera verksamheten och minska arbetsbelastningen.

VAs (virtuella assistenter) kan välja att arbeta heltid, deltid eller på frilansbasis. Virtuell assistans är en populär karriär att arbeta hemifrån som låter dig arbeta var som helst.

Vad gör en virtuell assistent?

Som sina kärnuppgifter utför virtuella assistenter följande administrativa uppgifter för klienter:

  • Hantera mejl.
  • Schemaläggning av möten.
  • Hantera telefonsamtal.
  • Kalenderhantering.
  • Kundtjänst och support.
  • Hantera profiler i sociala medier.
  • Skicka fakturor och underhålla datainmatningar.
  • Bokföring och redovisning.

Men som nämnts tidigare kan VA:er göra mer än bara administrativa uppgifter. De kan också arbeta i kreativa, marknadsförings- eller tekniska roller.

Kreativa virtuella assistenter designar inlägg på sociala medier, flygblad och annat marknadsföringsmaterial. De kan också skriva innehåll för bloggar, artiklar och webbplatser.

Tekniska virtuella assistenter hanterar webbplatser och appar för att ge teknisk support. De hanterar och driver även digitala marknadsföringskampanjer på sociala medieplattformar.

Rollen som en virtuell assistent har blivit mer mångsidig och flexibel med tiden. Du kan specialisera dig på någon av de uppgifter som nämns ovan för att skapa en nisch för dig själv inom området.

Fördelar och nackdelar med att vara en virtuell assistent

VA kan hjälpa företag att öka produktiviteten, minska arbetsbelastningen och spara pengar. De erbjuder också många fördelar för människor som vill arbeta på distans. Genom att vara en virtuell assistent kan du arbeta hemifrån eller var som helst. Så du kan planera ditt eget schema och bestämma hur många timmar du vill arbeta.

Som VA kan du välja de tjänster du vill erbjuda som låter dig göra det du älskar med obegränsad intjäningspotential. Dessutom behöver du inte en dyr arbetsinställning för att komma igång som virtuell assistent. Faktum är att det enda du behöver för jobbrollen är en dator och en stabil internetuppkoppling.

Det är dock viktigt att notera några nackdelar med jobbrollen innan du fattar ett karriärbeslut. Virtuella assistenter jonglerar ofta med många klienter och uppgifter samtidigt, vilket kan leda till utbrändhet.

Vidare har distansarbete sina nackdelar, och virtuell assistans är inget undantag. Om en distanskarriär inte är avsedd för dig kan det leda till isolering och minskad produktivitet.

Dessutom är karriären det mest eftertraktade distansjobbet online. Det kan vara utmanande att landa en spelning mitt i den ständigt ökande konkurrensen. Men uppkomsten av entreprenörskap ökar efterfrågan på VA, vilket skapar nya möjligheter inom området.

Lön för en virtuell assistent

Enligt en rapport av Löneskala, virtuella assistenter tjänar runt $17,57 per timme och $47,516 per år i genomsnitt. Fältet erbjuder många möjligheter med en ökning av intjäningspotentialen över tid.

Att bygga en stark profil kan dessutom hjälpa dig att få syn på dina nya framtidsutsikter. Försök att erbjuda tjänster inom din nisch för att behålla och utöka din kundbas. Rapporten nämner också att kunskaper som WordPress, grafisk design och bloggande kan leda till högre löner för virtuella assistenter.

Hur man blir en virtuell assistent

Om det stämmer överens med dina karriärmål att bli en virtuell assistent, bör du överväga att följa denna väg. Karriären kräver inga högre kvalifikationer eller tidigare arbetslivserfarenhet. Du kan enkelt komma igång med din första spelning om du letar efter möjligheter online på rätt ställen.

Här är några effektiva tips som hjälper dig att bli en framgångsrik virtuell assistent:

1. Identifiera de tjänster du vill erbjuda

Innan du letar efter ditt första virtuella assistentjobb, se till att du bestämmer vilka tjänster du vill erbjuda. Oavsett om det är specialisering på bokföring, innehållshantering, projektkoordinering eller kundsupport, kommer tydlighet i din valda nisch att bana väg för en framgångsrik start.

2. Ta onlinekurser

Överväg att anmäla dig till relevanta certifieringar eller utbildningar för att förbättra dina kvalifikationer och sticka ut på den konkurrensutsatta marknaden. Kontinuerligt lärande och professionell utveckling kan hjälpa dig att uppgradera dina kunskaper och bredda ditt tjänsteutbud över tid.

Här är några kurser som hjälper dig att komma igång:

3. Sök efter jobb

Du kan söka efter jobbannonser online på de mest populära webbplatserna för jobbannonser, inklusive Indeed, Flexjobs, LinkedIn och mer. Du kan också förgrena dig till de bästa jobbwebbplatserna för att hitta distansarbete. Vidare kan du utnyttja de bästa platserna för att hitta frilansarbete, inklusive Upwork, Freelancer och mer.

4. Starta nätverk

Du kan också prova att nätverka online på LinkedIn och Facebook-grupper för att hitta några bra möjligheter inom området. Leta efter gemenskaper som Virtual Assistant Networking Association (VANA) och Föreningen av virtuella assistenter tillhandahålla lärresurser, nätverksmöjligheter och stöd.

5. Gör en portfölj

Dessutom är en väldesignad webbplats eller onlineportfölj mycket värdefull. En portfölj visar upp dina färdigheter, tidigare projekt och vittnesmål från nöjda kunder. Det kan avsevärt öka din trovärdighet och hjälpa potentiella kunder att lättare hitta dig.

6. Ställ in din prisstrategi

Slutligen, bestäm din prissättningsstrategi genom att överväga dina färdigheter, marknadspriser och det värde du ger kunderna. Skapa tydliga tjänstepaket med transparent prissättning för att göra det enkelt för kunderna att förstå vad de får. Vi har samlat några tips som hjälper dig att ställa in dina frilanspriser på rätt sätt.

Utforska en ny fjärrkarriärväg som virtuell assistent

Oavsett om du letar efter flexibiliteten att arbeta var som helst eller letar efter ett sidojobb, öppnar det upp för många dörrar till framgång och professionellt oberoende att bli en virtuell assistent.

Om du är självmotiverad, föredrar att arbeta ensam och kan multitasking, är detta den bästa karriärvägen för dig. Dessutom kan erfarenheten som en virtuell assistent ge dig överförbara färdigheter som är användbara för att starta eget företag en dag.