Vad är en NAS-enhet och hur ställer du in en?

Viktiga takeaways

  • NAS-enheter är specialiserade hårddiskar designade för nätverkslagringssystem. De är konstruerade för kontinuerlig drift dygnet runt med flera användare som får åtkomst till data samtidigt.
  • När du köper en NAS-enhet, överväg enhetstypen (speciellt designad för NAS-system), kapacitet (baserat på nuvarande och framtida lagringsbehov) och hastighet/prestanda (mätt i RPM och cachestorlek).
  • Tillförlitlighet, hållbarhet, kompatibilitet, brus/strömförbrukning, pris per terabyte och RAID-stöd bör också beaktas när du väljer en NAS-enhet. Vanliga stationära enheter kanske inte har den nödvändiga firmware och inställning för NAS-användning.

Bygga en ny NAS? Uppgraderar du din befintliga? Då vill du veta mer om NAS-enheter och deras många konfigurationer, alternativ och specifikationer.

Vad är en NAS-enhet?

En NAS-enhet (Network Attached Storage) är en specialiserad hårddisk designad speciellt för nätverkslagringssystem.

Till skillnad från vanliga stationära hårddiskar är NAS-enheter konstruerade för att fungera i NAS-systems unika miljöer, som vanligtvis involverar kontinuerlig drift dygnet runt med flera användare som får åtkomst till data samtidigt.

Dessutom har NAS-enheter vanligtvis förbättrad tillförlitlighet och hållbarhet och är byggda för att tåla ständig användning. De kommer ofta med teknik för att minska vibrationer, vilket är avgörande i multi-bay NAS-enheter, och har firmware optimerad för nätverkslagring, vilket förbättrar prestanda och kompatibilitet med NAS-enheter. NAS-enheter är också designade för att hantera den högre värmeeffekten som kan uppstå i tätt packade NAS-höljen.

De flesta NAS-enheter är idealiska för hem- och företagsapplikationer, även om vissa NAS-enheter på företagsnivå kommer med ytterligare datalagring, delning och säkerhetskopiering.

Så vad ska du hålla utkik efter när du köper en NAS-enhet?

1. Drivtyp

När du väljer enheter för en NAS är det avgörande att välja NAS-specifika enheter snarare än vanliga stationära hårddiskar. NAS-enheter, som WD Red, Seagate IronWolf eller Synology HAT5300, är ​​designade för de unika kraven från NAS-system. Dessa enheter har vanligtvis teknik för att minska vibrationer, vilket kan vara ett problem i multi-bay NAS-enheter. Dessutom är NAS-enheter konstruerade för kontinuerlig drift och testas för 24/7-miljöer, vilket gör dem mer tillförlitliga för nätverkslagring. De kommer också med firmware optimerad för NAS-användning, vilket kan förbättra prestanda och kompatibilitet med NAS-system.

2. Kapacitet

Bildkredit: Victor Maschek/Shutterstock

Tillsammans med enhetstypen är enhetens lagringskapacitet ett primärt problem när du konfigurerar en NAS. Den kapacitet som behövs beror på dina nuvarande datalagringskrav och förväntade framtida behov. NAS-enheter finns tillgängliga i olika storlekar, allt från några terabyte (TB) till 16 TB eller mer per enhet, som Seagate Exos X16. Det är ofta mer kostnadseffektivt att köpa större enheter än vad som behövs initialt för att möjliggöra framtida expansion utan att ersätta befintliga enheter.

Det är dock också viktigt att tänka på att större enheter kan ta längre tid att bygga om i RAID-konfigurationer (men observera att detta är en mestadels linjär skala – mer data och mer kapacitet är lika med längre ombyggnadstider). Att balansera dina nuvarande behov med framtida expansion med hänsyn till budgetbegränsningar är nyckeln till att välja rätt kapacitet.

3. Hastighet och prestanda

Hastigheten på en NAS-enhet mäts vanligtvis i RPM (varv per minut), med vanliga hastigheter 5400 RPM och 7200 RPM. Högre RPM-enheter, som 7200 RPM WD Black-serien, kan ge snabbare dataåtkomst, vilket är fördelaktigt för applikationer som kräver hög datagenomströmning. Men högre varvtal kan också leda till ökad värme och brus, vilket kan vara ett övervägande beroende på NAS:ens placering.

Dessutom kan enhetens cachestorlek påverka prestandan. En större cache, som de 256 MB som finns i vissa avancerade NAS-enheter, ger snabbare åtkomst till ofta använda data. Att balansera hastighet med andra faktorer som brus och värme är avgörande för optimal NAS-prestanda.

4. Tillförlitlighet och hållbarhet

Tillförlitlighet är avgörande för NAS-enheter, eftersom de ofta lagrar kritisk data. Leta efter frekvensomriktare med låg årlig felfrekvens (AFR) och starka belastnings-/avlastningscykler. Tillverkare tillhandahåller vanligtvis tillförlitlighetsklassificeringar, såsom MTBF (Mean Time Between Failures).

Diskar som Seagate IronWolf Pro eller WD Red Pro erbjuder höga MTBF-klassificeringar, vilket indikerar längre förväntad livslängd. Dessa frekvensomriktare har ofta funktioner som ökad vibrationstolerans och är byggda för att klara påfrestningarna med 24/7-drift. Att välja en enhet med bra meritlista och garanti (ofta 3-5 år) kan ge sinnesfrid när man läser recensioner och tittar på tillverkarens historia av tillförlitlighet är också värt besväret.

5. Kompatibilitet

Bildkredit: Lost_in_the_Midwest/Shutterstock

Det låter självklart, men att se till att dina NAS-enheter är kompatibla med din NAS-enhet är avgörande. NAS-tillverkare som Synology, QNAP eller Netgear tillhandahåller listor över kompatibla enheter, och dessa listor uppdateras regelbundet och tar hänsyn till faktorer som maximal enhetsstorlek som stöds, eventuella specifika enhetsfunktioner som krävs och kompatibilitet med firmware.

Det är viktigt att kontrollera NAS-enhetens kompatibilitet innan du köper, eftersom inkompatibla enheter kan leda till dålig prestanda och dataförlust. Vissa NAS-system kan också ha fysiska begränsningar, som att endast stödja 2,5-tums enheter eller ha en maximal höjdfrigång, vilket bör beaktas när du väljer en enhet. Om du bygger en NAS från början av äldre hårdvarukomponenter är kompatibiliteten mindre av ett problem, men det är fortfarande värt att kontrollera innan du köper.

6. Buller och strömförbrukning

Du kommer förmodligen att hålla din NAS igång dygnet runt, så bruset och strömförbrukningen för enheterna är viktiga överväganden. Drivsystem med högre varvtal kan, även om de är snabbare, också vara bullrigare och förbruka mer ström.

För en hemmiljö, där NAS:en kan vara placerad i ett vardagsrum eller kontor, kan tystare enheter med lägre varvtal, som vissa modeller från WD Red-serien, vara att föredra. Avvägningen är vanligtvis en liten minskning av prestanda. Energiförbrukningen är också en nyckelfaktor för energikostnader och miljöpåverkan. Energieffektiva enheter förbrukar mindre ström, vilket leder till betydande besparingar över tid, särskilt i större NAS-inställningar. Produktspecifikationerna listar vanligtvis siffrorna för strömförbrukning, som kan användas för jämförelse.

7. Pris per Terabyte

Kostnaden för NAS-enheter kan variera avsevärt, så det är viktigt att ta hänsyn till priset per terabyte (TB) när du köper. Diskar med högre kapacitet erbjuder ofta en lägre kostnad per TB, men den initiala investeringen är högre.

Till exempel kan en 10TB-enhet ha en lägre kostnad per TB än en 4TB-enhet, men det totala priset är högre. Att balansera budgetrestriktioner med lagringsbehov är avgörande. Specialerbjudanden och massköpsrabatter kan också påverka priset per TB. Dessutom, medan NAS-specifika enheter tenderar att vara dyrare än vanliga stationära enheter, motiverar deras förbättrade funktioner och tillförlitlighet ofta den extra kostnaden, särskilt i en NAS där dataintegritet är avgörande.

8. Redundans och RAID-stöd

Om du planerar att använda en RAID-konfiguration för extra dataskydd och redundans, måste du se till att de valda enheterna är lämpliga för den avsedda RAID-nivån.

Vissa NAS-enheter, som Seagate IronWolf och WD Red-serierna, är speciellt konstruerade för att prestera optimalt i RAID-miljöer. Dessa enheter kan hantera den ökade vibrationen och arbetsbelastningen i samband med RAID-inställningar. Valet av RAID-nivå (t.ex. RAID 1, RAID 5, RAID 6) kommer också att påverka antalet och typen av enheter som behövs.

Till exempel kräver RAID 1 enheter av samma storlek för spegling, medan RAID 5 och RAID 6 behöver minst tre respektive fyra enheter och erbjuder mer lagringseffektivitet. Det är viktigt att balansera önskad nivå av dataskydd med den tillgängliga budgeten och kapacitetskraven.

5 NAS-enhetsförslag

Du har läst om vad du ska leta efter, så låt oss avsluta det med några förslag på NAS-enheter.

Körmodell

Kapacitet (TB)

MTBF (timmar)

RPM

Cache (MB)

Uthållig skrivning (MB/s)

Seagate IronWolf

1 – 12

1000000

5 400 – 7 200

64 – 256

180 – 210

Seagate IronWolf Pro

4 – 18

1.2 miljoner

7 200

256

220 – 260

Western Digital Red

2 – 6

1000000

5 400

256

180

Toshiba N300

4 – 16

1 – 1,2 miljoner

7 200

128 – 512

204 – 274

Synology HAT5300

4-16

1 – 1,2 miljoner

7 200

128 – 512

204 – 274

Var och en av dessa NAS-enheter är ett utmärkt alternativ, och du kommer att kunna hitta enhetslagringsstorleken för alla NAS-konfigurationer.

Skydda dina data med en ordentlig NAS-enhet

Att välja en NAS-enhet kan kännas lite överväldigande; det finns många alternativ. Du måste tillgodose den mängd data du behöver, ta hänsyn till redundans och mer. Det behöver dock inte vara överväldigande, och det finns tydliga steg du kan ta för att välja rätt enheter för din NAS-installation.

Kom bara ihåg att vara försiktig med att använda en vanlig stationär enhet i din NAS-konfiguration. De flesta vanliga stationära enheter är inte utrustade med samma firmware eller inställningsnivå som en NAS-enhet, och det kan leda till dataförlust i efterhand.