Hur en ny WhatsApp-bedrägeri kan kosta dina nära och kära tusentals

Om du får ett WhatsApp-meddelande från en vän eller familjemedlem som ber om en stor summa pengar, var försiktig innan du skickar något. En WhatsApp-baserad bluff är på väg, och den har redan gett bedragarna hundratusentals dollar ur fickorna på oskyldiga människor.

Låt oss utforska denna WhatsApp-bluff, hur det fungerar och hur du kan vara säker.

Vad händer med WhatsApp-användare?

Som rapporterats av Straits Timeshar det förekommit rapporter om ett antal WhatsApp-bedrägerier som såg en ökning av aktiviteten under november 2023. Denna bedrägeri innebär att man luras människor att tro att de får meddelanden från en älskad och sedan be dem om pengar för att lösa en nödsituation som inte fungerar existerar inte.

Bara under början av november 2023 fanns det 237 anmälningar om offer från denna bedrägeri, där bedragarna kom iväg med totalt $606 000. Det värsta av allt är att offret kanske inte ens inser att de har blivit lurade förrän veckor eller månader senare.

Hur WhatsApp-bluffen fungerar

I just denna bedrägeri kombinerar bedragarna två redan etablerade bedrägerier till en: ett falskt WhatsApp Web Google-resultat och social ingenjörskonst.

1. Det falska WhatsApp Web Google-resultatet

Bedrägeriet börjar med att bedragaren lägger upp en falsk WhatsApp-webbsidesannons på Google. Tyvärr kan bedragare lägga till falska webbplatskloner till Google Search-annonsering, så när offret söker efter WhatsApp Web, visas bedragarens falska version av WhatsApps webbplats högst upp.

Om någon klickar på detta falska WhatsApp-webbresultat kommer det att leda till en lookalike som ber användaren att skanna en QR-kod, precis som den legitima WhatsApp-webbplatsen gör. När offret skannar den falska QR-koden ger den bedragaren tillgång till sitt WhatsApp-konto.

När bedragaren har gått in på offrets WhatsApp-konto kan de börja skicka meddelanden till offrets vänner och familj. Här kommer bedragaren skapa en berättelse om varför kontakten ska skicka över en stor summa pengar. Detta kan vara en medicinsk nödsituation, försenad hyra, att ha blivit utsatt för ett rån eller något som bedragaren kan komma på.

Om kontakten samtycker säger bedragaren att han ska skicka pengar till sitt bankkonto. Kontakten tror att de hjälper en vän eller familjemedlem i en svår ekonomisk svårighet, men i verkligheten ligger de i fickorna på en bedragare.

Om bedragaren kommer ut från kontot tillräckligt snabbt, kommer varken personen som blev hackad eller personen som skickade pengar att inse att en bluff har hänt. Det kanske bara kommer fram när den som betalat tar upp det som ett samtalsämne längre fram i tiden.

Hur man undviker denna WhatsApp-bluff

Lyckligtvis är det bästa försvaret mot denna bluff att veta om dess existens. Så länge en person i ekvationen förstår hur bluffen fungerar, kan de på egen hand förhindra bedragaren från att stjäla några pengar.

1. Hur man undviker falska WhatsApp-webbkloner

Det enklaste sättet att undvika WhatsApp-webbkloner är att undvika Google helt och hållet. Istället för att söka på Google efter webbsidan kan du gå till web.whatsapp.com och logga in där. Det är en webbadress som är lätt att komma ihåg, men om du är orolig att du kanske glömmer den, bokmärk webbplatsen för senare.

Om du föredrar att använda en sökmotor för att hitta WhatsApp Web, se alltid till att du klickar på ett sökresultat snarare än en annons. För att göra detta, kontrollera URL:en under sökresultatet; om det står att det går till web.whatsapp.comdet är legitimt.

2. Hur man undviker att betala en WhatsApp-bedragare

Även om ett konto äventyras är inte allt förlorat. Om alla som bedragaren kontaktar vet om bluffen kan de vägra betala och lämna bedragaren utan pengar.

Notera först om en av dina nära kontakter börjar kontakta dig på ett ”konstigt” sätt. Kanske skriver de i en annan stil, felstavar ord som de aldrig skulle få fel eller låter bara ”off” i allmänhet. Det är ett gott tecken på att personen du pratar med inte är den de säger att de är; klicka inte på några länkar som de skickar till dig, och skicka definitivt inga pengar till dem.

Om du är orolig för att du faktiskt pratar med den verkliga affären som kan behöva din hjälp, försök att kontakta dem med en metod utanför WhatsApp. Om de bekräftar att de har blivit hackade, berätta för dem att gå igenom stegen för vad du ska göra om ditt WhatsApp-konto hackas.

Håll dig säker från WhatsApp-bedrägerier

Även om denna bluff kan låta skrämmande, är den bara effektiv om offren inte vet om bluffen i förväg. Nu när du kan grunderna kan du tillämpa dessa tips i den verkliga världen och undvika att ge en bedragare sin lön.