Vad är den nya Nvidia-appen? Hur det kan förbättra din spelupplevelse

Viktiga takeaways

  • Nvidia-appen kombinerar kontrollpanelen och GeForce Experience-verktygen för ett enhetligt gränssnitt.
  • Funktionerna inkluderar ett GPU Control Center, Nvidia Overlay, Freestyle och Application Hub.
  • Vissa funktioner som överklockning och vissa streamingfunktioner saknas.

Under många år har Nvidia-drivrutinens situation varit lite rörig, med två applikationer för att hantera din grafik: Nvidias kontrollpanel och Geforce Experience. Nu finns det en enda enhetlig upplevelse för allt som är relaterat till Nvidia – Nvidia-appen – och det är en viktig nedladdning för spelare.

Varför ska du installera Nvidia-appen?

Den nya Nvidia unified app omfattar alla användbara verktyg som Nvidia har byggt in i sin drivrutinsprogram genom åren i ett enda enhetligt gränssnitt.

Tidigare, om du ville justera något tekniskt som Vsync, skulle du behöva släppa in i det mystiska gränssnittet på Nvidias kontrollpanel. Under tiden kunde nya drivrutiner och spelspecifika inställningar och funktioner hittas i Geforce Experience.

Här är en titt på vad som nu ingår i den funktionsspäckade Nvidia-appen.

GPU Control Center: Detta är det nya hemmet för alla optimeringsinställningar i spelet, som VSync, DSR och Low Latency-läge. Och för de av oss som inte vill pilla oändligt, det finns en ettklicksoptimering som tillämpar inställningar som passar dina specifikationer från data från tusentals andra användare.

Nvidia Overlay: Överlagringen låter dig snabbt modifiera filter och se nyckelprestandamått, såsom bildhastighet och GPU-användning. Och om du har en nyare G-Sync-skärm eller mus som stöds, hittar du Reflex Analyzer inbyggd, som automatiskt mäter fördröjningen av kringutrustning.

Nvidia Freestyle: Exklusivt för kortägare i RTX-serien, Freestyle består av två AI-drivna filter: RTX Dynamic Vibrance och RTX HDR. Dessa utnyttjar AI-funktionerna hos kort i RTX-serien för att förbättra färgerna i realtid medan du spelar. RTX HDR-filtret betyder att du kan spela SDR-spel i full HDR-färg på din HDR-aktiverade skärm.

Application Hub: Förutom de inbyggda funktionerna som listas ovan ger den nya Nvidia-appen ett enkelt sätt att hoppa in i de många andra kreativa och spelapplikationer som Nvidia erbjuder, som GeForce Now-molnspelsplattformen; Nvidia Canvas, en AI-driven applikation för landskapsritning; eller Broadcast, för att spela in och streama ditt spel.

Valfri inloggning: Om du någonsin har varit frustrerad över att behöva logga in på GeForce Experience-appen bara för att ladda ner de senaste drivrutinerna, är du inte ensam. Inloggningskravet har tagits bort – men du kommer fortfarande att vara berättigad till vissa bonusar och belöningar om du väljer att logga in.

Komma igång med Nvidia-appen

Eftersom det är en ny och trendig app kommer du säkert att hitta några skissartade sajter som erbjuder nedladdningar som kanske inte är säkra eller levereras med annan programvara. Du bör aldrig ladda ner appen från någon annanstans än från officiella Nvidias webbplats.

Nvidia-appen är i beta i skrivande stund, och du måste avinstallera din befintliga GeForce Experience och kontrollpanel, så klicka för att godkänna prompten och vänta på att installationen ska slutföras.

Därifrån kommer du att bli tillfrågad vilken drivrutinsversion du ska använda: antingen Game Ready eller Studio Drivers. Om du inte enbart använder din dator för kreativa applikationer bör du välja Game Ready.

Därefter kommer du att kunna välja bort spel- och hårdvaruanalys, vilket automatiskt optimerar inställningarna åt dig. Det skulle vara att slösa bort en enorm fördel med appen, så jag rekommenderar att du låter den vara på.

Sedan kan du välja om du vill aktivera Nvidia Overlay eller inte. Oroa dig inte, du kan alltid aktivera det senare.

Slutligen kan du logga in på ett Nvidia-konto för belöningar som ett exklusivt Call of Duty-paket. Det här steget är helt valfritt och du kommer inte att missa några drivrutinsfunktioner genom att inte logga in.

Översikt över Nvidia App Interface

När du först startar appen hittar du startskärmen, som innehåller snabblänkar till några appar som den hittade och en Upptäck-flik för att starta de andra kreativa Nvidia-apparna.

Till vänster är navigeringsfältet. Gå först till Drivers för att installera det senaste tillgängliga. Jämfört med GeForce Experience-appen innehåller drivrutinsskärmen en användbar sammanfattning av vad som är nytt och vad som är fixat i den här utgåvan.

Grafikfliken är där du hittar ett enkelt enhetligt gränssnitt för globala eller per-app-spelinställningar. Klicka dig fram till en speltitel för att se hur dina inställningar redan har optimerats under installationen. Allt med en grön bock bör redan optimeras.

Du kommer att se ett grått minustecken om det inte är optimerat eller ett utropstecken om det finns ett problem. Visst nog, sista gången jag lanserade Cyberpunk 2077 var för någon bildskärmsinställning, och jag lämnade den i ett helt ospelbart tillstånd. Ett klick på Optimera-knappen och det var smörigt igen.

Klicka på menyn med tre punkter på ett spel för att hitta en startknapp. Det skulle vara trevligt om detta var mer framträdande i framtida versioner och inte gömt i en meny. När ett spel körs, tryck på Alt-Z när som helst för att ta fram överlägget, vilket ger dig snabb tillgång till spelstatistik, filter och inspelningsfunktioner.

Om du bara vill ha den nuvarande bildhastigheten och GPU-användningen, använd Alt-R istället. Du kan också anpassa exakt vilken statistik du ser i prestandaöverlägget.

Du kan också slå på och av de nya RTX-filtren härifrån medan du spelar, så att du kan se vilken skillnad de gör. Här är en skärmdump från Cyberpunk 2077 i standardinställningarna:

Och här är en skärmdump av spelet med Dynamic Vibrance aktiverat:

Du kan tona ner filtret om du tycker att det är lite mycket, men jag tycker att det är oerhört användbart i ett mörkt och dystert spel som detta, där jag ofta kämpar i vissa miljöer för att se någonting.

Observera att om spelet har ett inbyggt HDR-läge och om du har aktiverat det, verkar RTX Dynamic Vibrance- och RTX HDR-filtren inte göra någon skillnad eftersom de inte kan staplas.

Om du är inloggad visar skärmen Lös in allt som är tillgängligt att göra anspråk på. Slutligen visar skärmen Inställningar en kort översikt över dina systemspecifikationer.

Vad saknas i Nvidia-appen?

Tyvärr har inte alla inställningar kommit över ännu, så du hittar fortfarande Nvidia-kontrollpanelen och GeForce Experience-ikonen i aktivitetsfältet (såvida du inte gör en ren installation; det verkade ta bort GeForce Experience för mig). Även om det så småningom är planerat, finns det inget stöd för överklockning via Nvidia-appen ännu eller att återställa drivrutiner.

Streamare och innehållsskapare kan också bli besvikna över att höra att vissa funktioner har tagits bort.

Enligt Nvidias tillkännagivande: “Vi har tagit beslutet att sluta använda några funktioner som var underutnyttjade, särskilt där det finns bra alternativ. Detta upphörande omfattar sändning till Twitch och YouTube, Dela bilder och video till Facebook och YouTube, och Photo Mode 360 ​​och Stereo-inspelningar.”

”Att effektivisera funktionerna hjälper NVIDIA-appen att installeras på halva tiden, leverera ett 50 % mer responsivt gränssnitt och uppta 17 % mindre diskutrymme än GeForce Experience.”

Nvidia-appen kan automatiskt optimera dina spel, men ger fortfarande full kontroll per app eller global basis som du kan åsidosätta med individuella preferenser. Det finns liten anledning för spelare att inte installera den nya Nvidia-appen.

Det är en enda enhetlig applikation för allt som Nvidia erbjuder – en del som du förmodligen aldrig ens visste om, tack vare det förvirrande gränssnittet i GeForce Experience.