Vad är de och hur får man tillgång?

Sedan lanseringen i november 2022 har ChatGPT tagit onlinevärlden med storm.

Den har snabbt blivit en allmän favorit för de saker den kan göra. Du kan ställa vilka frågor som helst på den, och den kommer tillbaka med svar på nästan ett ögonblick. Det har väckt stort intresse, med 25 miljoner människor som besöker sajten varje dag.

Även om det är ett bra verktyg att använda, finns det definitivt vissa områden som kan laddas upp för att ge mer funktionalitet, och det är möjligt genom plugins.

Spännande nog meddelade OpenAI nyligen att ChatGPT skulle börja stödja plugins. Detta kommer att vara en total spelförändring och skapa massiv förödelse (på ett bra sätt). Du skulle kunna uppnå så mycket mer samtidigt som du sparar tid i processen.

Vad är ChatGPT-plugins?

ChatGPT-plugins är i grunden anpassade moduler (tänk på dem som verktyg) som kan integreras i chatboten för att förbättra upplevelsen och, naturligtvis, ge mer funktionalitet.

Dessa plugins är speciellt designade för att fungera tillsammans med ChatGPT för att utföra en mängd olika uppgifter sömlöst, som att ge ”mer personliga” rekommendationer och engagera sig grundligt i mänskliga konversationer.

Med hjälp av plugins kommer du att kunna använda chatboten på ett sätt som är anpassat efter dina specifika behov. Faktum är att det är känt att oavsett din bransch; du skulle kunna dra fördel av dess flexibla karaktär som kan anpassas för att passa en mängd olika användningsfall och branscher, som:

 • E-handel
 • Sjukvård
 • Finansiera
 • Utbildning

Oavsett om du behöver hjälp med att hantera kundsupport, ge säljrådgivning, svara på studentfrågor eller för något annat syfte, förväntas plugins hjälpa dig med det. Inte bara företag utan även privatpersoner kan använda det för att få hjälp med sina dagliga uppgifter.

Läs också: Så här använder du ChatGPT med Siri på iPhone och iPad

Hur ska ChatGPT-plugins fungera?

Syftet med ChatGPT-plugins är inte bara begränsat till att gå till internet och hitta de bästa svaren för dig. Det är så mycket mer än så. Faktum är att den kan utföra mycket specifika uppgifter för oss, som att boka flyg, köpa matvaror etc.

För att förstå hur plugins är tänkta att fungera tillsammans med ChatGPT, överväg detta: att mata in en textbaserad prompt i ChatGPT formulerar en fråga. Därefter bearbetar plugin-API:n frågan och ger resultatet. Slutligen omtolkar ChatGPT resultatet som gavs av plugin-API:et för bästa möjliga resultat och visar det för dig.

När plugins har rullats ut kommer ChatGPT att upptäcka behovet av dem och föreslå att du använder dem på uppmaningar som är utmanande för chatboten. Detta gäller även de fall då du ber den att ge dig information om något som bara ett plugin kan uppfylla.

Tydligen kommer det att finnas en plugin-butik genom vilken användare kan ladda ner eller till och med köpa plugins efter eget val.

Plugins som är tillgängliga just nu

Naturligtvis, eftersom möjligheten till plugin-integration just har tillkännagivits nyligen, har den inte en enorm samling plugins redo för dig att använda. För närvarande är endast en handfull plugins tillgängliga:

PluginFunction1. Expedia Förvandla ChatGPT till din reseguide och ställ alla reserelaterade frågor. Det kommer att göra det möjligt för chatboten att utföra uppgifter som att kontrollera tillgängligheten för flyg, hotell, etc.2.FiscalNoteFå tillgång till realtidsdatauppsättningar för politiska, juridiska och andra ändamål.3.InstacartBeställ din lista över matvaror från dina favoritbutiker. 4.KAYAKFå budgetvänliga rekommendationer och tillgänglighet på allt som har med resor att göra.5.Klarna ShoppingJämför priser på din önskade produkt i olika nätbutiker för att spara pengar.6.Mila Family AIAn AI-assistent gjord speciellt för föräldrar att sköta sin vardag till- dagaktiviteter och sänka deras arbetsflöde.7.Öppet bordFå de bästa restaurangpriserna och ett direkt alternativ att boka ditt bord.8. Shoppa One-stop shop för att leta efter miljontals produkter från de bästa varumärkena världen över.9. SpeakAI-driven språklärare som hjälper dig att prata på ett annat språk sömlöst.10.WolframFå tillgång till matematik, beräkningar och mer.11.ZapierDet öppnar en värld av populär appintegration för att sömlöst använda dem till din fördel.12.SlackStreamline kommunikation genom att kombinera Slack och ChatGPT.

Även om dessa är plugins från tredje part, finns det också två plugins som skapas av OpenAI själva, och det är en webbläsare och en kodtolkare.

Webbläsaren löser det tidigare problemet med att chatboten inte kan ge grundlig information om specifika uppmaningar.

Webbläsarplugin i aktion

Nu kommer den att använda den integrerade webbläsaren för att utöka mängden information den kan ta ut från internet och ge korrekta och detaljerade svar utan att tala om för dig att den inte kan göra det.

Å andra sidan låter kodtolken dig generera kod och tolka resultaten.

Kodtolk-plugin i aktion

Den kan generera och köra kod och ladda upp och ladda ner en rad filer åt dig. Det bästa med detta plugin är att det utvärderar utdata i gränssnittet.

Kan användare skapa ChatGPT-plugins på egen hand?

För tillfället har ChatGPT endast gjort det möjligt för ett selektivt antal utvecklare som stod på deras väntelista att bygga plugins med deras dokumentation. Men om du är en utvecklare och vill skapa ett plugin för ChatGPT är det bara en tidsfråga innan portarna öppnas för alla.

Det bör inte ta lång tid innan varje utvecklare har friheten att skapa plugins för ChatGPT.

Personligen kan jag inte vänta tills det finns ett plugin för alla ändamål där ute, och det är bara möjligt när OpenAI tillåter alla utvecklare att skapa dem.

Hur man får tillgång till ChatGPT-plugins

Nu är det här saker och ting blir knepiga eftersom plugins inte är helt öppna för allmänheten ännu (när det här inlägget skrivs). Det är bara tillgängligt för vissa utvecklare och insiders eftersom det fortfarande är under arbete.

Men om du är någon som skulle älska att få tillgång till det så snart som möjligt, finns det två saker som kan hjälpa dig.

 • Står på deras väntelista
 • Prenumerera på ChatGPT Plus (deras betaltjänst)
 • OpenAI meddelade att de prioriterar ett litet antal utvecklare och ChatGPT Plus-användare, så du bör ha detta i åtanke.

  Vad är väntelistprocessen?

  OpenAI har lagt ut en mycket enkel process för att komma på väntelistan för att komma åt plugins. Du går helt enkelt över till openai.com/waitlist/plugins och fyller i dina uppgifter, till exempel:

  • Förnamn
  • Efternamn
  • E-post
  • Land

  I de följande två alternativen är det bäst att använda dem fullt ut.

  Du måste välja Ja för ”Skulle du vara villig att ge feedback om din plugin-upplevelse?” fråga och fyll sedan i nästa frågefält med några coola pluginidéer du kan ha, beroende på dina krav.

  Slutligen, om du tänker använda plugins kan du välja alternativet ”Jag vill prova plugins i ChatGPT”.

  Men om du vill skapa plugins som utvecklare väljer du ”Jag är en utvecklare och vill bygga ett plugin”. Tryck på knappen Gå med i väntelistan och du är klar.

  Avslutande tankar

  Oavsett om du är en utvecklare eller användare, kommer introduktionen av plugins för ChatGPT att vara ett bra tillägg till det ”redan fantastiska” verktyget.

  Det finns mycket hype om det, och varannan person på internet är sällsynt att använda den, så om du har fyllt i formuläret för väntelistan och du är en ChatGPT Plus-användare, är du redan på det snabbaste sättet att försöka det ut själv.

  Kolla sedan in de bästa Chrome-tilläggen att använda med ChatGPT.