Hur du prioriterar din produktstock och maximerar affärsframgången

Produktbacklogs är en primär komponent i en organisations agila produktutveckling eftersom den innehåller artiklar som du måste ta itu med vid en specifik punkt.

Att skapa en ny produkt börjar med idén som gör att ett team kan bygga något speciellt. Till och med iPhone kom först som en prototyp och gjorde sin väg mot popularitet, tack vare deras dedikerade team.

När du leder ett team måste du som produktchef hålla dig organiserad med viktiga att-göra-listor. Tja, det är inte så lätt som det verkar.

Att upprätthålla en att göra-lista och bestämma vilken man ska göra först är en väldigt svår uppgift. Och när det finns flera intressenter blir det ännu mer överväldigande.

Som ett resultat förlorar organisationer mycket tid och resurser.

Det är här produktprioritering gör alla uppgifter enklare och hjälper dig att underhålla din att göra-lista ordentligt.

I den här artikeln kommer jag att diskutera produktbacklog i detalj, dess typiska element, fördelar och mer.

Vad är en produktbacklog?

En produktbacklog är en lista över prioriterade funktioner eller arbetsobjekt som hjälper dig att nå dina produktmål och sätta giltiga förväntningar bland utvecklarteam. Med enkla ord har varje produkt i utvecklingsfasen en dedikerad produktstock.

På samma sätt har varje produktstock ett dedikerat team. Generellt finns det flera produktstockar med flera team som arbetar med en större produkt.

Låt oss till exempel namnge en större produkt som ”Produkt” och mindre produkter som ”Produkt A”, ”Produkt B” och ”Produkt C”. Produkt A, Produkt B och Produkt C har sin egen produktstock och särskilda team för utveckling. Varje utsett team arbetar med mindre produkter för att slutligen bygga en större produkt.

Således kan den definieras som en prioriterad lista över det arbete som härrör från produktfärdplanen och dess krav på ditt utvecklingsteam. De viktigaste punkterna finns på toppen av backloggen så att utvecklingsteamen vet vilken som ska levereras först.

En produktbacklog är dock ett levande dokument som gör det möjligt för produktchefer att få en större förståelse för typiska problem och den lösning som krävs för att leverera produkten.

Vem prioriterar eftersläpningsobjekt?

En produktbacklog ägs av en produktägare eller produktchef. En produktägare ansvarar för eftersläpning, medan andra teammedlemmar bidrar med sin ansträngning och tid till produktutveckling.

Det primära syftet med produktstocken kan alltså vara:

  • Utveckla en grund för att anpassa team och intressenter så att utvecklingsteam implementerar värdefulla användarberättelser
  • Erbjuder flexibilitet för att anpassa sig till verkligheten och behoven
  • Förbättra effektiviteten i prognoser för produktsläpp genom att använda en gemensam nämnare för olika team för att hålla ihop till en enda produkt.

Typiska delar av produktbacklog

En produktbacklog inkluderar buggfixar, funktioner, kunskapsinhämtning och tekniska skulder. Dessa artiklar är distinkta delar av större arbete som behövde levereras för färdigställande av produkten.

#1. Bug fixar

Defekter och buggar är de problem som upptäcks av slutanvändarna, som undkommer under kvalitetskontrollprocessen. Om buggarna inte löses inom tid, tenderar de att ackumuleras med tiden.

Ditt team åtgärdar buggfixar snabbt för att bibehålla produktens integritet. Vissa buggar är tillräckligt viktiga för att avbryta lagets nuvarande sprint, medan andra kan vänta på nästa sprint. Det förblir överst i produktbackloggen så att utvecklingsteamet aldrig glömmer buggfixar.

#2. Funktioner

En funktion är en funktion av en produkt som användarna tycker är värdefull. Det är också känt som en användarberättelse. Funktioner kan vara komplexa eller enkla. Men för att förstå användarens behov måste du skapa en berättelsekarta.

Ursprunget av förfrågningar om nya funktioner kommer från olika källor. Funktioner inkluderar produkthantering, support, försäljning, slutanvändare och mer. Att prioritera nya funktioner kan vara svårt eftersom du måste balansera de konkurrerande kraven för:

  • Att hålla tidigare kunder nöjda
  • Möte termin försäljningsmöjligheter
  • Arbeta mot en högre vision av produkten

Produktchefen övervakar dessa källor och löser motstridiga förfrågningar. Genom att rutinmässigt göra det kan du se till att produktstocken har nya funktioner som kan locka kunder och göra befintliga kunder nöjda.

#3. Kunskapsinhämtning

Här samlar du information för att slutföra framtida uppgifter. Viktigt är att kunskapsinhämtning är ett forskningsstadium. När du upptäcker en funktion som kräver mer forskning kan du skapa en kunskapsinhämtningsuppgift, till exempel ett proof-of-concept, ett experiment eller en prototyp. Detta hjälper dig att få informationen för att börja ditt arbete med funktionen.

#4. Tekniska skulder

Teknisk skuld är som finansiell skuld. Det löper på ränta när du struntar i skulden. Detta händer när utvecklare pressar detta steg till botten av eftersläpningen, då blir det svårare att åstadkomma.

Effektiv hantering av produktstocken kan förhindra tekniska skulder. När ditt utvecklingsteam håller sig organiserat med listan och tar på sig det tekniska jobbet i dagliga eller mindre steg, är det mindre troligt att du ser ett ökat intresse för arbetet.

Teknisk skuld är resultatet av förändring baserat på följande:

  • Skalbarhet och prestandaförväntningar
  • Omfattning och riktning
  • Teknik och bästa praxis

Produkteftersläpning: Fördelar

En produkt representerar verkligen feedback från olika källor, såsom säljare, utvecklare och, viktigast av allt, användare. Du måste vara redo att ta emot deras feedback, hantera den, prioritera den och arbeta noggrant med den för framtida produktleverans.

Utan en ordentlig process blir det utmanande att utveckla din produkt. Således kommer en välskött och välbearbetad backlog att hjälpa dig fokusera på produkten och leda till ett mer effektivt team.

Låt oss diskutera fördelarna med att upprätthålla en produktstock i en organisation:

  • Förbättrat fokus: Produktbacklog hjälper dig att fokusera på viktiga uppgifter och låter dig undvika distraktioner.
  • Förbättrad effektivitet: Att prioritera föremål säkerställer att ditt team arbetar med uppgifterna noggrant, vilket leder till bättre effektivitet.
  • Bättre riskhantering: Produktbacklog kan identifiera och hantera risker tidigt i utvecklingsprocessen, vilket gör hanteringen riskfri.
  • Bättre kundnöjdhet: Slutanvändarnas nöjdhet är ditt primära mål. Därför är prioritering av eftersläpning avgörande för en organisation för att göra dem nöjda genom att kontrollera vad som är nödvändigt att lägga till eller ta bort från produkten, vilket gör den till en värdefull produkt för dina användare.
  • Ökad kommunikation: Produktbacklog uppmuntrar samarbete och kommunikation mellan ditt team, vilket resulterar i bättre fokus samtidigt som du utvecklar en produkt och bättre resultat.
  • Förbättrad teammoral: Produktbacklog ger ett syfte och en känsla av riktning för teamet, vilket leder till förbättrad moral.
  • Främjar flexibilitet: Produkteftersläpningen ändras i enlighet med utvecklarens framsteg och slutförandegrad av uppgifter. När utvecklingen av produktstatus förändras, omprioriterar produktchefen uppgifter. Denna flexibilitet behövs för att undvika tomrum i arbetstid.

Bortsett från detta kan du hitta en hel del fördelar, såsom den snabbaste avkastningen på din investering, förbättrad kundnöjdhet, minimala risker och mer.

Hur man skapar en produktbacklog

Produktägaren har hela ansvaret för prioriteringsuppgifter. För att skapa en välskött produktbacklog måste du följa dessa steg:

Steg 1: Lägga till idéer till produktbackloggen

Produktbackloggen är en lista med idéer. Den innehåller uttalanden eller feedback från teammedlemmarna, intressenterna och kunderna. På ett enkelt sätt måste du lägga till idéer till listan efter att ha diskuterat dem med intressenter, team och kunder om en befintlig produkt eller en ny produkt.

Inledningsvis kommer du bara att ha begränsade idéer, men under utvecklingsprocessen kommer du att få nya idéer, med tanke på produktens marknadsrelevans och konkurrens.

Steg 2: Få ett förtydligande

När intressenten behöver några ändringar i ditt tillägg eller fixering av produkten är det viktigt att förtydliga det i förväg. Produktägaren måste klargöra följande grundläggande punkter för att förstå vikten av tillägg:

  • Anledningen bakom korrigeringen: Detta indikerar vad problemet faktiskt är, hur det orsakades och hur det löses.
  • Värdet det bidrar med: Teamet analyserar om det nya tillskottet kommer att bidra till hela produkten och förbättra kvaliteten. Tillägget ska öka produktens värde. Således resulterar det i ett ökat affärsvärde och bättre avkastning på investeringen.
  • Artikelspecifikationen: Specifikationen måste vara tydlig från produktägarens sida så att utvecklare aldrig hittar några svårigheter under utvecklingsprocessen.

Steg 3: Prioritering

När allt är i linje är produktägarens ansvar att prioritera eftersläpningar från högsta till lägsta prioritet. Detta steg är baserat på den strategiska analysen av informationen. Att ha en välskött lista kan förbättra kommunikationen mellan olika team.

Produktägaren prioriterar eftersläpningsartiklarna baserat på specifika kriterier:

  • Intäkter: Alla funktioner eller föremål som kan leda till bättre inkomst bör hållas på en högprioriterad lista.
  • Marknadens unikhet och fix: Om en funktion du bestämmer dig för att lägga till är unik på marknaden, kommer du sannolikt att sticka ut på marknaden. Du måste också se om en befintlig funktion kan lösa användarnas problem, eftersom det är det faktiska målet.
  • Komplexitet: Innan du prioriterar eftersläpningsobjekt måste du kontrollera komplexiteten hos den föreslagna funktionen tillsammans med den tid det kan ta för utveckling och lansering.

Steg 4: Uppdatera produktbacklog rutinmässigt

Produktbackloggen är ett levande dokument som måste uppdateras i tid av produktägaren. Processen att förfina, prioritera och hålla backlogposterna uppdaterade är en väsentlig del av utvecklingsprocessen.

Produktstocken innehåller många idéer. Du kommer att behöva förfina dessa idéer och förkasta de som inte är relevanta. I det sista steget prioriteras eftersläpningsposter och ordnas efter prioritetsnivå.

Några prioriteringsmetoder

Det finns gott om metoder att använda för att prioritera eftersläpningsobjekt. Låt oss diskutera några av dem:

#1. MOSKVA Teknik

Bildkälla: StoriesOnBoard

MoSCoW är en typ av analys som vanligtvis används inom produkthantering för att förstå vad som är viktigt att göra och vad som inte är det. Det är en användbar metod för att kommunicera med intressenter om vad du arbetar med och varför.

Namnet inkluderar fyra prioriteringskategorier:

  • Måste ha: Absolut nödvändiga krav
  • Bör ha: Högprioriterade funktioner
  • Kan ha: Möjliga funktioner
  • Kommer inte ha: Inte implementerat

”Måste ha” representerar de absoluta egenskaper som måste finnas i produkten. Detta kan vara av säkerhetsskäl, affärsskäl och juridiska skäl. För detta, lista de bästa och värsta scenarierna för att inkludera funktionen i listan och måla bilden.

”Bör ha” betyder de funktioner som kan inkluderas men inte är obligatoriska.

”Kunde ha” är för objekt som kan läggas till om en organisation har de nödvändiga resurserna men inte är en nödvändighet för att nå framgång.

”Won’t have” säger dig inte att funktionen inte längre behövs eller att den är ett föremål som slängs i papperskorgen. Istället menar produktchefen ”inte den här gången”. Det finns flera orsaker bakom detta, såsom brist på tid eller resurser.

#2. Eisenhower Matrix

Denna metod är ett enkelt sätt att hantera tid på rätt sätt. Det härstammar från Dwight D. Eisenhowers beslutsmatris. Detta ändras senare till en 4-kvadrantvisualisering som kan användas för att prioritera uppgifterna i eftersläpningslistorna.

Bildkälla: ModelThinkers

Matrisen innehåller två prioriteringsdimensioner – betydelse och angelägenhet. Denna teknik låter dig fördela uppgifter över fyra sektioner av matrisen som innehåller:

  • Hög prioritet
  • Medium prioritet
  • Brådskande men viktigt
  • Låg prioritet

#3. Kano

Kano-modellen är ett av de utmärkta alternativen för organisationer som letar efter kundglädje och tillfredsställelse. Produktchefernas funktionsstock är oändlig men de vill bygga en produktkarta med de perfekta funktionerna. Kano-modellen är en robust teknik som vägleder produktchefer. Denna teknik utvecklades på 1980-talet av Noriaki Kano.

Denna modell innehåller tre lokaler:

  • Nöjdheten som speglar kundglädje
  • Kundernas reaktion beror på egenskaperna och funktionerna hos en produkt
  • Kundens känslor

#4. Viktat kortaste jobb först (WSJF)

WSJF är ett verktyg som hjälper dina team att prioritera en lista med initiativ. Vanligtvis används detta verktyg i Scaled Agile Framework (SAFe). Ett team räknar ut varje initiativs poäng genom att dividera kostnaden för förseningen med jobbets storlek eller varaktighet. Det föremål som får högst poäng är på topplistan som högprioriterat.

Hur man hanterar eftersläpningar

Följ nedanstående rutiner för att säkerställa korrekt eftersläpningshantering och hålla din eftersläpning frisk:

  • Granska produktbackloggen före varje iterationsplanering för att säkerställa att de uppgifter du har prioriterat är korrekta och att den tidigare feedbacken också implementeras.
  • När din eftersläpning blir större måste du kategorisera artiklarna i – på kort eller kort sikt och på lång sikt.
  • Bestäm dig för att behålla eller ta bort föremålen enligt deras fördelar
  • Lägg inte till några uppgifter utan ordentlig planering.
  • Gör denna prioriteringsprocessen till en prioritet i din organisation.

Dessutom kan du enkelt omprioritera uppgifterna under utvecklingsprocessen enligt kundfeedback. Dessutom kan du förfina de tidigare påståendena och lägga till nya krav.

Sprint Backlog vs Product Backlog

  • En produktbacklog listar alla poster som måste slutföras för att slutföra utvecklingsprocessen inom tiden. Medan en sprintbacklog inkluderar poster från eftersläpningen som krävs för att slutföras inom sprinten.
  • Produktägare bestämmer eftersläpningslistorna, medan utvecklingsteam bestämmer sprintbacklogposterna.
  • En produktbacklog byggs upp utifrån produktmålet. Men en sprintbacklog stämmer överens med en specifik sprint.
  • En produktbacklog kan ändras över tiden, medan sprintbackloggen inte ändras efter att den har ställts in.
  • En produktstock kräver underhåll och finns kvar tills projektet är klart. Men en sprinteftersläpning kvarstår inte till slutet; det slutar med spurten.

Slutsats

Att upprätthålla en produktstock är ett viktigt steg i produktutvecklingsprocessen. Det ger en klar överblick över det pågående arbetet, det slutförda arbetet och dina framtida planer. Så det är dags att du skapar och underhåller en effektiv produktbacklog och håller dig på topp i ditt spel.

Du kan också utforska den bästa CFD-analysmjukvaran och Scrum-verktygen.