Vad är Crushed Shadows och Blown Highlights?

”Krossade skuggor” och ”blåsta högdagrar” är båda vanliga exponeringsproblem inom fotografering. Låt oss titta på vad de är, hur man identifierar dem och vad du kan göra åt dem.

Krossade skuggor och blåsta högdagrar är två sidor av samma mynt. När du krossar dina skuggor underexponerar du din bild så mycket att det finns stora områden med rent svart i din bild, som i den här bilden.

När du blåser dina högdagrar gör du tvärtom: du överexponerar din bild så mycket att det finns stora områden med rent vitt.

Problemet med krossade skuggor och blåsta högdagrar är att du inte kan återställa dem i efterproduktion även om du tar RAW-bilder. Här är den underexponerade bilden ljusare, ser du hur skuggorna fortfarande är svarta? Allt som ljusare gjorde var att lägga till massor av digitalt brus till de mörkare områdena.

Och här är det överexponerade skottet, mörkt ner. Himlen har precis blivit grå. Det finns helt enkelt inga bilddata att återställa.

Hur man undviker krossade skuggor och blåsta höjdpunkter

Du kan normalt identifiera krossade skuggor eller blåsta högdagrar med ögat. Du behöver bara titta på fotot på baksidan av din kamera. Om stora delar av bilden är becksvarta har du blivit kraftigt underexponerad; om stora delar av bilden är rent vita har du blivit kraftigt överexponerad.

Problemet ligger i mer subtila bilder, där delar av bilden är välexponerade men du är osäker på om dina extrema skuggor eller högdagrar är okej. Detta händer mycket när du fotograferar scener med ett högt dynamiskt omfång.

Det bästa sättet att kontrollera kvaliteten på din exponering är att använda det inbyggda histogrammet i din kamera. Om det finns en stor topp eller alla dina data samlas i vardera änden av grafen – kom ihåg att den nedre punkten är helt svart och den översta punkten är ren vit – så har du förmodligen ett problem. Låt oss titta på histogrammet från det underexponerade skottet från tidigare.

Och den överexponerade också.

I det underexponerade histogrammet är den stora spiken längst ner i grafen alla rena svarta pixlar. I det överexponerade histogrammet är spiken de rena vita pixlarna.

Nu är en spik av rent vitt eller rent svart inte alltid ett problem. Om du fotograferar en mycket ljus scen är det normalt att ha en liten mängd rent vita ”spekulära höjdpunkter” eller att solen är en vit boll på himlen.

På samma sätt, om du fotograferar i svagt ljus, är lite rent svart i skuggorna inget problem.

Den sista bilden har lite rent vitt i solen och lite rent svart i klipporna och skuggorna, men eftersom allt annat ser rätt ut är det inga problem.

Att undvika krossade skuggor och blåsta högdagrar handlar mer om att se till att du inte tappar några viktiga detaljer, så du bör fokusera på att få en bra exponering över hela linjen. Dina ögon har ett större dynamiskt omfång än din kamera, så du måste arbeta med gränserna för din utrustning. Jag har skrivit en hel artikel om att få exponeringen rätt på plats; de viktigaste alternativen för att undvika krossade skuggor eller blåsta högdagrar är att fotografera RAW, kontrollera ditt histogram och ta några säkerhetsbilder.

Om scenens dynamiska omfång är alldeles för högt för att din kamera ska kunna fånga allt i en bild, kan du också prova HDR-fotografering.