Vad är Bitcoin NFTs/Ordinals och hur fungerar de?

Bitcoin NFTs/Ordinals är ett hett ämne bland kryptogemenskapen. I den här artikeln kommer vi att förenkla det här ämnet för dig.

Ethereum, Solana och Polygon är favoritblockkedjorna för NFT-utvecklare att skapa NFT-samlingar. Introduktionen av Bitcoin NFTs/Ordinals har dock gett Bitcoin blockchain dess inträde i NFT-världen.

I skrivande stund har Bitcoin Ordinals-inskriptioner korsat över 35 miljoner. Dessutom genereras ordinarie avgifter nära 60 miljoner dollar.

Men vad är egentligen Bitcoin Ordinals? Är det bara ännu ett modeord från kryptorymden? Låt oss komma in på det direkt!

Vad är Bitcoin NFTs/Ordinals?

Bitcoins NFTs eller Ordinals är ett protokoll utvecklat för att skriva in NFTs i Bitcoin blockchain. Detta innovativa protokoll utvecklades av en mjukvaruingenjör och Bitcoin-entusiast, Casey Rodarmor, i januari 2023.

Innan introduktionen av Ordinals var det svårt att prägla NFTs på Bitcoin blockchain. Den begränsade funktionaliteten hos Bitcoins smarta kontrakt begränsade nämligen utvecklare från att utveckla NFT-projekt på Bitcoin-blockkedjan.

Dessutom fanns det också begränsningen av symboliska standarder som stödde prägning av NFTs. Till exempel använder Ethereums blockchain ERC-721 som en token-standard för sina NFT:er.

Dessutom kommer Bitcoin Ordinals med olika användningsfall, såsom:

  • Metaverse: Avatarer eller virtuella landområden kan tillhandahållas till Metaverse-användarna i form av Bitcoin NFT. Dessutom kan du sälja dessa NFTs på marknadsplatser för andra kryptovalutor.
  • Kryptospel: Bitcoin NFT kan användas som digitala tillgångar i spelet som spelkaraktärer, tillbehör, bilar och mer. Dessutom kan du använda denna NFT för att uppgradera din spelnivå eller förbättra dina tillbehör i spelet.
  • Fastigheter: Tokeniseringen av fastigheter ökar i popularitet, och Bitcoin NFTs har potential att bevisa ägandet av en fastighet. Dessutom kan du enkelt överföra äganderätten till en annan person direkt.
  • Musik och konst: Den stora lagringstillgängligheten gör det möjligt för kreatörer att konvertera sin musik eller konstform som en Bitcoin NFT. Dessutom hjälper denna konvertering skaparna att få exponering bland kryptogemenskapen.

Med hjälp av Ordinals kan du skapa dina favorit-NFTs på ditt Bitcoin-nätverk. Men hur fungerar detta protokoll? Låt oss förstå det.

Hur fungerar Bitcoin Ordinals?

Bitcoin Ordinals härleds från Ordinal Theory, som tilldelar ett specifikt serienummer för handel och spårning av digitala samlarobjekt som NFT. Dessutom ger denna teori individuella identiteter för den minsta enheten av Bitcoin, satoshi (1 Bitcoin (BTC) = 100 miljoner satoshis).

I enklare termer tillåter detta ordinarie protokoll NFT myntverkare att skapa unika satoshis som är icke-fungibla eller oersättliga. Dessa satoshis skapas med hjälp av en process som kallas inskription.

Numreringen av satoshis baseras på dess gruvordning. Till exempel är ordningsnumret för den första satoshi från det första blocket ”noll”, och den andra från samma block är ”ett”.

Dessutom är Ordinals inskrivna direkt på Bitcoin blockchain. Därför kräver det inte några separata tokens eller sidokedjor som NFT från andra blockkedjor.

Hur autentiseras Ordinal NFT?

Det finns inte en enda direkt metod för att autentisera dina Bitcoin NFTs. Du kan dock följa dessa enkla steg för att verifiera äktheten av en Ordinal NFT.

Steg 1: Välj din favorit Bitcoin NFT från någon av de tillgängliga NFT-marknadsplatserna. Låt oss till exempel ta fallet med Bitcoin Frog (#6582) tillgänglig på Magic Eden.

Steg 2: Hitta sedan ”Inskriptions-ID” för denna Bitcoin NFT från avsnittet ”Detaljer”.

Steg 3: Anteckna eller kopiera inskriptions-ID:t enligt din bekvämlighet.

Steg 4: Besök sedan ordinals.com från din webbläsare. Se till att besöka denna webbplats, eftersom bedragare kan skapa liknande falska webbplatser.

Steg 5: Ange eller klistra sedan in NFT:s inskriptions-ID i sökfältet och klicka på ”Sök”.

Steg 6: Nu får du fullständig information om Bitcoin NFT, inklusive innehållstyp, tidsstämpel, avgifter och mer.

Steg 7: Jämför slutligen ägarens plånboksadress. Om båda plånboksadresserna från Magic Eden och ordinals.com är desamma kan denna NFT anses vara äkta.

Du kan prova samma metod med vilken annan NFT-marknad som helst som stöder Bitcoin Ordinals.

Fördelar med Ordinal NFT

Låt oss först diskutera fördelarna med Ordinal NFT:

#1. Marknadens efterfrågan

Kryptoutrymmet har sett en hög efterfrågan när det kommer till Ordinal NFT. Som ett resultat förväntas dessa NFT:er placeras bland listan över topp NFT-samlingar.

Dessutom bidrar den högre efterfrågan på marknaden till att öka likviditeten i NFT. Därför kommer du att kunna handla dina Bitcoin NFTs smidigt.

#2. Fler gruvbelöningar

Minskningen av gruvbelöningar har alltid varit ett bekymmer för Bitcoin-gruvarbetare. Nu tenderar Ordinal NFT att ge fler avgifter för gruvarbetarna i Bitcoin blockchain.

Dessutom uppmuntrar det fler gruvarbetare att gå in i gruvprocessen, vilket så småningom kommer att stärka Bitcoin-ekosystemet för gott.

#3. Förbättra NFT-adoption

Införandet av Ordinal NFT har också potential att lägga till nya NFT-användare. Dessutom skapar Bitcoin-nätverkets äkthet en tillitsfaktor bland människor som är nya för NFTs.

Av denna anledning lägger fler NFT-marknadsplatser till Ordinal NFT i sin samling. Till exempel, en av de bästa NFT-marknadsplatserna, Magiska Edenhar lanserat marknadsplatsen Ordinal NFT.

Dessutom listar dessa marknadsplatser också populära NFT-kollektioner för att locka nya användare. Därför kan du köpa de bästa NFT-samlingarna som Ordinal Maxi Biz, Goosinals, Bitcoin Frogs, Bitcoin Punks och mer.

#4. Säkerhetsaspekter

Den viktigaste fördelen med Ordinal NFT är den höga säkerheten hos Bitcoin blockchain. Som ett resultat är det svårt att manipulera nätverket och manipulera data från NFT:er.

Dessutom ger denna förbättrade säkerhet mer förtroende för NFT-köpare och säljare på marknadsplatser. Det är också omöjligt att skapa falska NFT på Bitcoin blockchain.

#5. Hög flexibilitet

Ordinal-NFT ger också mer flexibilitet till hela Bitcoin-ekosystemet. Tillsammans med Bitcoin (BTC) kan du också använda Ordinal NFT för lagring, betalning och transaktioner.

Dessutom kan du också använda Bitcoin NFTs som säkerhet för att låna ut andra kryptotillgångar. Som ett resultat kan du närma dig Bitcoin blockchain för flera användningsfall.

Nackdelar med Ordinal NFT

Låt oss nu diskutera nackdelarna med Ordinal NFT:er:

#1. Långsam transaktionshastighet

Ökningen av Ordinal-inskriptionen skapar svårigheter för nodoperatörerna. Därför har dessa operatörer svårt att köra Bitcoin-nätverkets fullständiga noder.

Med tiden saktar denna nätverksstockning ner transaktionshastigheten för Bitcoin-nätverket. Som ett resultat reduceras transaktionshastigheten, och man behöver vänta mycket längre för att slutföra en on-chain-transaktion.

#2. Integritetsproblem

När du genomför en transaktion med Bitcoin-nätverket registreras endast din smarta kontraktsadress. Som ett resultat kan allmänheten bara identifiera din adress och din identitet förblir anonym.

Däremot ger Ordinals ett unikt serienummer för varje satoshi i första hand. Därför är det lättare för allmänheten att spåra alla dina aktiviteter i kedjan.

#3. Brist på Creator Royalties

Skapare är ryggraden i NFT-ekosystemet, och Bitocin Ordinals har inte ett ordentligt system för att belöna sina skapare eller artister. Av denna anledning tenderar de skapare som är beroende av passiva royalties att hålla sig borta från Bitcoin NFTs.

Till exempel tillåter andra blockchain-NFT:er skapare att dra nytta av återförsäljningen av sina NFT:er. Detta system hjälper kreatörer att generera inkomster på varje försäljning av deras NFT. Tyvärr fungerar inte denna inkomstgenerering för Ordinal NFT.

Bitcoin Ordinals vs. Bitcoin-stämplar

Bitcoin-stämplar är en typ av Bitcoin NFT som har varit trendmässigt på senare tid. Låt oss titta på skillnaden mellan Bitcoin Ordinals och Bitcoin Stamps. Håll ögonen öppna!

AspectsBitcoin OrdinalsBitcoin StampsImmutability Bilddatan är beroende av vittnesvalidering, vilket ger en chans för säkerhetsintrång på grund av blockchain-beskärning. Bilddatan lagras på transaktionsutgångarna. Denna process säkrar blockkedjan genom att begränsa möjligheten till beskärning. FungerbarhetDet är omöjligt att ändra ordinarie NFT när de väl har skapats. Vilket betyder att den är helt icke-fungibel. Det är omöjligt att ändra de Ordinal NFTs när de väl har skapats. Vilket betyder att den är helt icke-fungibel. File TypeOrdinals stöder en stor mängd olika datatyper. Därför kan du lägga till högupplösta bilder, högupplösta videor, spel, dokument, ljudfiler och mer. Du kan bara lägga till filer på stämplar i SVG-, PNG- och GIF-format.StorageDu kan lagra ett brett utbud av data upp till blockstorlekar på 4 MB.Här kan du bara lagra lågstorleksbilder upp till 24×24 pixlar.

Kontrovers angående Bitcoin Ordinals

Introduktionen av Bitcoin Ordinals fick ett blandat mottagande från kryptogemenskapen. Därför har ett stort antal kritiker dykt upp mot konceptet med Bitcoin NFTs. Låt oss kontrollera de stora farhågorna som kritikerna tog upp.

#1. Bitcoins funktionsduglighet

Den icke-fungibla naturen hos satoshis bekymrar kritikerna. Här kräver de att varje satoshi ska värderas lika mycket utan någon unik skillnad.

Varje satoshi representerar den grundläggande enheten för Bitcoin, och omvandling av den till en NFT gör den unik och sällsynt. Därför tror kritiker att detta kommer att störa Bitcoins fungibla natur.

#2. Nätverksöverbelastning

En grupp medlemmar hävdar att Ordinal NFT kommer att drastiskt öka Bitcoin-blockutrymmet. Detta blockutrymme har begränsad kapacitet för att lagra transaktionsdata.

Dessutom tenderar nätverkets hastighet att minska med en ökning av blockutrymmesanvändningen. Som ett resultat ökar väntetiden för varje transaktion.

#3. Ökade transaktionsavgifter

Ökningen av nätstockningen påverkar direkt transaktionsavgifterna. Därför måste Bitcoin-nätverksanvändare betala högre transaktionsavgifter.

Bitcoins community-medlemmar är oroade över att transaktionsavgifterna påverkar alla deras aktiviteter runt Bitcoins ekosystem. Dessutom tror de att den ökade efterfrågan på Ordinal NFT kommer att lägga mer smärta på den nuvarande situationen.

Slutgiltiga tankar

Bitcoin NFTs/Ordinals har en enorm potential att förvandla hela NFT-utrymmet. Dessutom erbjuder dessa NFT:er också mer flexibilitet till Bitcoin-blockkedjan.

Införandet av Bitcoin-baserade NFT:er har också fått diverse kritik från kryptogemenskapen. Jag tror dock att dessa Bitcoin Ordinals kommer att spela en viktig roll i det bredare antagandet av NFTs.

Kolla sedan in blue chip NFT:erna.