Smart DNS vs VPN: Vilka är skillnaderna?

Domain Name System (DNS) är internets telefonbok eller Gula Sidorna. När du skriver in en webbplats i adressfältet (som adminvista.com.com) gör DNS det möjligt att ansluta till dess associerade IP-adress (som 192.182.xx) så att du kan ladda upp webbsidan.

Varje webbplats (eller domännamn) har en IP-adress där du kan komma åt webbsidan eller all tillhörande information. Naturligtvis, för en människa är det inte möjligt att memorera IP-adresser kopplade till olika webbplatser. Så detta hanteras av en DNS-server.

Visst, om du är ett geni och kan välja att komma ihåg IP-adresserna, kan du avstå från DNS-servrarna! 😉

Precis som telefonboksposterna måste uppdateras för att hålla jämna steg med en individs senaste hemadress eller nummer, måste DNS-posterna underhållas av DNS-servrarna.

Och ibland kan valet av en specifik typ av DNS-tjänst göra en skillnad för att få åtkomst till en webbresurs sömlöst, även när dess IP-adress har ändrats. På samma sätt, om du använder anpassade DNS-servrar, kan du märka snabbare surfning och få fler förmågor.

Du kan kolla in vår artikel om hur domännamnssystemet fungerar för detaljer.

Vilka är dina DNS-alternativ?

Tja, det finns tre olika typer av DNS som du kan välja:

  • Standard DNS-servrarna ställs in av din Internetleverantör (ISP).
  • En anpassad DNS-server med funktioner för att filtrera/blockera trafik, till exempel att upprätthålla föräldrakontroll i ditt nätverk.
  • Smart DNS med VPN-liknande förmåga att filtrera och kringgå geografiska begränsningar.

Personligen föredrar jag att använda en anpassad DNS (och ibland smart DNS).

Här ska jag berätta mer om dem, hur de skiljer sig och skillnaden mellan en smart DNS och en VPN (vilket ofta är förvirrande).

Vad är en anpassad DNS?

En anpassad DNS-tjänst låter dig filtrera trafik och lägga till en godkännandelista eller blockeringslista. Det kan vara en annan Internetleverantörs standard, en annan DNS-tjänst eller en smart DNS.

Sammantaget kan det vara ett pålitligt, säkert och integritetsvänligt alternativ jämfört med din internetleverantörs DNS.

Jag använder en anpassad DNS för att filtrera trafik och blockera vissa domäner (skadliga/spel/piratsidor) för att ge mina föräldrar en säker upplevelse.

Oroa dig inte; vem som helst kan byta till en anpassad DNS; det är så lätt. Det är mer eller mindre ett par klick, sammanfattat.

Du kan läsa vår resurs om hur du byter DNS-servrar för att få ett snabbt grepp om det.

När du vet hur du ställer in en anpassad DNS för ditt internet bör du prova några av de bästa DNS-innehållsfiltreringstjänsterna.

Vad är en smart DNS?

En smart DNS är en typ av anpassad DNS som ger dig VPN-liknande funktioner. Du kan använda den för DNS-filtrering, blockering/avblockering av åtkomst till tjänster och bekämpning av censur.

Tillsammans med funktionsuppsättningen du får med olika DNS-tjänster sticker en Smart DNS ut med integrationen av proxyservrar.

Med andra ord, med Smart DNS kan du få dig att framstå som ansluten från en annan plats (som ett VPN). Jag gillar den mångsidiga karaktären hos en smart DNS. I vissa fall eliminerar det användningen av ett VPN, gör det enkelt och låter dig spara pengar också.

Inte bara begränsat till det, du får olika andra funktioner (beroende på vilken tjänst du använder), som att blockera åtkomst till vissa appar, blockera kända skadliga webbplatser, bli av med webbplatsspårare och mer.

Anpassad DNS vs. Smart DNS

Du kan använda en anpassad DNS-tjänst eller en smart DNS för att få en bättre internetupplevelse än din ISP:s standard.

Men hur är de olika?

Om du noggrant har läst ovanstående beskrivningar, erbjuder en Smart DNS ”extra funktioner” i allmänhet.

Nyfiken på mer detaljer? Inga problem, låt mig belysa mer om det:

  • Smart DNS kan bekämpa censur, men andra DNS-tjänster kan inte.
  • Smart DNS har en märkbar inverkan på dina internethastigheter, men andra DNS-tjänster kanske inte.
  • Båda erbjuder en pålitlig internetupplevelse jämfört med ISP:s standard.
  • Smart DNS är inte gratis, men andra anpassade DNS-tjänster kan vara helt gratis (eller ha valfria betalpaket)

Hur skiljer de sig från ett VPN?

Med tanke på att båda är DNS-tjänster har de skillnader med ett VPN.

Visst, för funktioner som att avblockera geografiska begränsningar kan vissa användare blanda ihop det för en VPN-ersättning. Men, är det?

Låt mig berätta mer om det:

En DNS-tjänst döljer inte din riktiga IP-adress för alla nätverksinteraktioner. Även om det hjälper till att göra din internetupplevelse privat och säker, är det inte ett verktyg för att hålla din surfaktivitetsinformation dold och kryptera all data.

Viss metadata eller frågeinformation kan vara synlig för din internetleverantör eller någon som snokar på ditt nätverk.

En VPN tillhandahåller en krypterad tunnel som ger dig integritet och säkerhet från alla vinklar. Om någon försöker snoka runt ditt nätverk kan de inte hitta något om din internetaktivitet om du har ett VPN aktiverat.

Med ett VPN får du förbättrade säkerhetsfunktioner som split tunneling, kill switch och mer. De flesta DNS-tjänster låter dig inte välja en proxyplats, men med VPN kan du välja serverplatsen.

Anpassad DNS vs. Smart DNS vs. VPN

Anpassad DNS Smart DNSVNPanonymitetIngenIngenDelvis | Fullständig (med Tor-integration) SekretessDNS-förfrågningar kanske inte krypteras. Så din internetleverantör kan se all din surfaktivitet. Smart DNS krypterar förfrågningar för att ge integritetsskydd. Minimalt informationsläckage när trafik inspekteras av din ISP.VPN krypterar hela din nätverksaktivitet. Så din internetleverantör kan inte se något du gör, förutom det faktum att du använder ett VPN. Säkerhet Inga speciella säkerhetsfunktioner är tillgängliga direkt.

Det kan inte skydda ditt nätverk på offentligt Wi-Fi.

Smart DNS kan erbjuda funktioner för att upptäcka/blockera skadliga webbplatser.

Det kan inte skydda ditt nätverk på offentligt Wi-Fi.

VPN ger möjlighet att blockera skadliga webbplatser och spårare.

Det kan hålla dig skyddad på offentligt Wi-Fi.

Loggar Vissa DNS-tjänster kan samla in dina data. Vissa smarta DNS-tjänster kan samla in dina data. En bra VPN-tjänst (med oberoende säkerhetsrevisioner) samlar inte in dina data. PrisDe flesta är gratis att använda BetaltGratis eller BetaldSpeedDet kan hjälpa till att öka internethastigheten. Det kan hjälpa till att öka internethastighet. En VPN tenderar att sakta ner din internethastighet (varierar beroende på serverplatsen du väljer). App Du behöver ingen app. Du kan behöva använda en app (men det är inte samma sak som ett VPN). Du kan konfigurera den på en router som stöds eller installera appar på kompatibla enheter.ExempelOpenDNS, Cloudflare, Dynu DNS och Google DNSControlD, NextDNS och UnlocatorExpressVPN och NordVPN

När ska du använda en VPN, anpassad DNS eller en smart DNS?

Nu när du känner till skillnaderna, vad kan det vara för användningsområden för att använda någon av dem?

Låt mig ge dig några idéer:

1. Anpassad DNS: Om du vill göra din internetupplevelse mer responsiv (lite snabbare) med lite extra integritet utan att spendera ett öre, kan du använda en anpassad DNS-server.

Om du dessutom vill tillämpa några filtreringsregler på ditt nätverk för att hålla din familj säker och begränsa barn från onlineresurser, kan du använda en anpassad DNS.

2. Smart DNS: Om du vill ha en snabbare integritetsfokuserad DNS-server med filtreringsregler och funktioner som att avblockera åtkomst till vissa tjänster, bör en Smart DNS hjälpa.

Vissa smarta DNS-tjänster låter dig också välja proxyplats samtidigt som du får finkorniga kontroller för att ställa in den som en effektiv nätverksbrandvägg. Så om du vill komma åt tjänster som Netflix från vilket land som helst eller motstå censur i ditt land kan en smart DNS vara ett bra val.

3. VPN: Om du vill ha fullständigt nätverksskydd, dölj din IP-adress och förhindra din internetleverantör från att lära dig om dina surfvanor, är en VPN det bästa verktyget.

Medan VPN saktar ner dina internethastigheter, ger de dig funktioner som att blockera spårare för att göra din webbupplevelse integritetsvänlig. Vissa VPN erbjuder också Tor-nätverksintegration, vilket kan hålla din surfaktivitet mer privat.

När använder jag det?

I mitt användningsfall fortsätter jag att flytta/växla mellan dem enligt mina krav.

Till exempel, för att avblockera webbplatser och förhindra min internetleverantör från att snoka runt i viss utsträckning, använder jag en DNS-tjänst som krypterar alla förfrågningar (och stöder DNS-over-HTTP) som NextDNS.

Jag har redan tillgång till en VPN-tjänst, men jag väljer fortfarande en Smart DNS över den när jag behöver snabba internethastigheter och lite integritet. Visst, jag vet att en smart DNS inte kan ersätta en VPNs säkerhet, men alla behöver inte ha ett VPN aktiverat hela tiden.

Jag undviker att använda ett VPN när jag använder internetbank eller betalningstjänster.

Ibland använder jag VPN för att få tillgång till streamingtjänster för ett annat innehållsbibliotek. Jag tycker också att det är praktiskt att ladda ner något snabbare när din standardnedladdningshastighet för en viss fil är otroligt långsam.

Du behöver bara ändra serverns plats och försöka ladda ner igen för att eventuellt få en snabbare hastighet.

Inte att förglömma – VPN-användningen är mest för mitt skrivbord, och jag använder det sällan för min smartphone, med tanke på att det drar mycket batteri. Så jag skulle föreslå att du håller dig till en bra integritetsfokuserad DNS för din mobil om du vill ha en bättre batteritid och lite förbättrat skydd.

Naturligtvis, om din hotmodell (din aptit på säkerhet) är krävande, bör du överväga att använda en VPN framför allt annat.

Med tanke på att du har en uppfattning om alla olika verktyg som hjälper dig att förbättra din digitala integritet och säkerhet, låt mig lyfta fram några populära tjänster:

Dynamiska DNS-leverantörer

Med en dynamisk DNS kan du använda ett lätt att komma ihåg namn där du behöver peka på dynamiska IP-adresser. Skräddarsydd för webbansvariga och användare med säkerhetskameror, flera åtkomstpunkter och mer.

#1. Dynu

Dynu är en helt gratis att använda dynamisk DNS-tjänst med en kontrollpanel.

Den är perfekt för webbansvariga att använda med sin webbplats för att säkerställa god drifttid.

#2. Ingen IP

Ingen IP är ännu en gratis dynamisk DNS-leverantör för användare som vill ställa in en säkerhetskamera eller fjärråtkomst till en dator.

Det ger också ett separat VPN-erbjudande om du är intresserad.

Smarta DNS-leverantörer

Dessa DNS-tjänster erbjuder dig de bästa funktionerna du kan hitta i en smart DNS:

#1. Unlocator

Unlocator är en imponerande Smart DNS som ger alla godsaker du behöver för en privat webbupplevelse. Du kan få en förbättrad internethastighetsupplevelse med den.

Även om det inte är inriktat på att lägga till filtreringsregler, hjälper det dig att avblockera streamingtjänster eller kanaler.

Tjänsten stöder alla större plattformar, inklusive Android, iOS, Windows, Amazon och macOS.

#2. KeepSolid

KeepSolid fokuserar på att avblockera videostreamingwebbplatser. Så du kan vara säker på att det syftar till att ge en snabbare internetupplevelse.

Du kan välja en provperiod för att komma igång. Allt du behöver göra är att installera dess app, tillgänglig för Android, iOS, macOS och Windows.

VPN-leverantörer

Du kan förvänta dig det bästa av VPN-säkerhet och integritet med några av dessa plattformar:

#1. ExpressVPN

ExpressVPN är en av de mest populära VPN-leverantörerna för sin hastighet och serverplatser.

Jämfört med de flesta VPN:er lyckas ExpressVPN ha en minimal inverkan på dina internethastigheter samtidigt som det ger en säker och säker upplevelse.

Förutom den stora listan över serverplatser stöder den ett brett utbud av enheter, inklusive routrar och Linux.

Inte att förglömma, ExpressVPN är känt för sin snabba kundsupport när du behöver det.

#2. NordVPN

NordVPN är en funktionsrik VPN med förmåga att upptäcka skadlig programvara och blockera spårare.

Även om det inte erbjuder kundsupport dygnet runt, får du massor av erbjudanden på tjänsten under hela året.

Du kan också ställa in den på en router eller installera den på enheter som iOS, Android, Windows, macOS och Linux.

Avslutar

Om du aldrig har använt en anpassad DNS eller VPN, föreslår jag att du börjar med att använda en gratis integritetsfokuserad DNS som Cloudflare eller Quad9. Och sedan utforska andra tillgängliga alternativ.

Om du behöver dynamiska IP-adresser kan du välja våra föreslagna alternativ ovan.

För användare som vill avblockera begränsningar för att få åtkomst till streamingtjänster bör vilken smart DNS som helst räcka.

Men om du vill ha fullständigt skydd för ditt nätverk och din digitala integritet är ett VPN som ExpressVPN ett måste.

Därefter kan du också utforska några bästa VPN för företag för att skydda ditt nätverk och dina data.