Hur man anpassar förinställningar i HandBrake för optimerad videokodning

HandBrake erbjuder detaljerad kontroll över varje kodning, men de flesta skulle föredra att hoppa över att anpassa allt. Det är därför HandBrake också kommer med dussintals förinställningar, var och en en ettklickskonfiguration av alla kodningsalternativ. Men vad händer om de inte är exakt vad du behöver?

Låt oss visa dig hur du skapar anpassade förinställningar för att enkelt koda dina videor till olika kvalitetsmål.

Hur man skapar en anpassad förinställning i HandBrake

Det enda kravet för den här artikeln är att ha handbromsen installerad – det kan du ladda ner HandBrake från dess officiella webbplats. För en helt automatiserad lösning som är bäst för batchbearbetning av hundratals filer, se vår guide om hur du förvandlar din Windows-dator till ett distribuerat omkodningskraftpaket med Tdarr.

För den här guiden skapar vi en förinställning för att koda videor med högsta möjliga kvalitet och upprepar sedan för att skapa förinställningar av gradvis lägre kvalitet.

1. Högsta kvalitet

Börja med att dra en videofil på HandBrakes fönster för att importera den.

Sammanfattning

I avsnittet Sammanfattning väljer du MP4 eller MKV som utdataformat från rullgardinsmenyn. Om du inte skapar den här förinställningen för att producera videor för delning online, lämna Web Optimized omarkerad.

Håll Align A/V Start och Passthru Common Metadata markerade. Den första säkerställer att ljud och video synkroniseras när uppspelningen börjar; den andra kommer att ”överföra” all metadata från originalfilen till den producerade filen.

Mått

I avsnittet Dimensioner ställer du in din bildskärms ursprungliga upplösning som upplösningsgräns. Om du också vill spela upp dina kodade filer på andra skärmar (som en 4K-TV), använd den högsta tillgängliga upplösningen. Om du inte kommer ihåg dessa irriterande siffror, se vår artikel om hur du tar reda på din skärmupplösning.

Lämna alla andra alternativ på sina standardvärden. Dubbelkolla att Beskärning, Anamorfisk och Visningsstorlek är inställda på Automatisk, att Optimal storlek är aktiverat och att Tillåt uppskalning är inaktiverat.

Video

Inställningarna i avsnittet Video påverkar den visuella kvaliteten och storleken på de producerade filerna avsevärt. Se vår guide om vilka videocodecs du bör använda på Windows för mer information om varför vi kommer att använda olika codecs för våra profiler.

Eftersom vi först skapar den högsta kvalitetsförinställningen, välj AV1 10-bitars (SVT) som din videokodare. Ställ in resten av inställningarna enligt följande:

 • Framerate (FPS): Samma som source & Variable Framerate
 • Encoder Preset: 4
 • Encoder Tune: PSNR
 • Kodarprofil: Auto
 • Snabb avkodning: Aktiverad
 • Kodarnivå: 6,3
 • Kvalitet: RF 27

Final Tweaks

Klicka på Spara ny förinställning och ge den ett namn som ”Högsta kvalitet”.

Lämna kategori inställd på anpassade förinställningar och se till att upplösningsgränsen anger den maximala upplösningsstorleken du har valt tidigare.

Klicka på Selection Behavior bredvid Audio för att anpassa hur HandBrake ska välja och koda ljudspår. Välj de språk du vill behålla från listan Tillgängliga språk och klicka på Flytta åt höger för att aktivera dem genom att lägga till dem i listan Valda språk.

Under Audio Passthru Behaviour kan du definiera vilka ljudkodningstyper som ska behållas istället för omkodas. Håll AAC, AC3, FLAC och Opus aktiverade eftersom det är de format som du bör koda om ditt ljud till. Behåll Opus, som erbjuder det bästa förhållandet mellan kvalitet och storlek, som din reservkodare.

Under ljudkodarinställningarna för varje valt spår:

 • Välj Opus Codec.
 • Ställ in dess bithastighet till 320.
 • Ställ in Mixdown till din bästa tillgängliga ljudinställning (vi valde 5.1 Channels).
 • Lämna Samplerate som Auto.
 • Lämna DRC och Gain vid 0.

Klicka slutligen på Spara för att lagra dina tweaks och återgå till föregående fönster.

När det gäller undertexter, klicka på Selection Behavior bredvid Undertexter. Använd sedan, som med ljudströmmarna, de två listorna överst för att välja de undertextspråk du vill behålla från originalfilerna.

Om du vill, aktivera Lägg till undertexter när det är tillgängligt. Lämna Foreign Audio Scan aktiverat för att säkerställa att om bara en handfull scener i originalfilen innehåller bildtexter för ett främmande språk, kommer HandBrake att hitta och bevara dem.

Lämna Burn-In Behaviour inställt på None för att låta HandBrake inkludera eventuella undertexter i den slutliga filen som separata strömmar. Annars kommer det att ”bränna in dem”, och de kommer alltid att vara synliga på utgångsvideorna utan att kunna inaktivera dem.

Klicka på Spara och när du återvänder till fönstret Lägg till förinställning klickar du på Lägg till för att spara din nya förinställning.

2. Hög kvalitet

Låt oss justera förinställningen vi just gjorde för att snabbt och enkelt skapa nästa:

 • På fliken Video ställer du in Kvalitet på RF 33.
 • Välj Spara ny förinställning. Döp det till något i stil med ”Hög kvalitet” – kom ihåg att det är ett steg ned från den föregående.
 • Klicka på Selection Behavior bredvid Ljud.
 • Inaktivera Passthru för de toppkvalitetsformat vi behöll tidigare, vars egenskaper också översätts till ökade storlekar för alla producerade filer: AC3 och FLAC. Behåll AAC och Opus.
 • Behåll Codec som Opus, men ändra dess Bitrate till 224. Lämna alla andra alternativ som de är.

Spara ändringarna och lägg sedan till din andra förinställning i din samling.

3. Medium kvalitet

Vi kommer att ta en träff i kvaliteten för vår Medium-förinställning för att avsevärt öka kodningshastigheten.

Börja på fliken Dimensioner och ställ in Resolution Limit en inställning lägre än vad du använde i dina andra förinställningar. I vårt fall valde vi 720p HD. Lämna allt annat som det är.

Flytta till fliken Video och ställ in alternativen enligt följande:

 • Videokodare: Byt till den mycket snabbare H.265 10-bitars (x265) kodaren.
 • Encoder Preset: Långsam
 • Kodarprofil: Auto
 • Kodarnivå: Auto
 • Kvalitet: RF 31

Spara den nya förinställningen med ett namn som ”Medium Quality”. Ändra de tidigare ljudinställningarna för att minska Opus codec:s bithastighet till 192. Ändra också dess Mixdown till Dolby Pro Logic II eller Dolby Surround, eftersom de kan bevara vissa positionella ljudegenskaper utan att lagra individuella strömmar för flerkanaligt ljud.

Lämna allt annat som det är och lägg till denna förinställning för att spara den i HandBrakes lista.

4. Låg kvalitet

För förinställningen för låg kvalitet:

 • Öka kvalitetsvärdet till RF 36 på fliken Video.
 • När du sparar denna förinställning, ”nedgradera” Opus inställningar igen, med Bitrate på 128 och Mixdown på Stereo.

5. Lägsta kvalitet

För lägsta kvalitet ser vi två möjliga lösningar. Vilken du ska välja beror på din dators hårdvara.

 • På fliken Dimensioner sänker du upplösningsgränsen till nästa lägre värde – vi valde 576p PAL SD.
 • På fliken Video, om du har en NVIDIA GPU producerad under de senaste fem åren, ändra Video Encoder till H.265 10-bitars (NVEnc). Ställ in kodarens förinställning till långsammare och kvalitet på CQ 31.
 • För datorer som inte kan använda NVIDIAs kodare, använd H.264 10-bitars (x264) kodare. Ställ in Encoder Preset till Långsam, Encoder Tune till None, och både Encoder Profile och Encoder Level till Auto. H.264 är relativt gammal och brett stödd vid det här laget, så du borde inte behöva aktivera snabb avkodning, förutom om du planerar att spela de producerade filerna på extremt gamla eller underdrivna enheter.
 • Ställ in kvaliteten på RF 31.
 • När du sparar förinställningen, släpp Opus kvalitet igen, minska dess Bitrate till 96.

Om du inte använder en NVIDIA GPU kan du fortfarande använda hårdvaruaccelererad kodning. Besök HandBrakes Verktyg > Inställningar-menyn. Flytta till videosidan och aktivera Tillåt användning av Intel QuickSync-kodare eller Tillåt användning av AMD VCN-kodare, beroende på din hårdvara.

Du kan sedan välja en av dessa kodare för turboförstärkt kodning. Båda ger vanligtvis resultat av lägre kvalitet än NVIDIAs NVEnc och den CPU-baserade x264-kodaren. Därför föreslår vi att du bara använder dem om du prioriterar kodningshastighet.

Provar dina förinställningar

Med alla dina förinställningar inställda är det dags att prova dem. Importera en video som du vill behålla med högsta möjliga kvalitet, klicka på Förinställningar uppe till höger och scrolla för att hitta och välja den förinställning för högsta kvalitet vi skapade. Klicka på Lägg till i kö uppe till vänster.

Importera sedan en video som du inte bryr dig om. Den här gången väljer du förinställningen Lägsta kvalitet. Lägg även till denna kodningsprocess i HandBrakes kö.

Klicka på Starta kodning och håll koll på processen.

Även om processen också påverkas av dina källfiler, bör den första kodningen av din högkvalitativa video vara mycket långsammare än den andra, som i jämförelse borde vara blixtsnabb. Du kan se det på FPS-hastigheten längst ned i HandBrakes fönster i dess förloppsindikator.

Prioriterad kodning med tre klick

HandBrakes inbyggda förinställningar täcker många baser och är bra för den genomsnittliga användaren som utan ansträngning vill koda innehåll för sina enheter i generiska format. Däremot tar de inte hänsyn till hur vi prioriterar våra videofiler baserat på hur vi värderar deras innehåll.

Tack vare förinställningarna som vi har skapat här kan du se till att videorna du vill bevara för alltid kommer att kodas på bästa möjliga sätt, medan resten inte tar evigheter att koda medan du äter upp din lagring.