Ubuntu: kontrollera kärnversionen [Guide]

Om du använder Ubuntu kan du någon gång bli nyfiken på vad din kärnversion är. Tyvärr, i Ubuntu berättar utvecklarna inte hur du kontrollerar kärninformationen. I den här guiden visar vi dig fyra sätt du kan kontrollera din kärnversion på Ubuntu.

Metod 1 – Unname

Det bästa och snabbaste sättet att kontrollera kärnversionen på Ubuntu är med kommandot uname. Det här verktyget kan berätta din exakta version av kärnversionen, och mycket annan värdefull information också.

För att använda kommandot uname måste du öppna ett terminalfönster på Ubuntu-skrivbordet. För att öppna ett terminalfönster på skrivbordet, tryck på Ctrl + Alt + T på tangentbordet. Alternativt kan du söka efter ”Terminal” i appmenyn och öppna den på det sättet.

När terminalfönstret är öppet, kör kommandot uname -a. Detta kommando kommer att skriva ut all systeminformation, inklusive din kärnversionsinformation.

uname -a

Om du föredrar att bara få kärninformationen, istället för kärninformationen, plus OS-versionens namn och annan information, kan du ersätta kommandot uname -a för kommandot uname -srm. Detta kommando visar bara Ubuntus kärnversion.

uname -srm

Spara utdata

Vill du spara utdata från uname -srm till en textfil för senare? Så här gör du. Kör kommandot uname -srm igen men med >-symbolen i slutet och peka på en ny textfil.

uname -srm > ~/kernel-info.txt

När kommandot är klart kan du ta en titt på textfilen när som helst för information om Ubuntu-kärnan genom att använda cat-kommandot nedan.

Notera: du kan också öppna ”kernel-info.txt” i din favorittextredigerare för att se informationen istället för cat.

cat ~/kernel-info.txt

Metod 2 – Hostnameectl

Ett annat sätt att hitta Ubuntu-kärnversionen är med Hostnamectltool. Det är ett systemverktyg som låter användare hitta information om systemet. Den kan användas för att se din Ubuntu-kärnversion. Här är hur.

För att se din kärninformation, kör kommandot hostnamectl status. Genom att utföra detta kommando kommer Hostnamectl-programmet att visa dig en fullständig utläsning av värdnamnet på ditt system, operativsystemets namn, kärninformation, etc.

hostnamectl status

Titta igenom Hostnamectl-utgången för avsnittet ”Kärna”. När du har hittat den är informationen bredvid Ubuntu-kärnan.

Vill du inte titta på annan information i Hostnamectl förutom informationen om kärnversionen? Använd kommandot grep för att filtrera bort din kärninformation.

hostnamectl status | grep "Kernel:"

Spara utdata

Om du vill spara Hostnamectl-utgången till en textfil för att läsa senare, kan du göra det genom att omdirigera kommandot till en textfil. För att spara hela Hostnamectl-utdata till en textfil, kör kommandot nedan.

hostnamectl status > ~/kernel-info.txt

Alternativt, om du bara vill spara kärnsektionen av utdata, kan du göra det genom att ange följande kommando.

hostnamectl status | grep "Kernel:" > ~/kernel-info.txt

För att se kernel-info.txt-filen, kör cat-kommandot nedan. Eller öppna ”kernel-info.txt” i din favorit GUI-textredigerare.

cat ~/kernel-info.txt

Metod 3 – /proc/version

Det tredje sättet att visa kärninformation på Ubuntu är med filen /proc/version. Den här filen har massor av information att titta på. För att ta en titt på det måste du använda cat-kommandot nedan.

cat /proc/version

Leta upp ”Linux-versionen” i kattutgången. Bredvid avsnittet ”Linux-version” i textfilen finns din Ubuntu-kärnversion.

Spara utdata

För att spara utdata från /proc/version till en textfil för senare, dirigera om kommandot cat /proc/version till en textfil i din hemmapp.

cat /proc/version > ~/kernel-info.txt

För att läsa textfilen, använd cat-kommandot på ”kernel-info.txt”, eller öppna upp ”kernel-info.txt” i din favorit GUI-textredigerare.

Metod 4 – Neofetch

Det fjärde sättet att visa kärninformation på Ubuntu Linux är med Neofetchs systeminformationsverktyg. Det är ett kraftfullt verktyg som skannar ditt Ubuntu-system efter massor av information och skriver ut det i en snygg utskrift bredvid din OS-logotyp.

För att komma igång med Neofetch måste du installera programmet på din dator. För att installera det, öppna ett terminalfönster genom att trycka på Ctrl + Alt + T på tangentbordet. Ange sedan kommandot nedan.

sudo apt install neofetch

När Neofetch-applikationen är installerad på din Ubuntu-dator, kör kommandot neofetch i en terminal. Tänk på att utdata kan ta ett par sekunder, eftersom programmet behöver samla in informationen.

neofetch

Efter att ha utfört kommandot neofetch, titta igenom utgången för avsnittet ”Kärna”. Bredvid ”Kernel” ser du din Ubuntu-kärnversion.

Spara utdata

Om du vill spara Neofetch-terminalens utdata till en textfil för att läsa den för senare, generera utdata men den här gången omdirigerar du den till en textfil istället för att låta den skrivas ut på skärmen.

neofetch > ~/kernel-info.txt

Du kan se Neofetch-utgången i textfilen ”kernel-info.txt” när som helst genom att utföra cat-kommandot nedan, eller genom att öppna den i din favorittextredigerare.

cat ~/kernel-info.txt