Linux: testa diskhastighet [Guide]

Behöver du testa din hårddiskhastighet på Linux men kan inte riktigt lista ut det? Vi kan hjälpa! Följ med den här guiden när vi går igenom hur du kan testa din diskhastighet på Linux!

Gnome Disk Utility

Om du vill testa diskhastighet på Linux är det bästa sättet att gå tillväga med Gnome Disk Utility. Det är ett praktiskt, lättförståeligt program som kan jämföra och testa hårddiskhastigheter.

Gnome Disk Utility-applikationen är dock inte förinstallerad på alla Linux-operativsystem, så innan vi går igenom hur du använder den för att testa din hårddiskhastighet måste du installera programmet.

För att starta installationen av Gnome Disk Utility på din Linux-dator, öppna ett terminalfönster. Du kan öppna ett terminalfönster genom att trycka på Ctrl + Alt + T på tangentbordet. Eller öppna appmenyn och sök efter ”Terminal”.

När terminalfönstret är öppet och redo att användas, följ installationsinstruktionerna nedan för att installera Gnome Disk Utility-applikationen på din Linux-dator.

Ubuntu

På Ubuntu installerar du applikationen Gnome Disk Utility genom att använda kommandot apt install nedan.

sudo apt install gnome-disk-utility

Debian

De som använder Debian Linux kommer att kunna få applikationen Gnome Disk Utility konfigurerad genom att utföra kommandot apt-get install.

sudo apt-get install gnome-disk-utility

Arch Linux

På Arch Linux kan applikationen Gnome Disk Utility installeras via Pacman-kommandot nedan.

sudo pacman -S gnome-disk-utility

Fedora

De på Fedora Linux kan få Gnome Disk Utility-programmet att fungera via dnf installationskommandot.

sudo dnf install gnome-disk-utility

OpenSUSE

På OpenSUSE Linux kan programmet Gnome Disk Utility enkelt installeras genom att använda kommandot zypper installation nedan.

sudo zypper install gnome-disk-utility

Nu när applikationen Gnome Disk Utility är öppen starta programmet genom att söka efter ”Disks” i din appmeny. Följ sedan steg-för-steg-instruktionerna nedan för att testa din diskhastighet på Linux.

Steg 1: Inuti Gnome Disk Utility-appen, titta till den vänstra sidofältet och leta reda på disken vars hastighet du vill testa. Klicka sedan på den med musen för att se översikten över appens enhet.

Steg 2: Hitta menyknappen i Gnome Disk Utility och välj den med musen för att öppna den. Om du inte kan hitta menyn, titta till vänster om minimeringsknappen.

Inuti Gnome Disk Utility-menyn, lokalisera knappen ”Benchmark Disk” och välj den med musen. Genom att välja ”Benchmark Disk”-knappen öppnar du testverktyget.

Steg 3: När benchmarkverktyget är öppet, leta upp knappen ”Start Benchmark” och klicka på den för att starta benchmarken. Tänk på att detta riktmärke kan ta lite tid att slutföra, så ha tålamod.

När benchmarkverktyget är klart kommer Gnome Disk Utility att skapa en fullständig avläsning av din hårddisk. För att kontrollera hastigheten, hitta ”Average Read Rate” och ”Average Write Rate”. Detta kommer att berätta din hårddiskhastighet.

HDParm

HDParm är ett annat program som du kan använda för att testa din diskhastighet på Linux. Det är inte lika lätt att använda som Gnome Disk Utility, och det finns inget GUI, men det är lika användbart.

HDParm-applikationen är inte installerad som standard på alla Linux-operativsystem där ute, men den finns på en hel del. För att kontrollera om HDParm är installerat på din dator, kör kommandot hdparm –help i ett terminalfönster.

Om du inte har HDParm installerat på din Linux-dator, öppna ett terminalfönster på Linux-skrivbordet genom att trycka på Ctrl + Alt + T på tangentbordet. När terminalfönstret är öppet följer du installationsinstruktionerna nedan.

Ubuntu

Du kan installera HDParm på Ubuntu med kommandot apt.

sudo apt install hdparm

Debian

För att installera HDParm på Debian, använd apt-get.

sudo apt-get install hdparm

Arch Linux

På Arch Linux, installera HDParm genom att använda kommandot Pacman.

sudo pacman -S hdparm

Fedora

På Fedora, installera HDParm med dnf.

sudo dnf install hdparm

OpenSUSE

Installera HDParm på OpenSUSE med zypper.

sudo zypper install hdparm

När HDParm är installerat på din dator, följ steg-för-steg-instruktionerna nedan för att testa din diskhastighet.

Steg 1: Kör först kommandot lsblk för att se alla anslutna hårddiskar på systemet.

lsblk

Titta igenom och hitta hårddisken du planerar att testa. I det här exemplet kommer vi att testa /dev/sda. För mer information om hur du hittar hårddiskinformation i lsblk, läs den här guiden om ämnet.

Steg 2: Kör kommandot hdparm -Tt på hårddisken för att påbörja testet.

sudo hdparm -Tt /dev/sda

När testet är klart ser du testresultaten på skärmen.