Telegram är fullt av bluffbots och så här undviker du dem

Viktiga takeaways

  • Skadliga Telegram-bots kan stjäla din privata data, som foton och telefonnummer, utan din vetskap.
  • Det kan vara utmanande att upptäcka skadliga Telegram-bots, men det finns tecken att hålla utkik efter, som konstigt beteende och oönskade meddelanden.
  • För att skydda dig mot skadliga Telegram-robotar, använd tvåfaktorsautentisering, ställ in strikta integritetskontroller och granska dina inställningar regelbundet.

Telegram-bots erbjuder många användbara funktioner men kan också riskera din säkerhet. De kan dela din privata data, som foton och telefonnummer, utan att fråga. Med fler människor än någonsin som använder Telegram är det värt att lära sig hur man upptäcker skadliga Telegram-bots för att skydda dina data när du använder snabbmeddelandeplattformen.

Hur Telegram-bots stjäl dina data

Telegram bots är mycket användbara för att automatisera många uppgifter. Men det finns också Telegram-bots som kan stjäla din data utan att skapa misstankar. Syftet med dessa Telegram-bots är att framstå som oskyldiga och legitima och skapa en känsla av säkerhet som inte existerar. När de interagerar kan de köra skript för att extrahera personlig information.

The AnarchyGrabber Malicious Telegram Bot

AnarchyGrabber är ett användbart exempel på hur Telegram-bots kan bli skadliga. AnarchyGrabber var en bot som riktade sig mot Discord, men med tiden började den rikta in sig på Telegram-användare. Till skillnad från godartade bots kan AnarchyGrabber aktivt dölja sig som ett användbart verktyg eller ett intressant tillägg till gruppchattar. AnarchyGrabber-boten syftar till att kapa autentiseringstokens, extrahera konfidentiell data och möjliggöra komplexa skript. Huvudskillnaden mellan AnarchyGrabber och andra skadliga Telegram-bots är dess förmåga att kringgå tvåfaktorsautentisering. Med den här funktionen kan den äventyra användarkonton och få tillgång till privat information.

Vanligtvis poserar sådana bots som kundtjänst- eller supportrepresentanter och lurar användare att avslöja kritiska data, inklusive telefonnummer och verifieringskoder. En annan smygtaktik innebär att tyst infiltrera grupper för att samla in användardata, såsom profilbilder och användarnamn.

Den lömska karaktären hos dessa bots gör ofta användare omedvetna om deras existens. Dessa typer av bots kan vara mycket svåra att upptäcka och rapportera.

Hur man upptäcker en skadlig telegrambot

Unsplash

Att upptäcka en skadlig Telegram-bot är utmanande, men det finns några tecken att hålla utkik efter. Till skillnad från andra hot smälter Telegram-bots ofta sömlöst in i Telegram-kanalerna, vilket gör upptäckten extremt svår. Det är dock värt att veta hur man upptäcker en Telegram-bot.

Granska Telegram Bots beteende

Bra Telegram-bots har ett tydligt syfte och håller fast vid det. Farliga Telegram-bots kan agera konstigt eller be om information som de inte behöver. Till exempel borde en väderbot inte behöva dina kontaktuppgifter.

Var uppmärksam på interaktionsnivåerna för telegrambots

Ett annat tydligt tecken är botens interaktionsnivå. Äkta bots svarar vanligtvis på specifika kommandon eller frågor. Om en Telegram-bot initierar kontakt utan att uppmana eller skickar oönskade meddelanden, kan detta vara en röd flagga. Var dessutom uppmärksam på språket och grammatiken som används av boten. Många skadliga botutvecklare överväger inte språkets korrekthet, vilket resulterar i konstiga formuleringar och stavfel.

Undersök boten du misstänker

Om du tror att en Telegram-bot är misstänkt, försök att söka efter den på Google tillsammans med dess namn. Kanske har andra delat med sig av sina erfarenheter och kunskaper kring detta. Kontakta eller interagera inte med boten förrän du vet om den är säker eller inte. Om det är en bot som tillhör en Telegram-kanal, kolla in dess svar till andra användare.

Allmän säkerhetsmedvetenhet

Att hänga med i nya säkerhetshot och förstå vanliga bottaktik är viktigt för din digitala säkerhet. Säkerheten på nätet förändras alltid, som ett spel med katt och råtta. Att känna till tecknen på skadliga Telegram-bots kan hjälpa dig att hålla dig säkrare online.

Hur du skyddar dig från skadliga telegrambots

Pexels

I det dynamiska landskapet av onlinekommunikation är proaktiva åtgärder avgörande för att skydda mot skadliga Telegram-bots. Även om skadliga Telegram-bots är farliga, finns det några steg du kan vidta.

Använd tvåfaktorsautentisering

Telegrams tvåfaktorsautentisering (2FA) förbättrar säkerheten för ditt Telegram-konto genom att lägga till ett sekundärt verifieringssteg. Detta extra säkerhetssteg gör det svårt för alla skadliga enheter, inklusive bots, att få obehörig åtkomst till ditt konto om ditt primära lösenord har stött på säkerhetsproblem, eftersom det extra steget vanligtvis innebär att ange en unik kod för att bekräfta åtgärder.

Ställ in strikta integritetskontroller

Ett annat viktigt steg är att ställa in strikta integritetskontroller på ditt Telegram-konto. Detta inkluderar att kontrollera vem som kan se din profilbild, din senast sett status och vem som kan lägga till dig i grupper. Restriktiva inställningar kan förhindra skadliga robotar från att samla in personlig information. Det är viktigt att granska dessa inställningar, eftersom Telegram-uppdateringar kan ändra standardinställningarna för sekretess.

Granska telegraminställningar regelbundet

Att kontrollera dina Telegram-inställningar är nyckeln för onlinesäkerhet. Detta innebär att du ofta tittar på dina nuvarande sessioner och kontrollerar dina interaktioner och behörigheter med bots och kanaler. Om något verkar konstigt eller misstänkt, agera snabbt. Ta bort åtkomst och ändra dina säkerhetsdetaljer.

Du behöver inte sluta använda Telegram-bots. Använd dem bara smart. Lär dig om riskerna och tänk alltid på säkerheten först. På så sätt kan du njuta av Telegrams fördelar utan farorna.