Hur man skriver för att tala under FaceTime och iPhone-samtal

Viktiga takeaways

 • Du kan använda Live Speech för att kommunicera under FaceTime och telefonsamtal genom att skriva. Det fungerar också i utvalda tredjepartsappar som WhatsApp.
 • För att använda Live Speech på iPhone, iPad eller Mac måste din enhet vara uppdaterad till iOS/iPadOS 17, macOS Sonoma eller senare.
 • När det är aktiverat kommer orden du skriver att sägas högt till mottagaren via enhetens högtalare.

Oavsett om du är en person med talnedsättning eller om du vill vara diskret under ett samtal, låter Apples Live Speech-funktion dig kommunicera genom att skriva under ett FaceTime eller vanligt telefonsamtal. Vi visar dig hur du använder den.

Hur man använder Live Speech på din iPhone eller iPad

Live Speech är en av de många Apple-tillgänglighetsfunktionerna på iPhone och iPad som riktar sig till personer med talskada, så att du kan kommunicera genom att skriva vad du vill förmedla. Allt du skriver sägs sömlöst högt på mottagarens sida.

För att kunna använda Live Speech på din iPhone eller iPad måste din enhet köra iOS/iPadOS 17 eller senare. Om det behövs, uppdatera din enhet genom att gå till Inställningar > Allmänt > Programuppdatering. Om du äger en äldre enhet, dubbelkolla om din iPhone eller iPad är kompatibel med iOS 17 eller iPadOS 17. När du är klar följer du stegen nedan för att ställa in Live Speech:

 • Gå till Inställningar > Tillgänglighet > Livetal.
 • Slå på reglaget bredvid Live Speech.
 • Välj nu vilket språk du vill att dina meddelanden ska talas på och välj önskad röst. Du kan förhandsgranska en röst genom att trycka på uppspelningsknappen.
 • När du hittar en röst du gillar trycker du på nedladdningsikonen bredvid den.
 • Vänta tills nedladdningen är klar och välj sedan rösten.
 • När du är klar, starta ett samtal och trippelklicka på din iPhones sidoknapp (eller din iPads toppknapp) för att aktivera Live Speech. Skriv sedan meddelandet du vill ha sagt i textrutan som visas. När du trycker på skicka kommer ditt inskrivna meddelande att läsas upp i mottagarens sida.

  Hur man använder Live Speech på din Mac

  För att använda Live Speech på din Mac, se till att den körs macOS Sonoma eller senare. Gå till Systeminställningar > Allmänt > Programuppdatering för att leta efter den senaste tillgängliga macOS-versionen om du inte är aktuell än. Följ sedan stegen nedan för att använda Live Speech:

 • Klicka på Apple-logotypen i det övre vänstra hörnet av menyraden och välj Systeminställningar från rullgardinsmenyn.
 • Välj Tillgänglighet i sidofältet.
 • Rulla ned och klicka på Live Speech under Speech-rubriken.
 • När du växlar på Live Speech här, kommer du att se en textruta Skriv för att tala högst upp på skärmen. Om du vill dölja det klickar du helt enkelt på Live Speech-ikonen i det övre högra hörnet av menyraden.
 • Klicka på Använd systemspråk bredvid Önskat språk i inställningsmenyn för Live Speech för att ändra ditt föredragna språk.
 • På samma sätt klickar du på Använd systemröst bredvid Röst för att välja den röst du vill att din text ska läsas upp med. Om du inte hittar en röst du gillar och behöver fler alternativ, rulla till botten av rullgardinsmenyn och klicka på Hantera röster.
 • Förhandsgranska nu en röst genom att klicka på uppspelningsknappen och installera den genom att klicka på nedladdningsikonen bredvid den.
 • När du är redo, starta eller ring ett samtal och klicka på Live Speech-ikonen i menyraden. Klicka sedan på textrutan, skriv ditt meddelande och tryck på returtangenten för att skicka det.

  Skapa en personlig röst för att skriva för att tala under samtal

  Om du inte hittar en röst du gillar eller vill att talet ska låta mer realistiskt kan du skapa en personlig röst istället. Det här är en syntetiserad röst som låter som din egen.

  Du kan skapa en personlig röst på iPhone eller iPad genom att gå till Inställningar > Tillgänglighet > Personlig röst. Tryck nu på Skapa en personlig röst, ange enhetens lösenord och följ instruktionerna på skärmen.

  För att skapa en personlig röst på din Mac, gå till Systeminställningar > Tillgänglighet > Personlig röst. Klicka nu på Skapa en personlig röst, ange din Macs administratörslösenord och följ instruktionerna på skärmen.

  Även om det är en ganska tidskrävande process att använda Personal Voice för att skapa en kopia av din faktiska röst, rekommenderar vi starkt att du tar dig tid att ställa in den för Live Speech. Genom att göra det kommer allt du skriver att talas med din egen röst, vilket gör att du kan kommunicera bättre med dina nära och kära!

  Live Speech är inte begränsat till FaceTime och vanliga telefonsamtal. Du kan också använda den i appar från tredje part som stöds. Till exempel testade jag den här funktionen under ett WhatsApp-samtal, och det fungerade perfekt.