De bästa lödkolvarna 2024

Om du hittar dig själv att mixtra med elektronik kommer du snabbt att inse dina begränsningar, och det enda sättet att övervinna dem är med en lödkolv. Du behöver inte vara proffs för att få tag på en heller. De flesta med stadiga händer kan ta upp lödning relativt snabbt. Så oavsett om du är ny på lödning eller helt enkelt en hobby, det finns massor av alternativ som inte är utanför din räckhåll eller din plånbok.

Bästa lödkolv totalt: YIHUA 8786D

YIHUA

YIHUA 8786D är vårt bästa val, inte bara på grund av dess prestanda utan också på grund av dess mångsidighet. Den är utrustad med både en lödkolv och en varmluftspistol, där den senare är oerhört användbar för projekt som kräver omarbetning.

Det går längre än en väl avrundad station; YIHUA 8786D tillhandahåller också en serie lödspetsar, munstycken för varmluftspistoler, blyfritt lod och en svampbricka. I praktiken betyder det att du har allt du behöver för att komma igång med ett stort antal projekt.

Lika viktiga är de små men betydelsefulla funktionerna som YIHUA 8786D har inbyggt, som en antistatisk, ESD-säker design. Den har till och med ett felsäkert skydd, som slår in när stationen känner av ett uppvärmningsproblem och stänger av maskinen automatiskt.

YIHUA 8786D

Bäst överlag

$90 $100 Spara
10 USD

YIHUA 8786D går utöver det som ett startpaket för både nybörjare och proffs. Den kommer förpackad med en handfull tillbehör, inklusive spetsar, och en varmluftspistol och en lödkolv att växla mellan.

Fördelar

 • Justera temperaturen upp till 900 grader Fahrenheit
 • Lödkolv och varmluftspistol har separata temperaturrattar
 • Förpackad med material och tillbehör

Nackdelar

 • Greppet är en blandad upplevelse

Bästa budgetlödkolv: Weller WLC100

Weller

Även om Weller WLC100 saknar sofistikering, är det till dess fördel och inte ett hinder. Det är ett mycket inbjudande alternativ för nybörjare med en knapp budget.

Designen på Weller WLC100 har enkelhet inbakad i den. Dess gränssnitt är helt analogt – en enkel strömbrytare och en liten ratt för att justera temperaturen. Du kan veva upp den till 900 grader Fahrenheit, men ännu viktigare, bibehåll vilken temperatur du än ställer in den på.

Den är också ganska kompakt, så du behöver inte gå långt för att skapa en arbetsyta. Det gör den lika enkel att förvara, så länge du kommer ihåg att stänga av den och låta den svalna.

Weller WLC100

Bästa budgeten

Weller WLC100 är så enkel som du kan bli med en lödkolv. Dess analoga gränssnitt är lätt att använda, och det finns en inbyggd svampbricka för rengöring och ett bekvämt grepp att starta.

Fördelar

 • Bekvämt skumgrepp
 • Hållare och svamp inbyggd
 • Perfekt för grundläggande, nybörjarvänliga projekt

Bästa lödkolv för nybörjare: Hakko FX888D-23BY

Hakko

Ett annat enastående alternativ bland nybörjarvänliga lödkolvar är Hakko FX888D-23BY. Du byter bort en del av den analoga känslan som Weller WLC100 erbjuder för digital, och det är mycket användbart för att göra finjusteringar av temperaturen.

Dessutom separerar Hakko FX888D-23BY sin hållare från maskinen. Men den har alla nödvändiga tillbehör, som en svamp och rengöringstråd, så att du alltid kan byta ut hållaren mot något mer rejäl utan att bli av med huvudmaskinen.

Det du kommer att gilla mest är själva den digitala avläsningen. Du kan finjustera temperaturen och till och med växla mellan Celsius och Fahrenheit. Alternativt finns det fem förprogrammerade tempinställningar, tillgängliga med en knapptryckning, så att gissningarna inte lämnas helt upp till dig.

Hakko FX888D-23BY Digital lödstation

Bäst för nybörjare

Tack vare sin digitala avläsning och enkla gränssnitt är Hakko FX888D-23BY perfekt för nykomlingar. Att ha en fristående hållare innebär också att du har den perfekta maskinen att bygga vidare på när du väl är mer bekväm med att löda.

Fördelar

 • Värmer upp till 899 grader Fahrenheit
 • Kan byta ut stativet på vägen
 • Snabb uppvärmning

Nackdelar

 • Skulle vara det perfekta paketet om den hade några tips

Bästa bärbara lödkolv: Pinecil V2

Pinecil

Att ta med sig ett helt lödset är en besvärlig upplevelse, speciellt om din uppgift inte kräver några större omarbetningar. Om du inte ofta tar på dig projekt som involverar skivor med hög termisk kapacitet, är Pinecil V2 perfekt för små jobb på språng.

Hårdvaran i Pinecil V2 är packad i en formfaktor som inte är större än en markör, med möjligheten att separera basen och spetsen. Med tanke på hur lätt det är att glida ner i en rockficka eller verktygslåda är Pinecil V2 den absolut mest bärbara.

Det som gör Pinecil V2 speciellt speciellt är dess mjukvara, som går längre än att bara ställa in temperaturen. Du har inställningar för boosttemperatur, rörelsekänslighet, kalibrering, säkerhetsfunktioner som standbyläge och avstängningstidsgräns, samt möjligheten att ställa in om lödkolven omedelbart värms upp eller inte när den väl har ström.

Pinecil Smart Mini Portable Lödkolv (Version 2)

Bästa bärbara

Pinecil V2 är lika stor som en markör och erbjuder inget annat än kraft när du är på språng. Och eftersom du sannolikt kommer att ha kortlayouter som visas på din bärbara dator, kommer den att fungera som ström för lödkolven, som bekvämt drivs av USB-C.

Fördelar

 • Inte tjockare än en markör
 • Massor av inställningar att pilla med
 • Drivs av USB-C

Nackdelar

 • Ej lämplig för skivor med hög termisk kapacitet

Bästa lödkolv med temperaturkontroll: X-Tronic 4010-PRO-X

X-Tronic

Om du har blivit bekväm med lödning och funderar på att uppgradera, är X-Tronic 4010-PRO-X din biljett till en semiprofessionell arbetsstation. Trots att den har fler fungerande delar är den fortfarande ganska enkel att använda, om inte mer än mindre alternativ.

Den kommer med flera livskvalitetsfunktioner som gör X-Tronic 4010-PRO-X till en fröjd att använda. Det finns en sladdhållare som eliminerar din kabel som en fara, knappar som är tydligt märkta och en halkfri silikonmatta som håller maskinen på plats och fungerar som en plats för dina tillbehör.

På tal om tillbehör, X-Tronic 4010-PRO-X fungerar som ett slags startpaket för alla blivande tekniker, från tips till en antistatisk jordklämma. Den levereras till och med med en järnhållare för rengöring av spetsar med mässingsull, bekvämt placerad ovanför den våta svampen.

X-Tronic 4010-PRO-X

Bästa temperaturkontroll

X-Tronic 4010-PRO-X är inte bara en semiprofessionell lödkolvstation utan ett vårdpaket för både entusiaster och proffs. Dess gränssnitt tillåter också gott om temperaturjusteringar, inklusive möjligheten att programmera dina egna temperaturförinställningar för snabb åtkomst.

Fördelar

 • Lätt att använda för nybörjare och proffs
 • Omfattande tempalternativ, inklusive programmerbara förinställningar
 • Förpackad med flera tillbehör och material

Nackdelar

 • Bättre som investering snarare än din första lödkolv

FAQ

F: Vad skulle jag använda en lödkolv till?

Generellt sett är lödkolvar perfekta för att smälta metaller som tenn, som du ofta hittar inom elektronik. Om du tittar noga på botten av ett moderkort kommer du att märka små fläckar av silverfärgad metall – det är tenn, och det används för att hålla kretsen på plats. I händelse av att du behöver utföra ett reparationsjobb, värms dessa fläckar upp med en lödkolv (som blir mer av en vätska), och kretsen tas bort och ersätts.

F: Vilken är regel nummer ett för lödning?

Slå aldrig på din lödkolv förrän du är redo och ditt utrymme är fritt. Du använder ett verktyg som blir otroligt varmt, och det sista du vill är att bränna dig eller orsaka en brand. Om du är ny på lödning, det finns massor av andra grunder för lödning att veta om också!

F: Varför kullar mitt lod?

Att löda ihop sig tenderar att komma från dåliga vätningstekniker, flussmedel och lödning av låg kvalitet och bristen på korrekt underhåll. Det är viktigt att rengöra din lödkolv regelbundet för att undvika ansamlingar.

F: Behöver jag en dyr lödkolv?

Inte nödvändigtvis. Det som är viktigast är hur ofta du kommer att använda en lödkolv och dess syfte. Är du intresserad av att lära dig löda? I så fall kan en billigare lödkolv vara rätt för dig för övningens skull innan du flyttar till en ordentlig arbetsstation. Det finns också tillbehör, som tips, och möjligheten att finjustera värmen till dina specifikationer, vilket är mycket lättare att göra med en dyrare lödkolv. Om du inte är säker på var du står finns det många faktorer att tänka på när du ska köpa en ny lödkolv.

F: Vad är skillnaden mellan en lödkolv och en lödpistol?

Den största skillnaden är att lödpistoler är mycket hetare än lödkolvar, vilket kan förväntas med tanke på att lödpistoler används mycket oftare i tunga projekt, som plåt och målat glas. Med en lödkolv behöver den inte vara lika varm eftersom en av dess huvudsakliga användningsområden är för elektronik, som att reparera moderkort. Du kommer också att märka att en lödpistol är formad som en pistol (och tyngre), medan en lödkolv är mer som en penna (och lättare).