Så här kontrollerar du CPU-temperaturen på din Windows-dator

Viktiga takeaways

  • Att kontrollera din CPU-temperatur är viktigt för att förhindra överhettning, vilket kan skada komponenter och kosta dig tid och pengar.
  • Använd en grundläggande temperaturövervakningsapp som Core Temp för att enkelt kontrollera din CPU-temperatur och spåra dess prestanda över tid.
  • Avancerade användare kan prova HWiNFO för mer detaljerad statistik och möjligheten att övervaka temperaturer över all hårdvara, inte bara CPU.

Att veta hur du kontrollerar din CPU-temperatur är viktigt, eftersom det låter dig veta om din dator överhettas. Överskottsvärme kan förstöra många komponenter inuti din dator, så det är klokt att fånga dessa problem tidigt innan de kostar dig tid och pengar. Tack och lov finns det enkla sätt att hålla ett öga på hur varm din CPU är.

Så här kontrollerar du din CPU-temperatur med kärntemp

Windows har inget inbyggt sätt att övervaka din CPU:s temperatur. Du kan kontrollera det i din BIOS/UEFI, men det är ineffektivt och låter dig inte hålla ett öga på temperaturen över tid.

Istället bör du installera en app för datortemperaturövervakning. Det finns flera för jobbet; vi börjar med Kärntemp eftersom det är enkelt och lätt. Om du vill ha något mer komplext, eller något som kan övervaka mer än bara din CPU:s temperatur, hoppa till avsnittet HWiNFO nedan.

Ladda ner Core Temp från dess webbplats och installera den som vilken annan app som helst. Men under installationen, se upp för medföljande programvara. På sidan Välj ytterligare uppgifter, avmarkera rutan Bygg ditt kungarike med Goodgame Empire för att undvika att installera extra sopor.

När du har installerat den kan du öppna Core Temp för att enkelt se din CPU-temperatur. Längst ner på panelen ser du den aktuella CPU-temperaturen för varje kärna. Utöver detta visar mjukvaran min och max inspelade temperaturer för varje kärna så att du kan se hur den fungerar över tiden.

Håll ett öga på belastningsprocenten också. Detta berättar hur mycket arbete varje CPU-kärna gör. Om temperaturen blir varma när din CPU knappt är under belastning kan det tyda på ett problem.

Tj Max-fältet (som står för temperaturövergång) visar din CPU:s maximala driftstemperatur. Om den når denna temperatur kommer din CPU att strypa sig själv eller till och med stänga av för att undvika skador. Att köra din CPU runt denna nivå under längre perioder kommer att skada den.

Så här lägger du till din CPU-temperatur i systemfältet med kärntemp

Core Temp är en enkel app, men den har ytterligare alternativ för mer avancerad användning. Ett av Core Temps mest användbara verktyg är möjligheten att lägga till temperaturvakter i systemfältet.

När du har en ikon i systemfältet behöver du inte fortsätta att ta upp Core Temp-fönstret för att se hur varm din dator blir. Titta bara ner i systemfältet och allt du behöver veta finns där. Detta är särskilt praktiskt om du vill testa temperaturer medan du spelar, eftersom det är irriterande att fortsätta byta mellan ditt spel och Core Temp.

Du kan lägga till ikoner i systemfältet genom att klicka på Alternativ > Inställningar och sedan gå till fliken Meddelandefält. Härifrån kan du lägga till Core Temp i systemfältet för enklare övervakning. Appen visar temperaturen för alla kärnor eller bara de hetaste, enligt ditt val.

Så här kontrollerar du din CPU-temperatur med HWiNFO

Om du vill ha en rad avancerad statistik kan Core Temp vara lite för grundläggande för dig. I det här fallet är det värt att ge HWiNFO ett försök för en djupare dykning i din dators temperaturer.

Gå över till HWiNFO webbplats och klicka på Ladda ner. Du får ett urval av alternativ; Installationsversionen är bäst om du planerar att använda HWiNFO på en PC, medan den bärbara versionen är bäst för att sätta på en flyttbar enhet och använda den på alla dina enheter.

När HWiNFO har laddats ner och installerats, kör det. Du kommer att se en liten dialogruta som dyker upp; klicka på Endast sensorer och sedan på Start.

HWiNFO kommer att visa dig en stor lista med statistik, uppdelad i olika kategorier. En av dessa kommer att vara din CPU:s temperaturer – det här avsnittet innehåller information om temperaturerna för varje kärna i din processor och dess avstånd till Tj Max.

HWiNFO är utmärkt om du vill övervaka temperaturen över all din hårdvara, inte bara din CPU. Du hittar även drifttemperaturer för din GPU och hårddisk, vilket kan vara praktiskt när du stresstestar hela ditt system.

Så här lägger du till din CPU-temperatur i systemfältet med HWiNFO

Det bästa med att använda HWiNFO över Core Temp är att det finns massor av information du kan lägga till i systemfältet för enkel övervakning. Till exempel kan du lägga till både den aktuella temperaturen och avståndet till dess TJ Max för en bättre uppfattning om huruvida din CPU är för varm.

För att lägga till en statistik i systemfältet, högerklicka på den i HWiNFO och klicka på Lägg till i fältet.

Om du inte ser det omedelbart kan statistiken vara dold i systemfältet. För att visa den klickar du på uppåtpilen, klickar och håller kvar sensoravläsningen och drar den ner till systemfältet.

Du kan också bli av med oönskade avläsningar genom att högerklicka på dem och välja Ta bort.

Vad är en bra CPU-temperatur?

Det finns inte en perfekt CPU-driftstemperatur, eftersom förhållandena varierar så mycket. Temperaturen i rummet som din dator är i, vad du gör på datorn och andra faktorer som din dators ålder kan påverka hur varm din CPU blir.

Om du vill veta mer, kolla in vår guide om PC-driftstemperaturer. Som bollplank är 60C eller lägre perfekt, medan 80C eller högre blir för varmt.

Om du är orolig för att din CPU regelbundet är för varm, finns det några sätt att få ner tempartuen. För mer hjälp har vi tittat på hur man fixar en överhettad dator.

Nu vet du hur du övervakar din dators CPU-temperatur och vad du ska göra med den information du hittar. Förhoppningsvis körs din CPU vid en hälsosam temperatur och du behöver inte vidta några åtgärder.