De bästa 3D-skrivarna 2024

Även om det fortfarande kräver grundläggande tekniska färdigheter, är 3D-utskrift nu enklare än någonsin. Tack vare tekniska framsteg och mer användarvänliga gränssnitt är det enkelt att komma igång. Men att bemästra konsten att 3D-utskrift kräver fortfarande viss hängivenhet.

Hannah Stryker / MakeUseOf

Inte bara är Creality Ender 3 V3 SE en fantastisk FDM 3D-skrivare, men den finns också till ett mycket tilltalande pris. Tack vare den enkla monteringen och den intuitiva programvaran är det ett bra rop för nybörjare. Den har också CR Touch automatisk sängnivellering, vilket säkerställer ett perfekt första lager med varje utskrift.

Crealitys alldeles egna Sprite Direct-extruder förbättrar filamentgreppet, speciellt för flexibla material som TPU, vilket säkerställer färre igensättningar och misslyckade utskrifter. Dessutom ger de tvåaxlade ledarskruvarna extra stabilitet och precision.

Det är dock inte bara en 3D-skrivare för nybörjare. Med hastigheter på upp till 250 mm/s med en acceleration på 2500 mm/s² är det också ett alternativ för användare med lite mer erfarenhet.

Creality Ender 3 V3 SE

Bäst överlag

När det gäller kostnad mot prestanda är Creality Ender V3 SE ett av de bästa tillgängliga alternativen. Den är också enkel att använda, och med sin enkla montering kan nybörjare få utskrift nästan direkt ur lådan.

Fördelar

 • Enkel installation
 • Snabba utskriftshastigheter
 • Automatisk laddning och lossning av filament
 • Strömlinjeformad och kompakt

Nackdelar

 • Ingen glödtrådsdetektor
 • Ingen inbyggd kamera
 • PC-belagd platta

Weedo

Ett annat prisvärt FDM-alternativ är den kompakta och användarvänliga Weedo Tina 2S 3D-skrivaren. Den är designad för barn och nybörjare, eller till och med lärare, och dess låga pris innebär att alla som inte fortsätter med hobbyn inte kommer att känna stinget av att ha spenderat för mycket pengar på det.

Den lilla magnetiska byggplattan är perfekt för att trycka figurer och andra små leksaker. Dessutom kommer den helt monterad med ett enkelt användargränssnitt och automatisk sängutjämning, så att otåliga födelsedagspojkar och flickor kan komma direkt in i sin nya hobby.

Utskrifter kan nå anständiga hastigheter när användarna är mer självsäkra, medan oroliga föräldrar som är oroliga för värme och buller kan slappna av. Den här skrivaren har en höghastighetsfläkt för att hålla saker svala och en tyst drift när du slår på tyst läge.

Weedo Tina2S

Bästa budgeten

En användarvänlig, kompakt, prisvärd mini 3D-skrivare är ett bra val för nybörjare och barn. Weedo Tina2S uppfyller kriterierna och inkluderar även automatisk sängnivellering, tyst drift och en kylfläkt.

Fördelar

 • Munstycksskydd för att skydda fingrarna
 • Sparar utskrifter mitt i driften
 • MicroSD-kortplats

Nackdelar

 • Byggplattan är inte uppvärmd och använder tejp
 • Liten byggvolym begränsar utskriftsstorleken

Prusa

Original Prusa i3 MK3S+ är en uppgradering av MK3S och är ett bra val för både nybörjare och erfarna skrivare. Men på grund av den relativt höga kostnaden för denna 3D-skrivare bör nybörjare se till att de menar allvar med sin nya hobby.

Byggvolymen är hanterbar, medan de överlägsna komponenterna och den solida konstruktionen erbjuder snabba och pålitliga utskrifter.

Det finns några nya funktioner som nybörjare kommer att älska. Bland dessa finns en ännu mer exakt automatisk sängutjämnare. Detta gör att du kan fokusera mer på att utveckla dina färdigheter och mindre på tekniska justeringar. En annan är IR-filamentsensorn. Den känner av när filamentet har tagit slut eller har fastnat i extrudern och pausar utskriften, vilket resulterar i mindre tid och materialspill.

Original Prusa i3 MK3S+

Bäst för nybörjare

Med uppgraderingar på sin föregångare är Original Prusa i3 MK3S+ ett utmärkt val för alla nivåer och är ett allmänt premiumval. Med en exakt automatisk sängutjämnare och IR-filamentsensor kommer oerfarna användare att tycka att det är ett bra alternativ om de inte vill börja sin 3D-utskriftsresa på en grundläggande modell. Med en enkel installation, intuitivt gränssnitt, enkla instruktioner och en stor onlinegemenskap har nybörjare all support de behöver.

Fördelar

 • Detaljerade och exakta utskrifter av hög kvalitet
 • Sömlös installation och modulär design för enkelt underhåll
 • Stor online-gemenskap och utmärkt kundsupport
 • Enkel, effektiv programvara
 • Power Panic-funktionen sparar utskrifter vid strömavbrott
 • Kan uppgraderas till dubbla extruders

Phrozen

Om du främst är sugen på att skapa mycket detaljerade miniatyrer, som leksaker eller figurer, behöver du en 3D-skrivare med hög upplösning. Som namnet antyder har Phrozen Sonic Mini 8K en 8K-upplösning. Detta kommer att ge liv till alla dina karaktärer och andra miniatyrer med extrema detaljer som skrivare med lägre upplösning helt enkelt inte kan producera.

Denna högupplösta hartsskrivare erbjuder inte bara exceptionella detaljer och kvalitet utan kommer också förbyggd, och kalibreringen är enkel, så att du kan börja skriva ut Pikachus och Batmobiles direkt ur lådan.

Phrozen Sonic Mini 8K

Bäst för miniatyrer

Phrozen Sonic Mini 8K erbjuder en detaljnivå som du inte hittar i skrivare med lägre upplösning. Utöver exceptionellt detaljerade Batmans och Gandalfs kan du skriva ut direkt tack vare den enkla installationen.

Fördelar

 • Stabil och solid konstruktion
 • Dubbla linjära skenor förstärker Z-axeln
 • Skriver ut med otroliga detaljer direkt ur kartongen
 • Intuitivt gränssnitt

Nackdelar

 • Att rengöra byggplattan kan vara besvärligt

James Bruce / MakeUseOf

Med en otrolig utskriftshastighet på upp till 600 mm/s och en acceleration på 20 000 mm/s², Creality K1 Max är en av de snabbaste 3D-skrivarna som finns. Men vi noterade i vår recension att den här skrivaren inte bara handlar om hastighet; utskrifter är också av högsta kvalitet med suveräna och exakta detaljer.

K1 Max är en CoreXY-skrivare i storformat. Dessa skrivare använder två motorer för X- och Y-axlarna för högre hastighet och bättre noggrannhet. Dessutom behöver byggplattan bara flyttas nedåt när lagren stiger, vilket innebär att du får en stor byggvolym i en 3D-skrivare som fortfarande får plats på ditt skrivbord.

Creality K1 Max

Snabbaste 3D-skrivaren

Med LiDAR-teknik för exakt AI-utjämning och hastigheter på 600 mm/s, har Creality K1 Max mycket att erbjuda. Utskrifterna är inte bara snabba utan också exakta, med en exceptionell detaljnivå. Och trots en byggvolym på 300 x 300 x 300 passar den här maskinen fortfarande perfekt på ett skrivbord.

Fördelar

 • LiDAR-teknik för exakt AI-utjämning
 • Intuitiv pekskärm
 • Webbkamera för fjärrövervakning
 • Minimal inställning

FAQ

F: Behöver du en speciell dator eller ett speciellt program för att använda en 3D-skrivare?

Du behöver ingen speciell dator, men programvara är nödvändig. En vanlig bärbar dator med minst 8 GB RAM, en halvanständig processor och den nödvändiga skivningsmjukvaran för utskrift är allt som krävs.

Men om du tänker använda 3D-modelleringsprogramvara på din bärbara dator eller skriva ut stora, komplicerade modeller kan du behöva ett dedikerat grafikkort för att förbättra den totala upplevelsen.

F: Hur underhåller jag min 3D-skrivare?

Att underhålla en FDM-skrivare är lite lättare än andra typer. Men i allmänhet måste du hålla alla 3D-skrivare damm- och smutsfria. Du bör också se till att muttrar och skruvar är åtdragna och inspektera delar, såsom styrningar och remskivor, för tecken på slitage och håll de rörliga delarna regelbundet smorda. Håll munstycket otäppt och se till att du regelbundet uppdaterar den fasta programvaran.

Om du har en hartsskrivare, rengör hartsbehållaren efter varje utskrift för att ta bort ohärdat harts och förhindra kontaminering. Du bör också rengöra byggplattan efter varje tryck så att dina följande modeller blir en framgång.

F: Kan jag ta en bild av något och 3D-skriva ut det?

Det är möjligt att skriva ut en 3D-modell från ett fotografi. Men från en enda bild är din bästa insats att skapa en litofan. Detta är en tunn, genomskinlig carving som inte ser ut som mycket förrän du skiner ljus genom baksidan av den. Resultatet är en präglad, detaljerad bild som verkar tredimensionell.

Ett annat alternativ är att använda flera foton med hjälp av en process som kallas fotogrammetri. Du måste ta flera bilder från alla vinklar för bästa resultat och använda programvara för att integrera dem. Alternativt kan du använda extruderingsverktyget som vanligtvis finns i CAD-programvaran för att lägga till en tredje dimension till dina foton.

Utskriftskvaliteten kommer att vara relativt kvaliteten på dina foton, så se till att de har hög upplösning och är skarpa, detaljerade och har bra kontrast.

F: Vilka filformat behöver jag för en 3D-utskrift?

STL är det vanligaste formatet. Det är ett enkelt format som stöds brett, men det lagrar inte information om färg och textur, bara den grundläggande geometriska formen. Detta format lämpar sig för utskrift av enkla modeller, såsom basfigurer.

Om du vill skriva ut med fler färger och detaljer lagrar OBJ-formatet mycket mer information, inklusive färger, texturer och material. Några andra avancerade format som vinner i popularitet inkluderar 3MF och AMF.

F: Vilka material använder 3D-skrivare?

PLA är fortfarande det mest populära valet för nybörjare. Det är biologiskt nedbrytbart och lätt att använda. ABS är ett annat vanligt material som används i 3D-skrivare och ger mer styrka. Det finns dock fler typer av skrivarfilament som du kan använda baserat på dina behov och skrivarkapacitet.