Spela in en video av den aktuella fliken i Chrome med Screencastify

Det finns olika screencast-program, både gratis och betalda, som tillåter användare att spela in aktivitet på skärmen i en webbläsare. Screencast-O-Matic från Big Nerd Software, till exempel, är ett perfekt exempel. Den populära webbaserade appen låter dig skapa screencasts, lägga till berättarröst och ladda upp utdata till Screencast-O-Matic eller YouTube, eller helt enkelt spara den på din lokala enhet för offlinevisning. Nyligen snubblade jag över Screencastify, ett lätt tillägg som erbjuder liknande funktionalitet på Chrome, och fann det värt att dela med våra läsare. Det helt enkelt verktyget gör det möjligt att spela in skärmaktivitet på en Chrome-flik eller på skrivbordet. Den har också alternativ för att konfigurera skärmupplösning och bildhastighet.

Screencastifys nakna design gör det mindre komplicerat och mer funktionellt. När det väl är installerat behöver du bara klicka på dess verktygsikon för att visa en meny där du kan konfigurera saker enligt dina krav. Du kan välja inspelningsläge (flik eller skrivbord), till exempel, ange både FPS och upplösning genom att klicka på ”Alternativ” nedan.

Du kan ställa in både flikstorlek och upplösningsgräns till värden från 240p till 1080p. Likaså kan FPS (frames per second) ställas in på 1, 5, 10 eller 25. En kryssruta under dessa två inställningar låter dig aktivera muspekaren i din screencast.

När du har konfigurerat nödvändiga inställningar klickar du helt enkelt på ”Starta inspelning”. Om ”Capture”-läget är inställt på ”Tab”, kommer Screecastify att börja fånga all aktivitet på skärmen inom den aktuella fliken. När du är klar kan du klicka på stopp för att avsluta. Screencasts kan också pausas och återupptas när som helst.

När det är gjort behåller tillägget filen i sin cache och låter dig byta namn på, ta bort eller exportera den till lokal lagring som HTML5-klar WebM-video, eller ladda upp den till YouTube. Den visar också storleken på varje inspelning.

Skrivbordsinspelning fungerar på samma sätt, men först måste du aktivera alternativet ”UserMedia” i experimentkonsolen chrome://flags/.

För att göra det, skriv in chrome://flags/ i URL-fältet, klicka på ”Aktivera” under ”Aktivera skärmdumpsstöd i getUserMedia().” och starta om Chrome. När det är gjort bör du kunna göra skärmsändningar i skrivbordsläge.

Screencastify är inte bara användarvänligt utan har också alla nödvändigheter för screencast. Om du letar efter ett fullfjädrat screencast-verktyg är det här förmodligen inte för dig. Om du däremot är en Chrome-användare som ofta tycker att du behöver registrera aktivitet på en webbplats – kanske för att vägleda en vän – kan det hjälpa att ha Screencastify ett klick bort.

Installera Screecastify från Chrome Web Store