SoundCloud vs Spotify: Vilken är bättre?

snabblänkar

Viktiga takeaways

  • SoundCloud är idealiskt för att upptäcka oupptäckta artister och inofficiella remixer.
  • Spotify erbjuder en väl avrundad lyssningsupplevelse med ett brett utbud av funktioner och anpassningsalternativ.
  • Spotify har bättre ljudkvalitet, ett mer intuitivt gränssnitt och mer prisvärda premiumprenumerationsalternativ.

Nyfiken på om du ska välja SoundCloud eller Spotify för en optimal musikströmningsupplevelse? Här är en titt på varje plattforms styrkor och vilken som är bäst för att upptäcka nya artister, organisera dina spellistor och högkvalitativt ljud.

Vad är SoundCloud?

SoundCloud är en plattform för musikstreaming som grundades i augusti 2007. Tjänsten har blivit en populär plats för nya artister att dela sitt arbete med världen.

Enligt SoundCloudmer än 30 miljoner artister använder plattformen.

Vad är Spotify?

Spotify är en musik- och podcast-streamingtjänst som fokuserar på en blandning av etablerade artister och nykomlingar på musikscenen. Plattformen grundades 2006 och lanserades två år senare. Efter att ha börjat i Sverige har plattformen expanderat till Storbritannien, USA och många andra länder.

Förutom att visa upp en blandning av artister kan du också upptäcka listor i olika länder på Spotify. Dessutom låter appen dig designa dina egna spellistor – förutom att dela sina egna.

SoundCloud vs Spotify: Är SoundCloud bättre än Spotify?

SoundCloud och Spotify utmärker sig inom olika områden. För att avgöra vilken plattform som passar dina preferenser bättre måste du bedöma båda i linje med dina individuella behov.

För att hjälpa dig att lösa Spotify vs SoundCloud-debatten för dig själv har vi analyserat de viktigaste samtalspunkterna.

SoundCloud vs. Spotify: Upptäck nya artister och låtar

Spotify har flera funktioner som hjälper dig att upptäcka nya artister och låtar. Discover Weekly, som levererar nya spår till dig varje måndag baserat på din lyssningshistorik, är det bästa exemplet.

När du använder Spotify för att upptäcka nya artister och låtar kan du också använda Daily Mix-spellistorna. Normalt är dessa uppdelade i olika genrer och stämningar. På samma sätt kan du komma åt personliga mixar på Spotify som inte är dagsspecifika.

Spotify har också en releaseradar för låtar från artister du redan följer eller singlar som den tror att du skulle gilla.

SoundCloud har, precis som Spotify, även Daily Mix-spellistor. En annan liknande funktion är artiststationen, som kommer att spela spår som liknar det du redan gillar. De två apparna har även spellistor för olika aktiviteter, som att plugga och träna. I den här kategorin är det ingen stor skillnad mellan de två plattformarna.

Vinnare: Slips

SoundCloud vs Spotify: Lyssnar på inofficiella remixer

SoundCloud är utmärkt för att upptäcka inofficiella musikremixer och mashups. Om du någonsin har varit hemma hos en vän och hört något som är en kombination av två populära låtar, kommer du förmodligen att hitta det på SoundCloud eller YouTube Music.

Spotify, å andra sidan, är inte den bästa plattformen för att lyssna på inofficiella låtar. Det beror till stor del på att vanliga användare inte kan ladda upp låtar till Spotify på samma sätt som de kan på SoundCloud. Av denna anledning hittar du ofta undergroundklassiker på Spotify en lång tid efter att de släpptes, om alls. Ändå kan du fortfarande få tillgång till ett bra urval av dolda pärlor.

Vinnare: SoundCloud

SoundCloud vs Spotify: Ljudkvalitet

Spotifys AAC (avancerad ljudkodning) beror på vilken plan du har. Spotify Premium låter dig streama upp till 320 kb/s på sin officiella app, medan du kan få 256 kb/s på webbversionen. Samtidigt låter Spotify Free dig streama upp till 160 kb/s (officiell app) och 128 kb/s (webbläsare).

SoundCloud Go+-användare kan streama upp till 256 kb/s. SoundCloud anger dock inte ljudkvaliteten för gratisplaner.

Vinnare: Spotify

SoundCloud vs Spotify: Prissättning

Spotify och SoundCloud har båda annonsstödda gratisplaner, men du kan få premiumversionerna om du vill ha tillgång till fler funktioner.

Spotify Premium börjar på $10,99/månad i USA ($5,99/månad om du är student). Du kan också få Spotify Premium Duo (som tillåter två konton) för $14,99/månad. Samtidigt kostar Premium Family – som låter dig ansluta upp till sex konton – $16,99/månad.

Om du är osäker på om du ska göra ett köp, överväg att läsa om Spotify Premium är värt priset.

Bildkredit: Spotify

SoundCloud Go kostar $4,99/månad, men till skillnad från Spotify Premium inkluderar det inte högkvalitativt ljudlyssnande, och du kan inte komma åt hela katalogen. SoundCloud Go+ kostar $9,99/månad och erbjuder full katalogåtkomst, plus högkvalitativ ljudlyssning och viss spårmixning.

Bildkredit: SoundCloud

Från och med december 2023 finns det ingen familjeplan för SoundCloud.

Vinnare: SoundCloud för pris, men Spotify Premium har bättre funktioner

SoundCloud vs Spotify: Spellistor

Även utan de bästa tipsen och tricken för Spotify-spellistor gör Spotify att skapa och dela spellistor väldigt enkelt. Att upptäcka spellistor är också enkelt. Att lägga till nya spår är kanske den bästa funktionen; längst ned i din spellista kan du välja nya låtar från avsnittet Rekommenderade.

Spotify har även en funktion som heter Smart Shuffle, som blandar låtarna i din spellista samtidigt som du lägger till nya baserat på spellistans tema. Du kan lägga till medarbetare till varje spellista också, vilket är perfekt om du vill skapa något med en vän eller partner.

SoundCloud låter dig skapa spellistor med dina favoritlåtar, och du kan även spara andras spellistor i ditt bibliotek. Tjänsten saknar dock många av Spotifys avancerade funktioner.

Vinnare: Spotify

SoundCloud vs Spotify: Apptillgänglighet

Spotify har en stationär app och finns även på iOS och Android. Du kan ladda ner Spotify-skrivbordsappen från vilken webbläsare som helst, medan mobilapparna är tillgängliga i App Store och Google Play Store.

Ladda ner: Spotify för iOS | Android | Skrivbord (Gratis köp i appen finns)

SoundCloud har även iOS- och Android-appar. Du kan ladda ner Spotify Desktop Player för din dator också, men den är bara tillgänglig i Chrome, Brave och Edge. Spotify, å andra sidan, finns även i Safari, så det säkrar en knapp seger här.

Ladda ner: SoundCloud för iOS | Android | Skrivbord (Gratis köp i appen finns)

Vinnare: Spotify

SoundCloud vs Spotify: Organisera ditt bibliotek

Spotify har ett mycket intuitivt gränssnitt, och du kan komma åt alla dina gillade låtar och spellistor från avsnittet Ditt bibliotek. Dessutom kan du organisera ditt innehåll baserat på vad du har laddat ner.

SoundCloud låter dig också enkelt komma åt ditt bibliotek via bibliotekssektionen. De organisatoriska funktionerna är dock begränsade jämfört med Spotify. Du kan till exempel inte ändra ordningen på dina spellistor.

Vinnare: Spotify

SoundCloud vs Spotify: Sociala funktioner

SoundCloud har ett utmärkt utbud av sociala delningsfunktioner. Du kan gilla och reposta låtar, och en annan fördel som det har framför Spotify är möjligheten att kommentera (även om du kan kommentera Spotify-poddar).

När du hittar användare som du gillar på SoundCloud kan du enkelt följa dem. För att hålla dig uppdaterad med de senaste uppdateringarna, gå till avsnittet Flöde.

Samtidigt låter Spotify dig följa vänner och artister. Du kan också, om du vill, se vad personerna du följer lyssnar på. Dessutom har du möjlighet att dela det du lyssnar på med andra.

Spotify låter dig också göra dina spellistor offentliga, och appens bästa sociala funktion är Spotify Wrapped. Wrapped visar dina musiklyssningsvanor för året och gör det enkelt att dela dem på sociala medier.

SoundCloud utmärker sig i att erbjuda chansen att reposta och kommentera, men Spotify Wrapped är en spelväxlare. Av denna anledning ger vi de två plattformarna oavgjort i det här avsnittet.

Vinnare: Slips

SoundCloud eller Spotify: Vilken plattform ger en bättre musiklyssningsupplevelse?

Om du letar efter oupptäckta artister och inofficiella låtar är SoundCloud det bästa stället att leta efter på internet. Du hittar också ett antal artister som har blivit stora och som även finns på Spotify, men detta är den största fördelen med att använda SoundCloud.

Spotify erbjuder dock en mer avrundad lyssningsupplevelse om du vill lyssna på etablerade artister. Du får också bättre valuta för pengarna på de månatliga prisplanerna. Dessutom är de tillgängliga premiumprenumerationerna mer mångsidiga än SoundCloud, och plattformen har också bättre anpassning för dina spellistor.