Så här rengör du dina hörsnäckor och öronproppar på ett säkert sätt

Viktiga takeaways

 • Rengör dina hörsnäckor och öronsnäckor regelbundet för att bibehålla ljudkvaliteten och förhindra öroninfektioner.
 • Rengöringsfrekvensen beror på hur ofta du bär dina hörsnäckor och de aktiviteter du ägnar dig åt medan du bär dem; om du använder dem mer bör du också rengöra dem ofta.
 • Använd rätt tillbehör, som tvålvatten, mikrofiberduk, tvättsprit, konserverad luft och ett rengöringsverktyg för öronsnäckor, för att effektivt rengöra dina hörsnäckor och öronsnäckor.

Oddsen är att du använder dina öronsnäckor flera gånger varje dag. Även om dina öronsnäckor utan tvekan är en nödvändighet, kan de bli smutsiga på grund av hur ofta de används.

Tyvärr är vax och damm på dina öronsnäckor och öronsnäckor inte bara en estetisk fråga. Det kan också påverka ljudkvaliteten och sänka volymen, och i värre fall kanske till och med ge dig en öroninflammation. Med tanke på detta är det viktigt att du lär dig hur du rengör dina öronsnäckor och öronsnäckor på ett säkert sätt.

Hur ofta bör du rengöra dina hörsnäckor?

Det finns ingen riktig regel för hur ofta du behöver rengöra dina öronsnäckor och öronsnäckor. Frekvensen varierar beroende på hur ofta du bär dina öronsnäckor och vilken aktivitet du gör medan du bär dem.

Om du till exempel bär dina öronsnäckor i ett par timmar medan du arbetar på ditt luftkonditionerade kontor kan du komma undan med att rengöra dem sällan. Men om du bär dina trådlösa hörsnäckor när du spelar sport eller tränar, måste de rengöras oftare. Dessutom, om du använder dem för träning, kanske du också vill göra en grundlig rengöring varje månad.

Med tanke på att det är svårt att säga hur ofta du faktiskt behöver rengöra dina öronsnäckor, är det bästa du kan göra att hålla ett öga på alla dina öronsnäckor. Om du börjar märka någon form av uppbyggnad, ge dem en torka omedelbart.

Ta inte för vana att skjuta upp rengöringen till en annan gång eftersom öronsnäckor och öronsnäckor med klibbiga ansamlingar bara drar till sig mer skräp, vilket gör det svårare för dig att rengöra dem så småningom.

Tillbehör du behöver för att rengöra dina hörsnäckor

Se till att du har alla nyckeltillbehör till hands innan du påbörjar rengöringsprocessen. Du kommer att behöva:

 • Vatten med lite diskmedel inblandat (undvik att använda handtvål eller kroppstvätt eftersom de kan ha tillsatt fuktighetskräm)
 • En skål för tvållösningen
 • Mikrofiberduk och lite bomull
 • Rengöringssprit
 • Ett verktyg för rengöring av öronproppar
 • Konserverad luft
 • Se också till att dina händer är rena innan du börjar städa. Du vill inte av misstag överföra mer smuts till dina öronsnäckor!

  5 steg för att rengöra dina öronsnäckor och öronsnäckor

  Innan du börjar rengöra dina hörsnäckor, kom ihåg att koppla bort dem från enheter och ta bort dem från laddningsfodralet.

  1. Blötlägg tipsen

  Oavsett om dina öronsnäckor har öronsnäckor av skum eller silikon, bör du veta att de också kan ackumuleras. För att rengöra dem, ta en liten till medelstor skål och blanda några droppar diskmedel med lite ljummet vatten.

  Vrid sedan och dra ut öronspetsarna. Blötlägg dem försiktigt i tvållösningen i minst 30 minuter. Om ansamlingen är envis, kan du behöva blötlägga öronspetsarna i varmt vatten längre.

  2. Torka spetsarna

  Ta bort spetsarna från lösningen och torka av dem med en bomullstuss. Låt dem lufttorka helt innan du använder eller sätt tillbaka dem på dina öronsnäckor.

  3. Torka av hörlurarna

  Om dina hörsnäckor inte verkar ha några ansamlingar, torka av dem med en mikrofiberduk. Du kan också använda tvättsprit för att torka av de hårda plastdelarna på dina öronsnäckor. Se bara till att du använder den sparsamt och med försiktighet, så att du inte skadar högtalaren, mikrofonhålen eller laddningsportarna.

  4. Använd konserverad luft

  Om du ser lite skräp i dina öronsnäckor är det enklaste och snabbaste sättet att rengöra dem genom att använda konserverad luft eller en raketblåsare.

  När du använder en fläkt eller konserverad luft, se till att rikta högtalargallret bort från ditt ansikte för att förhindra att skräpet av misstag flyger in i dina ögon. Rikta fläkten nedåt och tryck eller kläm försiktigt för att släppa ut luften.

  Om detta rengör dina hörsnäckor, fortsätt att torka av dem med en torr mikrofiberduk. Fäst sedan dina torra öronsnäckor på öronsnäckorna så kan du fortsätta använda dem.

  5. Använd ett rengöringsverktyg

  Om det har gått ett tag sedan du rengjorde dina öronsnäckor kanske en liten luftbloss och en snabb avtorkning inte rengör din enhet tillräckligt bra. I det här fallet vill du använda ett rengöringsverktyg för öronproppar för att bryta upp smutsen och dra ut ansamlingen utan att skada själva enheten. Dessa verktyg är ofta billiga, och vissa avancerade modeller kan till och med följa med dem.

  När du använder ett rengöringsverktyg bör du flytta verktyget tillräckligt försiktigt för att ta bort öronvax och skräp. Kläm inte in spetsen av verktyget i dina öronsnäckor, annars kan det sluta med att du trycker smutsen djupare in i öronsnäckorna och skadar drivrutinerna.

  När du har rengjort hörsnäckorna med rengöringsverktyget, torka av dem noggrant med en mikrofiberduk och sätt tillbaka öronsnäckorna.

  Så här rengör du laddningsfodralet för dina hörlurar

  Har du någonsin känt att dina äkta trådlösa öronsnäckor har fruktansvärd batteritid? Se till att ge fallet en bra rengöring. Trådlösa hörsnäckor förvaras i ett laddningsfodral, som Apple AirPods eller Beats Fit Pro, som kan samla upp skräp. När detta händer kommer kontakterna som underlättar laddningen inte att fungera lika bra.

  För att rengöra laddningsfodralet, använd en torr mikrofiberduk eller en bomullstuss. Torka av insidan och utsidan av fodralet, se till att även rengöra stiften och metallkuddarna inuti.

  Tänk på att även om det kan verka lättare att torka av dina öronsnäckor och laddningsfodralet med en fuktig trasa eller under rinnande vatten, är det bäst att inte göra detta eftersom vatten kan skada din enhet.

  3 sätt att hålla dina öronsnäckor rena längre

  Ju oftare du rengör dina öronsnäckor och öronsnäckor, desto mindre noggrant behöver du göra det eftersom det finns mindre uppbyggnad att rengöra. Här är några andra saker du kan göra för att se till att dina öronsnäckor förblir rena och håller så länge som möjligt.

  1. Använd fodralet

  Oavsett om du går ut från gymmet eller avslutar ett möte, ta dig tid att sätta tillbaka dina öronsnäckor i sitt fodral eller påse. Att slänga dem i din ryggsäck eller ficka kan få dem att ta upp mycket damm och ludd.

  2. Låt dem torka innan du placerar dem i fodralet

  Innan du placerar dina öronsnäckor i fodralet, se till att de är helt torra. Detta förhindrar att fukt, eller klibbig ansamling, samlas.

  3. Stäng laddningsfodralet när det inte används

  Om du laddar dina öronsnäckor, håll fodralet stängt. Om du håller dem öppna kommer damm att lägga sig på öronsnäckorna eller inuti laddningsfodralet.

  Lite omsorg och försiktighet kan löna sig

  Även om det kanske inte verkar som en stor grej, är hygienen för dina öronsnäckor och öronsnäckor direkt kopplad till din lyssningsupplevelse och din enhets livslängd. Lyckligtvis kan lite förebyggande vård då och då få dina hörsnäckor att låta bra och minska risken för att du måste byta ut dem ofta.