SmartWings Matter-Enabled Motorized Shades Review: Dyrt, men värt det

Viktiga takeaways

  • SmartWings Shades erbjuder en mycket anpassningsbar och lättinstallerad lösning för motoriserade solskydd med en mängd olika stilar och storlekar att välja mellan.
  • Inkluderandet av Matter-over-Thread-stöd möjliggör kompatibilitet med flera smarta hemsystem, vilket eliminerar behovet av att förbinda sig till ett enda system.
  • Medan SmartWings Shades erbjuder framtidssäkring och bekvämlighet, kommer tillägget av Matter-stöd till ett högre pris, vilket gör dem till ett premiumalternativ på marknaden.

SmartWings tillverkar skräddarsydda smarta motoriserade gardiner och persienner med en katalog av design och material. Men fram till nu innebar en del av den anpassningen att välja mellan Google Home och Amazon Alexa eller Apple HomeKit-stöd. Med lanseringen av Matter stöds alla olika smarta hemsystem på samma Shade.

SmartWings automatiska solskydd med materia

SmartWings Shades är mycket anpassningsbara, lätta att installera och har ett stort utbud av stilar för att passa alla storlekar och rum med en smidig, tyst motor. Matter-over-Thread-stöd förenklar installationen av smarta hem och innebär att du inte behöver låsa in dig i ett enda system – men du kommer att betala en rejäl premie för den framtidssäkringen.

Storlek Upp till 109 tum bredd

Appkompatibilitet är viktigast över tråden

Batteritid 600 cykler (3-6 månader)

Fördelar

  • Enkel att montera med ett par väggfästen
  • Massor av anpassningsalternativ för att passa alla fönster
  • Lång batteritid (uppskattningsvis 600 cykler) och valfri solcellsladdning
  • Jämn, tyst verkan från motorn

Nackdelar

  • Matter support lägger till $100 till prislappen
  • Oklart var Matter QR-koden är (den är överst!)

Enkel montering, men var försiktig

Att skicka något så långt och skrymmande från halva världen är alltid ett problem, men tack och lov kom de automatiska solskydden i oklanderligt skick tack vare bra packning. Allt extra, om det beställs, ingår i huvudpaketet, istället för att behöva ta emot leverans av tio olika kartonger.

Det finns gott om anpassningsalternativ under beställningsprocessen. Naturligtvis finns ett stort utbud av tyger och nyanstyper tillgängliga, inklusive cellulära, roller, zebra, dubbla nyanser, vävt trä och till och med utomhusskärmar. För de rullgardiner som jag valde är upp till 109 tum långa möjliga.

Sedan väljer du monteringstyp (inuti eller utvändigt) och motorn, antingen standard eller någon nivå av smart kontroll. Den Matter-stödda motorn är den dyraste av dessa smarta uppgraderingar, och lägger till hela $100 till kostnaden. Endast HomeKit, Zigbee, Z-Wave eller Wi-Fi är alla billigare alternativ, men du kommer att begränsa din framtidssäkra potential.

James Bruce / MakeUseOf

Du kan också välja typ av valens: ingen, tygkassett (mitt val) eller svart/vit låda. Slutligen kan du välja en in- eller utvändig rulle, bottenstång, solpanel, fjärrkontroll och vilken sida motorn/laddningsporten är på. Alla alternativ förklaras, och du kan hålla muspekaren över för mer detaljer, men det kan vara lite överväldigande.

För mitt testpaket mätte jag mitt fönster som 72 tum brett med ett 48-tums fall och valde Midnight (grå) tyg, med en komplett uppsättning tillbehör och uppgraderingar, vilket innebar inte mindre än fem separata guider: snabbstart, snabb installation, Gäller att komma igång, fjärrprogrammering och en liten utskrift för solpanelen.

James Bruce / MakeUseOf

Jag tyckte att installationsanvisningarna var lite bristfälliga. Det är inte precis en komplicerad installation, men saker som vilken storlek borr du ska använda för de medföljande gipsankarna skulle ha varit till hjälp. Förutom huvudväggfästena (varav tre finns för denna längd) ingår ytterligare en uppsättning L-formade fästen, men dessa hänvisas inte till någonstans i installationsguiden, vilket gör att du undrar om du har gjort något fel. Min gissning skulle vara att de är till för att förlänga skuggan längre ut från väggen.

James Bruce / MakeUseOf

Med en extra lång skärm fann jag att den enklaste metoden var att skruva i mittfästet först utan att mäta eller balansera. Använd sedan den för att hålla upp persiennen medan du nivellerar och markerar var de andra fästena ska gå.

James Bruce / MakeUseOf

Som sagt, stressa inte för mycket om en av dina parentes går in lite skevt; det är en ganska förlåtande mekanism, och skuggan ska låsa på plats. Eftersom fästet kan fästas på vilken del av skärmens översta skenan som helst, är det också ett extremt förlåtande system. Även efter att ha monterat fästena kan du fortfarande flytta Shades till vänster eller höger. Få ändå en vän att hjälpa dig att sätta skuggan på sin sista plats så att du kan centrera den. Så länge dina fästen inte är för vertikalt borta från där de borde vara, kommer det att fungera bra.

Slutligen låser du skuggan på plats. Skjut in skuggan framtill där den fjäderbelastade vita plastspärren är, räta sedan ut den, så ska den naturligtvis klicka in och fästa baktill. För att ta bort den trycker du in Shade igen och drar ner från baksidan.

Vid det här laget håller du på att ställa in de andra bitarna: solpanel, fjärrkontroll och Matter-stöd.

James Bruce / MakeUseOf

Du kan ladda motorn med den medföljande USB-C-kabeln från vilken vanlig USB-port som helst, även om en lämplig laddningsadapter inte medföljer. Du behöver inte lämna laddningskabeln ansluten, och under fyra veckors test har jag inte behövt ladda ännu med minst en hel cykel dagligen. SmartWings anger 3-6 månaders batteritid eller cirka 600 upp/ner-cykler på en enda full laddning, så det stämmer så långt med min erfarenhet.

James Bruce / MakeUseOf

Alternativt, om du hellre aldrig vill ladda alls, kan du fästa en slimline solpanel på toppen av ditt fönster. Tyvärr är det här en jag inte mätte så flitigt för, och senare upptäckte att den var för bred för att passa bredden på min sidofönsterruta. Jag behöver en USB-C-förlängning för att fixa den till en mittruta istället, eftersom kabeln är ganska kort.

Vad är materia?

I de mörka tiderna före Matter-standarden var du vanligtvis tvungen att välja mellan en enhet som stödde Amazon Alexa och Google Home via Wi-Fi, Z-Wave, Zigbee eller en som stödde Apple HomeKit. Du kunde inte få allt. Sedan gick de olika tillverkarna samman och lovade att förena allt. Materia blev resultatet. Om en produkt fungerar med Matter bör den fungera på ditt valda smarta hemsystem. I teorin i alla fall.

På en teknisk nivå är Matter-enheter faktiskt protokollagnostiska men måste använda Bluetooth för den första ihopparningen och installationen. Därifrån är det upp till dem om de vill köra över Wi-Fi, Ethernet eller Zigbee (nu kallat Thread), och det borde inte spela någon roll för slutanvändaren.

Men ingenting är någonsin så enkelt. Ett av kraven för att du ska kunna använda Matter SmartWings Shades är att du har ett nyare Matter-over-Thread-kompatibelt nav någonstans i ditt hem för att fungera som en kontroller (och inom räckhåll för den avsedda nyansens placering). Just nu betyder det en Apple HomePod (andra generationen eller Mini), Apple TV 4K för HomeKit, en Google Nest Hub (andra generationen, Max, Wifi Pro eller Wifi-router) eller Amazon Alexa Echo (minst 4:e generationen).

Att ställa in Matter: Enkelt om du vet var du ska leta

Det borde vara enkelt att lägga till SmartWings Shades till ditt Matter-kompatibla smarta hemsystem, men jag var tvungen att maila för support. Jag använde HomeKit eftersom det är den som vanligtvis har problem; plus, jag har en HomePod mini att fungera som kontroller.

SmartWings Matter-guiden har en hel sida dedikerad till att lägga till den i HomeKit, men det är så enkelt som att trycka på några knappar i rätt ordning på fjärrkontrollen (återställningsknappen under batteriluckan, sedan upp och återställ sedan igen) – sedan är det upptäcks automatiskt när du lägger till en ny HomeKit-kompatibel enhet.

Vid det här laget begärde iPhonen att jag skulle skanna QR-koden för att slutföra installationen. Varje sida i Matter-installationsguiden innehåller en QR-kod, men försök som jag kan, den skulle inte skannas. Det visar sig att det här är fel QR-kod: den du vill ha finns i själva verket på ett klistermärke ovanpå Shade. Jag har ingen aning om vad den i manualen är eftersom den inte skulle avkodas med någon skanner jag försökte. Kanske är det bara en ikon för att representera konceptet med en QR-kod du bör leta efter någon annanstans? Men det nämns inte detta i manualen, och om du redan har monterat Shade på dina fönster kommer du inte att se det, och det är ännu svårare att skanna.

Så jag tog ner skuggan och gick sedan igenom parningsproceduren igen innan jag satte upp den igen. Det är frustrerande att detta inte är uppenbart eftersom resten av proceduren inte är komplicerad alls, men när jag väl hade koden fungerade det första gången.

Styrning och automation är smidig

När du väl har fått in din Matter-kompatibla Shade i ditt smarta hemsystem kan du använda vilket som helst av dina vanliga automationsverktyg till ditt förfogande. Jag använde den inbyggda genvägsappen på iOS för att skapa två automatiseringar: en som skulle öppna skuggan klockan 7 varje dag och en annan som skulle stänga den 30 minuter efter solnedgången varje dag. Detta var lätt att skapa och täckte allt jag kan tänkas önska av en automatiserad nyans på vintern. På sommaren kommer jag troligen att lägga till en automatisering för att stänga dem automatiskt när utomhustemperaturen är över 30°C (86°F).

Men även dessa grundläggande tidsstyrda automatiseringar förlitar sig på att din Matter-kontroller är funktionell, eftersom det är där som automatiseringen lagras och körs från – inte lokalt på själva skuggan. Däremot låter SwitchBot-gardinerna dig programmera dessa typer av grundläggande scheman direkt på Curtain-motorerna och förlitar sig inte på Matter-hemkontrollern. SmartWings har ingen egen app, så all smart kontroll sker via en tredjepartsapp.

Utöver det är manuell kontroll av skuggan med HomeKit smidig och låter dig ställa in vilken position som helst om du inte vill ha dem helt stängda eller öppna. När man närmar sig ändpunkten saktar skuggan ner – hela handlingen är jämn och imponerande att titta på.

Klistermärket Shock Is Real

James Bruce / MakeUseOf

Jag måste erkänna en liten chock när jag hade gått igenom konfiguratorn och lagt till mina alternativ i varukorgen: det kom till drygt 500 $ totalt. Varför så mycket? Till en början var det ett långt fönster; upp till en viss längd (25 tum) ingår i grundpriset, men jag hade gått långt bortom det vid 72 tum. Lägg till en snygg kapsel för rullkassetten, en fjärrkontroll och en solpanel, och du närmar dig 450 $. Den slutliga prissättningsfaktorn är Matter support. För privilegiet att styra skuggan från din smartphone eller smarta assistent, betalar du ytterligare 100 $. Men kom ihåg att internationell frakt ingår i det priset – vilket för ett så här stort paket lägger till en betydande del av baskostnaden.

Är de värda det? Persienner och gardiner kan vara dyra, även när de inte är automatiserade och finns i standardlängder. En kvalitetsnyans kommer att sätta dig tillbaka några hundra dollar, och det är en grundläggande modell. SmartWings-skärmarna är motoriserade, automatiserade och helt anpassningsbara. Med det i åtanke är det absolut värt kostnaden om du har råd och den har de funktioner du letar efter.

SmartWings automatiska solskydd med materia

SmartWings Shades är mycket anpassningsbara, lätta att installera och har ett stort utbud av stilar för att passa alla storlekar och rum med en smidig, tyst motor. Matter-over-Thread-stöd förenklar installationen av smarta hem och innebär att du inte behöver låsa in dig i ett enda system – men du kommer att betala en rejäl premie för den framtidssäkringen.

Storlek Upp till 109 tum bredd

Appkompatibilitet är viktigast över tråden

Batteritid 600 cykler (3-6 månader)