Viktiga punkter
- Regelbunden rengöring av dina hörlurar och öronsnäckor är avgörande för att upprätthålla ljudkvaliteten och förebygga öroninfektioner.
- Hur ofta du bör rengöra dem beror på användningsfrekvensen och de aktiviteter du utför medan du bär dem; ju mer du använder dem, desto oftare bör de rengöras.
- Använd lämpliga verktyg som såpvatten, mikrofiberduk, rengöringssprit, tryckluft och specialverktyg för rengöring av öronsnäckor för att effektivt hålla dem rena.
Sannolikheten är stor att du använder dina öronsnäckor flera gånger om dagen. De är utan tvekan en nödvändighet, men på grund av den frekventa användningen blir de lätt smutsiga.
Tyvärr är vax och damm på dina öronsnäckor inte bara ett estetiskt problem. Det kan försämra ljudkvaliteten och minska volymen, och i värsta fall till och med leda till öroninfektioner. Därför är det viktigt att lära sig hur man rengör sina hörlurar och öronsnäckor på ett säkert sätt.
Hur ofta bör man rengöra sina hörlurar?
Det finns ingen exakt regel för hur ofta du behöver rengöra dina hörlurar. Frekvensen varierar beroende på hur ofta du använder dem och vilka aktiviteter du gör under tiden du bär dem.
Om du till exempel använder dina hörlurar några timmar när du arbetar på ett kontor med luftkonditionering, kan du rengöra dem mer sällan. Men om du använder dina trådlösa hörlurar när du sportar eller tränar, behöver de rengöras oftare. Dessutom, om du använder dem för träning, kan det vara bra att göra en grundlig rengöring en gång i månaden.
Eftersom det är svårt att fastställa exakt hur ofta du behöver rengöra dina hörlurar, är det bäst att vara uppmärksam på dem. Om du ser ansamlingar av smuts, bör du rengöra dem omedelbart.
Undvik att skjuta upp rengöringen eftersom hörlurar med klibbiga beläggningar lättare drar till sig mer smuts, vilket gör rengöringen svårare i längden.
Nödvändiga redskap för att rengöra dina hörlurar
Se till att ha alla nödvändiga verktyg redo innan du börjar rengöra. Du kommer att behöva:
Se även till att dina händer är rena innan du börjar. Du vill inte överföra mer smuts till dina hörlurar!
5 steg för att rengöra dina öronsnäckor och hörlurar
Innan du börjar rengöra dina hörlurar, se till att koppla bort dem från alla enheter och ta ut dem ur laddningsfodralet.
1. Blötlägg öronsnäckorna
Oavsett om dina hörlurar har öronsnäckor av skum eller silikon, samlas smuts lätt även på dem. Ta en liten till mellanstor skål och blanda några droppar diskmedel med lite ljummet vatten.
Vrid sedan och dra ut öronsnäckorna. Blötlägg dem försiktigt i såpvattnet i minst 30 minuter. Om smutsen sitter hårt kan du behöva blötlägga öronsnäckorna längre i varmt vatten.
2. Torka öronsnäckorna
Ta upp öronsnäckorna från vattnet och torka av dem med en bomullstuss. Låt dem lufttorka helt innan du använder eller sätter tillbaka dem på dina hörlurar.
3. Torka av hörlurarna
Om dina hörlurar inte verkar ha några ansamlingar, torka av dem med en mikrofiberduk. Du kan också använda rengöringssprit för att torka av de hårda plastdelarna på dina hörlurar. Var försiktig och sparsam så att du inte skadar högtalaren, mikrofonhålen eller laddningsportarna.
4. Använd tryckluft
Om du ser smuts i dina hörlurar är det enklaste och snabbaste sättet att rengöra dem med tryckluft eller en blåsborste.
När du använder tryckluft, se till att rikta högtalargallret bort från ansiktet för att undvika att smuts hamnar i ögonen. Rikta munstycket nedåt och tryck försiktigt för att blåsa ut luften.
Om det rengör dina hörlurar kan du fortsätta torka av dem med en torr mikrofiberduk. Sätt sedan tillbaka de torra öronsnäckorna så att du kan fortsätta använda dem.
5. Använd ett rengöringsverktyg
Om det har gått ett tag sedan du rengjorde dina hörlurar kanske tryckluft och en snabb avtorkning inte räcker. Använd i så fall ett rengöringsverktyg för hörlurar för att lösa upp smutsen och ta bort ansamlingarna utan att skada enheten. Dessa verktyg är ofta billiga och ibland ingår de till och med med hörlurarna.
När du använder ett rengöringsverktyg, var försiktig när du tar bort vax och smuts. Tryck inte in verktygets spets i hörlurarna, annars kan du riskera att trycka in smutsen djupare och skada drivrutinerna.
När du har rengjort hörlurarna med rengöringsverktyget, torka av dem noggrant med en mikrofiberduk och sätt tillbaka öronsnäckorna.
Så här rengör du laddningsfodralet för dina hörlurar
Har du märkt att dina trådlösa hörlurar har dålig batteritid? Då kan det vara bra att rengöra laddningsfodralet. Trådlösa hörlurar som Apple AirPods och Beats Fit Pro förvaras i ett laddningsfodral som lätt samlar smuts. När det händer fungerar inte kontakterna som underlättar laddningen lika bra.
För att rengöra laddningsfodralet, använd en torr mikrofiberduk eller en bomullstuss. Torka av både insidan och utsidan av fodralet och se till att du rengör stiften och metallkuddarna inuti.
Även om det kan kännas enklare att torka av dina hörlurar och laddningsfodralet med en fuktig trasa eller under rinnande vatten, är det bäst att undvika detta eftersom vatten kan skada din enhet.
3 sätt att hålla dina hörlurar rena längre
Ju oftare du rengör dina hörlurar och öronsnäckor, desto mindre noggrann behöver du vara eftersom det blir mindre smuts att rengöra. Här är några saker du kan göra för att se till att dina hörlurar förblir rena och håller så länge som möjligt.
1. Använd fodralet
Oavsett om du kommer från gymmet eller avslutar ett möte, ta dig tid att lägga tillbaka dina hörlurar i sitt fodral eller påse. Att lägga dem löst i ryggsäcken eller fickan kan få dem att dra till sig mycket damm och ludd.
2. Låt dem torka innan du lägger dem i fodralet
Se till att dina hörlurar är helt torra innan du lägger dem i fodralet. Det förhindrar att fukt och klibbig smuts samlas.
3. Stäng laddningsfodralet när det inte används
Om du laddar dina hörlurar, håll fodralet stängt. Om det är öppet kommer damm att lägga sig på hörlurarna eller inuti laddningsfodralet.
Lite omsorg och försiktighet kan löna sig
Även om det kanske inte verkar så viktigt, är hygienen för dina hörlurar och öronsnäckor direkt kopplad till din lyssningsupplevelse och enhetens livslängd. Lyckligtvis kan lite förebyggande underhåll då och då se till att dina hörlurar låter bra och minskar risken för att du behöver byta ut dem ofta.