Innehållsförteckning
Viktiga takeaways
- Uppgraderar du din Steam-däcks SSD? Kloning är det bästa sättet att gå. Det sparar tid och överför alla dina filer, inställningar och spel till den nya SSD:n.
- Du kan använda Macrium Reflect för att klona din gamla SSD till den nya. Se till att spara backupbildfilen och återställa den på den nya SSD:n.
- Efter att ha återställt bilden på den nya SSD:n, installera den på ditt Steam Deck. Det bör starta upp utan att behöva installera om SteamOS eller logga in.
Uppgraderar du din Steam Deck SSD men vill inte ställa in din enhet från början? Så här klonar du din SSD för en enklare uppgradering.
Varför är det bättre att klona Steam-däckets SSD
Jhet Borja/MakeUseOf
Att lägga in en ny SSD i din Steam-däck laddar den inte automatiskt med SteamOS, din inloggningsinformation eller dina spel. Om du bara vill koppla in din nya SSD till ditt Steam Deck utan att ställa in enheten från början, är kloning det bästa sättet att gå.
Att klona din gamla SSD kommer att lura ditt Steam Deck att tro att det är samma, förutom med mer lagringsutrymme. Alla dina filer, Steam Deck-inställningar, inloggningsinformation, spel etc. kommer alla att kännas igen på samma sätt av din Steam Deck.
Om du funderar på att installera en större SSD för din Steam-däck, klona din gamla till den först så att du omedelbart kan börja ladda ner nya spel till den istället för att tjafsa om att installera SteamOS.
Så här klonar du din Steam-däcks SSD till en ny
Att klona din gamla SSD till din nya kommer att spara så mycket tid. Du behöver inte uppleva den tidskrävande processen att manuellt avbilda SteamOS, logga in, vänta på uppdateringar och få alla dina gamla inställningar rätt. Så här kan du göra det…
Steg 1: Ladda ner Macrium Reflect på en separat PC
Eftersom vi inte kommer att använda ett SSD-hölje i den här guiden, kommer vi att behöva en separat PC som har en NVMe/SATA M.2-plats på moderkortet.
På PC:n kommer vi att använda Macrium Reflect för att klona den gamla SSD:n till den nya.
Registrera dig och skapa en Macrium Reflection konto och ladda ner den kostnadsfria testversionen eftersom den har allt du behöver för denna process.
Kopiera din registreringskod, klicka på Ladda ner testversion i hemversionen och kör installationen.
Under installationen, markera rutan för 30-dagars provperioden och ange din registreringskod när den ber om det.
När installationen är klar och du har installerat Macrium Reflect på din PC, kan du nu gå till nästa steg.
Steg 2: Avbilda din gamla SSD
Om du bara har en SSD-plats på ditt moderkort, så är bildbehandling av din SSD den enda vägen att gå.
Jhet Borja/MakeUseOf
Ta först bort din Steam Decks gamla SSD. Om du inte vet hur, kolla in denna Steam Deck SSD installationsguide eftersom du kommer att använda den senare för att installera din uppgraderade SSD också.
Därefter, med din PC avstängd och urkopplad, bör du installera NVME eller M.2 SSD på ditt moderkort. Eftersom Steam Deck använder en SSD i storleken 2230 kommer du troligen inte att kunna skruva ner den. Men det är okej så länge du inte slår av den eller flyttar din dator för mycket under processen.
Slå nu på din PC och öppna upp Macrium Reflect. Välj din gamla Steam Deck SSD i enhetslistan och klicka på Image this disk… under den.
Den kommer att fråga dig var du vill spara din bildfil. Jag valde att göra en ny mapp för att jag skulle komma ihåg var jag kan få tag i den senare. Macrium Reflect komprimerar bilder ner till 40 % av sin ursprungliga storlek, så se till att ha åtminstone så mycket tillgängligt utrymme där du sparar det.
Namnge din säkerhetskopia och klicka på OK tills den börjar skapa bildfilen. Det kan ta allt från några minuter till ungefär en timme beroende på storleken på enheten och hur mycket som är på den. Min 64GB SSD tog bara cirka fem minuter.
Om ditt moderkort har två SSD-platser kan du klicka på Clone this Disk… istället för bildbehandling. Du kan sedan följa liknande steg, men hoppa över bildåterställningsprocessen genom att direkt kopiera partitionerna på den gamla SSD:n till den nya. Denna metod är snabbare eftersom den gör kloningen i ett steg.
Steg 3: Återställ din säkerhetskopia till din nya SSD
Nu när din backup-bild är klar kan du nu stänga av din dator, ersätta den gamla SSD-enheten med din nya och starta om din dator.
Innan du öppnar Macrium Reflect, sök efter ”Skapa och formatera hårddiskpartitioner” i Windows sökfält. Detta öppnar diskhanteraren.
Leta efter din nya SSD – den ska vara svart om den inte har använts tidigare. Högerklicka på den och välj Konvertera till GPT-disk. GPT-partitioneringsschemat är det som SteamOS fungerar bäst med, så det är bäst att använda det.
Öppna Macrium Reflect och på den översta menyraden klickar du på Återställ > Bläddra efter en bild eller säkerhetskopia att återställa ….
När du har hittat bildfilen som du skapade tidigare, välj den i Macrium Reflect och klicka på Återställ.
En popup kommer att visas där du kan välja var du vill återställa bilden till. Klicka på Välj en disk att återställa till… och välj din nya SSD.
Klicka på Kopiera partitioner > Exakt förskjutning och längd. Detta kommer att visualisera partitionerna på den nya SSD:n. Oroa dig inte för det tomma utrymmet, lämna det tomt eftersom SteamOS omedelbart kommer att använda det när du startar upp ditt Steam-däck.
Klicka på Nästa tills knappen Slutför är klickbar. Detta kommer att börja klistra in bilden på den nya SSD:n. Det kan ta ett tag beroende på hur stor hela operationen är.
Steg 4: Sätt in din nya SSD i ditt Steam-däck
När den gamla SSD-bilden har kopierats till din nya SSD, kan du nu stänga av din PC och installera enheten på din Steam Deck.
Jhet Borja/MakeUseOf
Slå på ditt Steam-däck och det bör starta upp utan att du behöver installera om SteamOS eller ens logga in alls.
Om SteamOS på något sätt inte kan hittas, stäng av ditt Steam-däck och gå till BIOS.
Du kan öppna BIOS genom att hålla ned volym upp-knappen och strömknappen. Du bör släppa strömknappen när du hör en ljudsignal, men fortfarande hålla ned volym upp-knappen tills BIOS visas.
Jhet Borja/MakeUseOf
Välj Boot från fil > eps > efi > steamos > steamcl.efi. Du startar manuellt in i SteamOS med den här metoden och nästa gång du slår på ditt Steam-däck, bör du inte behöva göra detta igen om du inte har ett annat operativsystem på ditt Steam-däck.
Du kan nu gå vidare och omedelbart ladda ner dina spel utan att någonsin behöva oroa dig för att ställa in ditt Steam-däck från början. Vi hoppas att den här guiden har gjort det lättare för dig att uppgradera din SSD.