Så här fixar du din Ethernet-hastighet på 100 Mbps på Windows

Har hastigheten på din Ethernet-anslutning fastnat på 100 Mbps? I så fall kan flera faktorer begränsa det. Du kanske bara har en 100 Mbps-anslutning, och hastigheten kan tekniskt sett inte bli högre; routerinställningar kan begränsa bandbredden, eller så kan det vara problem med routern, Ethernet-kabeln eller kabelanslutningarna.

På samma sätt kan felkonfigurerade Ethernet-adapterhastighetsinställningar, inkompatibla eller skadade drivrutiner och tekniska problem med Internetleverantören också begränsa hastigheten. Om du vill att din Ethernet-anslutning ska överstiga 100 Mbps, här är några kontroller och korrigeringar du bör prova.

1. Kontrollera din internetplan

Se till att du har en höghastighetsanslutning som kan leverera hastigheter över 100 Mbps innan du skyller på andra faktorer för att begränsa din internethastighet. Kontrollera med din internetleverantör att du prenumererar på ett abonnemang som erbjuder 100 Mbps+ eller mer. Se också till att ISP har ett gott rykte och meritlista för att konsekvent leverera höga hastigheter.

Om din internetleverantör är pålitlig och du har ett bra abonnemang, är det troligt att något på din sida hindrar hastigheten från att nå sitt maximum.

2. Utför några grundläggande kontroller

Börja felsöka problemet genom att utföra dessa grundläggande korrigeringar, eftersom de kan lösa problemet direkt:

 • Starta om din router en gång för att utesluta tillfälliga problem.
 • Se till att Ethernet-kabeln inte är löst ansluten till din enhet. Koppla loss båda ändarna av kabeln och anslut dem igen.
 • Kör den inbyggda nätverksfelsökaren för att identifiera och lösa eventuella nätverksproblem. Om du inte är bekant med processen, kolla in vår guide om hur du kör en felsökare.
 • En föråldrad nätverksdrivrutin kan också sakta ner en anslutning. Kolla in vår guide om hur du hittar och ersätter föråldrade nätverksdrivrutiner för att uppdatera dina nätverksdrivrutiner helt.

Om ingen av ovanstående kontroller tar bort internethastigheten är det dags att gå vidare till de återstående korrigeringarna

3. Se till att ditt nätverkskort stöder Gigabit-hastighet

Ethernet-kortet, även känt som nätverkskortet, ansluter din dator till internet via en Ethernet-kabel. Om du har en gammal dator kanske adaptern inte kan leverera över 100 Mbps. Därför är det absolut nödvändigt att se till att ditt kort stöder gigabitanslutningen.

För att kontrollera detta, titta på namnet på adaptern. Om den innehåller nyckelord som gigabit, gbe, 10/100/1000M gigabit har du förmodligen en gigabitanslutning. Om du däremot ser Fast Ethernet, 10/100FE, är din anslutning 100 Mbps. Alternativt kan du kontrollera om ditt nätverkskort stöder gigabithastigheter i Enhetshanteraren. Här är hur:

 • Högerklicka på Start-knappen och välj Enhetshanteraren.
 • Expandera kategorin Nätverkskort.
 • Högerklicka på nätverksanslutningsadaptern och välj Egenskaper.
 • Gå sedan till fliken Avancerat.
 • Välj Hastighet och Duplex i kolumnen Egenskap och expandera sedan rullgardinsmenyn Värde.
 • Om 1,0 Gbps Full Duplex finns i listan, stöder ditt kort gigabit-anslutning. Ditt kort stöder inte gigabit-anslutningar om 100 Mbps Full Duplex är det högsta värdet som anges. Välj i alla fall Auto Negotiation från rullgardinsmenyn Value i nätverksadapterns inställningar om något annat värde är valt.

  4. Se till att din router stöder Gigabit-anslutning

  Precis som ditt nätverkskort bör din router också kunna leverera 100 Mbps+ hastigheter. Du kan kontrollera det genom att titta på routerns dokumentation eller beskrivning på tillverkarens webbplats. Om routertillverkaren hävdar att den här specifika modellen är en gigabit-router, kan den sannolikt leverera gigabithastigheter.

  Om du har en gigabit-router, se till att porten där din Ethernet-kabel är ansluten också är en gigabit LAN-port som kan hantera upp till 1 Gbps datahastigheter. Byt till en gigabit-port om den är ansluten till en ”Fast Ethernet”-port, som bara kan leverera 100 Mbps. Förhoppningsvis kommer detta att öka din internetanslutnings hastighet.

  Om din router inte stöder en gigabit-anslutning har du inget annat val än att byta till en som gör det.

  5. Skaffa en Ethernet-kabel av hög kategori

  Själva Ethernet-kabeln bör kunna leverera 100 Mbps+ hastighet, precis som din router. Ethernet-kablar med låg bandbredd, som Cat5, kan bara leverera hastigheter upp till 100 Mbps. Vill du ha högre hastigheter behöver du åtminstone Cat5e-kabel, som kan ge hastigheter på upp till 1000Mbps.

  Cat5e- och Cat5-kablar har identiska fysiska utseenden, men låt det inte lura dig. Titta istället på kabelns etikett för att bestämma dess kategori. Om det är låg bandbredd, ersätt det med Cat5e eller högre.

  6. Ta bort begränsningar i routerinställningarna

  De flesta routrar tillåter användare att begränsa anslutningshastigheten. Logga därför in på routerns administratörsgränssnitt för att säkerställa att hastigheten inte är begränsad där. Så här kan du göra det:

 • Öppna kommandotolken och skriv ”ipconfig.” Tryck sedan på Enter.
 • Kopiera IP-adressen bredvid Default Gateway – det är din routers IP-adress.
 • Klistra in den här adressen i valfri webbläsare för att komma åt din routers administratörsgränssnitt. Logga sedan in med ditt användarnamn och lösenord.
 • Gå till Ethernet-inställningarna och kontrollera om det finns några begränsningar för din internethastighet. Ta bort alla begränsningar du hittar här.
 • Vissa routrar tillåter användare att växla mellan gigabit och 100 Mbps hastigheter. Om din router erbjuder detta alternativ, välj 1 Gbps-anslutning.

  7. Uteslut alla maskinvaruproblem

  Om ingen av ovanstående korrigeringar löser problemet är det dags att kontrollera och utesluta maskinvaruproblem noggrant.

  Starta hårdvaruinspektionen genom att kontrollera båda ändarna av Ethernet-kabeln där kabelanslutningarna är installerade. Se till att båda kontakterna är i gott skick och att alla interna kablar/ledare är tryckta till slutet och inte faller av.

  När du har bekräftat det, inspektera Ethernet-kabeln från ena änden och gå igenom hela längden. Om kabeln visar några fysiska skador, särskilt områden som förblir böjda hela tiden, kan du behöva byta ut den.

  Om kabeln är intakt, undersök Ethernet-portarna på din router och bärbara dator. Om någon av portarna verkar skadad bör du byta till en annan (om tillgänglig).

  Få ut det mesta av din Ethernet-anslutning på Windows

  Att få 100 Mbps när du prenumererar på en plan med högre hastighet kan vara ganska frustrerande. Vid det här laget borde du bättre förstå varför anslutningshastigheten kan begränsas till 100 Mbps. Om du noggrant följer alla steg som anges ovan kommer du sannolikt att kunna identifiera den främsta orsaken och ta bort eventuella begränsningar.

  Om din internethastighet förblir begränsad till 100 Mbps trots att du tillämpar alla korrigeringar ovan bör du kontakta din internetleverantör.