Googles Pixel-enheter är kända för att erbjuda den renaste Android-upplevelsen, men du behöver inte en Pixel för att njuta av detta. Det är fullt möjligt att återskapa känslan av standard-Android på vilken smartphone som helst.
Hemligheten ligger i att installera en anpassad startapp och ett par andra verktyg som ger dig den önskade ”vanilj”-smaken. Det är en enkel process som inte kräver avancerade tekniska färdigheter, vilket gör det tillgängligt för alla. Om du undrar hur du kan få standard-Android på din enhet utan att rota den, fortsätt läsa.
Hitta den perfekta Android-startappen
Google har sin egen startapp för Pixel-telefoner, men den är exklusiv för dessa enheter. Lyckligtvis finns det andra utvecklare som har skapat startappar som inte bara efterliknar standard-Android, utan också adderar extra funktioner. För att komma igång med din transformation bör du ladda ner Action Launcher: Pixel Edition.
När du har installerat Action Launcher: Pixel Edition, välj den som din standardstartapp. Det kan du göra genom att trycka på Hemknappen och sedan välja ”Kom ihåg mitt val” och ”Action Launcher: Pixel Edition”. Alternativt kan du gå till Inställningar > Appar > Standardappar > Hem-app och ändra startapp där.
Menyerna kan variera beroende på din Android-telefon, men generellt är de ganska lika. Använd sökfältet i Inställningar och leta efter ”startapp” eller ”hem” om du har svårt att hitta rätt inställning.
Action Launcher: Pixel Edition ger ett intryck av att använda en standard Android-startapp (även om den inte är identisk). Google-sökfältet finns längst ner, datumet högst upp och ikonerna har ett standardutseende. Dra uppåt från botten av skärmen för att komma åt applådan.
Aktivera Google Feed för en autentisk upplevelse
På en standard Android-enhet har du tillgång till Google Feed när du sveper åt höger på startskärmen. I Action Launcher: Pixel Edition får du en lista med appar när du gör detta. Du kan dock aktivera Google Feed genom att gå till Action Launcher-inställningarna och välja ”Google Discover feed (Beta)”.
Detta leder dig till ett Google-sökresultat där den första länken bör vara ”Action Launcher Plugin”. Tryck på den, ladda ner tillägget (en APK-fil) och installera det manuellt på din Android-telefon för att aktivera Google Feed i Action Launcher.
Plugin-programmet startar vanligtvis automatiskt efter installationen, men om problem uppstår kan du starta om telefonen. Om du ser Google Sök i stället för Google Feed när du sveper, trycker du på Google-ikonen längst upp till vänster på sidan för att komma till Google Feed.
Anpassa ikoner, tema och stil i Google-stil
En viktig del av upplevelsen är ikonernas utseende. Action Launcher: Pixel Edition erbjuder redan en bra uppsättning ikoner, men du kan ta det ett steg längre genom att använda ikonpaket som Pix-ikonpaket eller Material You Dynamic Icon pack. Båda dessa är kompatibla med Action Launcher och efterliknar de två ikonstilarna som finns på Pixel-telefoner: Standard och Material You.
Efter att du har laddat ner och installerat ett av dessa ikonpaket (eller något annat från Google Play), går du till Action Launcher Settings > Icons > Icon pack och väljer det ikonpaket du vill använda.
Det finns många fler anpassningsmöjligheter för ikoner i Action Launcher. Du kan till exempel lägga till aviseringar för olästa meddelanden, använda adaptiv ikonstil för att ge alla ikoner samma form och mycket mer.
Ändra Androids aviseringsfält
Action Launcher: Pixel Edition är en utmärkt startapp, men den ändrar inte hur aviseringsfältet ser ut när du drar ner från skärmens överkant. För att ändra det rekommenderas appen Power Shade.
Installera den och följ stegen för att ge appen olika behörigheter. Android kräver att Power Shade får flera tillstånd för att fungera. På vissa Android-versioner kan du behöva bevilja Power Shade behörighet för varje app som ska interagera med den. Det är lite tidskrävande att ställa in, men nödvändigt om du vill ha den kompletta Android-upplevelsen.
Power Shades standardfärg kanske inte passar din Android-enhets tema, men eftersom det är en av de mest flexibla apparna för anpassning av aviseringsfältet kan du enkelt byta färg.
Gå till Power Shade > Färger > Bakgrundsfärg och ange den hexadecimala färgkoden du önskar. Till exempel är den klassiska Android blåa färgen #4885ED. Du kan hitta hex-koder för valfri färg på alla enheter, inklusive Android-telefoner.
Skaffa standardbakgrundsbilder från Google och Pixel
Action Launcher: Pixel Edition är bra på många sätt, men inte riktigt när det gäller bakgrundsbilder. För att fullända transformationen behöver du de vanliga bakgrundsbilderna från Google eller Pixel. Du har två alternativ här: Bakgrundsbilder (från Google) och Pix Bakgrundsbilder. Båda apparna erbjuder liknande utbud av bakgrunder som de som finns på Pixel-telefoner.
De bästa standard Android-telefonerna har också levande bakgrundsbilder. Om du vill ha det är Doodle: Live Wallpapers det närmaste du kommer Pixel-livebakgrunder. Det är en gratis app med öppen källkod.
Ladda ner standard Google Android-appar
Efter att ha anpassat det visuella behöver du Googles egna appar som sista steg. Inte alla finns i Play Butik, så du kan behöva installera vissa APK-filer manuellt. Se till att du använder säkra webbplatser när du laddar ner APK-filer.
Google tillåter icke-Pixel-telefoner att installera Telefon från Google. Du bör också skaffa Google Kontakter, som låter dig säkerhetskopiera och synkronisera kontakter mellan Googles tjänster. Meddelanden från Google finns i Play Butik och är en funktionell SMS-app som utför grunderna väl.
Gboard, Googles standardtangentbord för Android, finns på alla telefoner. Det är förmodligen den bästa tangentbordsappen som finns, förutom kanske ett par andra. Om du inte redan använder den, ge den ett försök.
Skaffa Google Kamera-appen för alla Android-telefoner
Nyare Pixel-telefoner är kända för sina utmärkta nattfotograferingslägen, vilket till stor del beror på Google Kamera-appen. Den är utformad för att utnyttja telefonkamerans potential maximalt.
Precis som med de andra Google-apparna kan du ladda ner Google Kamera från Play Butik på icke-Pixel-telefoner. För att den ska fungera lika bra som på Pixel-telefoner krävs dock lite extra arbete.
Du kan prova en modifierad version som kallas GCam Mod. Besök Google Camera Port Hub på XDA. Där modifierar utvecklare GCam-appen så att den fungerar med olika telefoner. Du måste hitta rätt GCam Mod för just din telefon genom att söka i forumen. Även då kan vissa funktioner saknas.
I allmänhet rekommenderas det att du använder den kameraapp som din telefon levererades med, eftersom den är optimerad för din enhet. Men om du verkligen vill ha Google-upplevelsen, är Port Hub ett bra ställe att leta efter hjälp.
Glöm ersättningar för låsskärmen
Action Launcher och Power Shade kan inte ändra låsskärmen. Eran av låsskärms-appar är i stort sett över. Android har nu strikta begränsningar för vad dessa appar kan göra, särskilt med tanke på att fingeravtrycksläsare och ansiktsigenkänning är vanliga funktioner.
Några få låsskärms-appar finns fortfarande, till exempel Ava Lockscreen. I tester visade sig dock att telefonen återgick till sin ursprungliga låsskärm efter en kort stund. Detta verkar vara ett vanligt problem på telefoner med anpassade användargränssnitt, som Samsung, Xiaomi och Huawei.
Det bästa är att utforska systeminställningarna och manuellt ändra vad som är möjligt med låsskärmen. Det kanske inte går att göra så mycket, men om bakgrundsbilden och apparna ser ut som standard Android är det ett steg i rätt riktning.
Är standard Android bättre?
Genom dessa steg kan du få den genuina Android-upplevelsen genom att ladda ner några få appar, utan att behöva rota telefonen. Ja, det finns några små skillnader, men det är nästan som att ha en Pixel-telefon. Faktiskt kan det till och med vara bättre i vissa avseenden, eftersom Action Launcher och Power Shade är mer anpassningsbara än Pixel-startappen och aviseringsfältet.
Kom ihåg att dessa ändringar bara efterliknar en Pixel-telefon. Om du vill ha en komplett Pixel-upplevelse på din icke-Pixel-telefon kan du överväga att installera en anpassad ROM, som till exempel Pixel Experience ROM, vilket innebär en högre risk.