Hur man fångar och hanterar skärmdumpar på Steam

När du spelar ett tv-spel finns det ofta ett ögonblick som du vill minnas. Oavsett om det är ett fantastiskt landskap, en rolig bugg eller en episk prestation kan en bild säga mer än tusen ord.

Det är en av anledningarna till att Steam är så bra. Det gör det otroligt enkelt att ta skärmdumpar i spelet med en knapptryckning, som sparas direkt.

Här är allt du behöver veta om att ta skärmdumpar av spel med Steam.

Hur man tar en skärmdump med Steam

Medan Windows erbjuder flera sätt att ta skärmdumpar i spelet, om du spelar ett spel på Steam, är det enklaste sättet att fånga en snap att trycka på F12. Ett slutarljud spelas upp och ett meddelande dyker upp längst ner till höger för att bekräfta att skärmdumpen har tagits.

För att se alla skärmdumpar du har tagit hittills under spelsessionen, tryck på Skift + Tab för att öppna Steam-överlägget och klicka på Skärmdumpar (bildikonen) från bottenmenyn.

När du stänger spelet kommer du att se en sammanfattning efter spelet i ditt Steam-bibliotek som visar alla skärmdumpar du tog under den sessionen.

Hur du hanterar dina Steam-skärmdumpar

Från Steams toppmeny klickar du på Visa > Skärmbilder för att öppna skärmdumpshanteraren. Det sorteras efter dina senaste skärmdumpar som standard; använd den här rullgardinsmenyn för att välja ett specifikt spel. Välj en skärmdump från vänster för att se den större i huvudfönstret, tillsammans med detaljer som inspelningsdatum och filstorlek.

Skärmbilderna lagras lokalt på din dator. Genom skärmdumpshanteraren kan du justera synligheten och välja att ladda upp skärmdumpar för att dela på Steam-communityn så att andra spelare kan se dem. Du kan också lägga till en bildtext och markera bilden som en spoiler.

För att välja flera skärmdumpar, håll ned Ctrl och klicka på var och en i tur och ordning, eller håll ned Skift och klicka för att markera alla skärmbilder i intervallet. Du kan också klicka på Välj alla.

För att ta bort en bild från din dator, klicka på Ta bort (papperskorgsikonen) och Ta bort igen för att bekräfta.

Om du vill bläddra bland de råa bildfilerna på din dator klickar du på Visa på disk (mappikonen). Detta öppnar mappen på ditt system där skärmbilderna lagras. Du kommer att märka att mappsökvägen är invecklad och varje spel lagras i sin egen mapp med förvirrande namn, så du är bättre att navigera till dina lokala skärmdumpar via den här metoden än att gå manuellt genom File Explorer.

Så här anpassar du dina Steam-skärmdumpinställningar

Du kan ändra Steam-genvägen för att ta skärmdumpar, inaktivera fånga ljudeffekten och några andra inställningar. Att göra så:

 • Öppna Steam-klienten.
 • Klicka på Steam från toppmenyn.
 • Klicka på Inställningar.
 • Från menyn till vänster klickar du på In Game.
 • Här kan du ställa in dina kortkommandon för skärmdump, plus växla om en skärmdump ska visa ett meddelande och spela upp ett ljud.

  Om du vill att dina skärmdumpar ska sparas i högsta möjliga kvalitet, aktivera Spara en okomprimerad kopia av mina skärmdumpar, men var medveten om att detta kommer att ta mer diskutrymme. För att ändra lagringsplatsen för dessa okomprimerade skärmdumpar, klicka på Byt mapp.

  Det är lätt att ta skärmdumpar på ett Steam-däck också

  Med Steam är det enkelt att fånga och hantera dina spelskärmdumpar. Det är sant även om du använder Valves utmärkta Steam Deck-handdator – tryck på Steam + R1 för att ta en skärmdump. Det är en av systemets många praktiska genvägar.