Så här får du den vanliga Android-upplevelsen på vilken telefon som helst

Googles Pixel-enheter är de bästa rena Android-telefonerna, men du kan få den vanliga Android-upplevelsen på vilken telefon som helst.

I huvudsak måste du ladda ner en Android-startstartare och några appar som ger dig Android-vaniljsmaken. Det är väldigt enkelt, vilket betyder att vem som helst kan göra det utan mycket tekniskt kunnande. Så, om du undrar hur du installerar lager Android på vilken telefon som helst utan att rota, läs vidare.

Få den bästa Android Launcher

Google har sin egen lagerstartare för Pixel, men den är bara tillgänglig för Pixel-telefoner. Men tredjepartsutvecklare har gjort ännu bättre Android-starter, som ger dig känslan av ren Android samtidigt som du lägger till fler funktioner. Så, för att få den vanliga Android-upplevelsen, börja med att ladda ner Action Launcher: Pixel Edition.

När du har laddat ner och installerat Action Launcher: Pixel Edition, ställ in den som standardstartare på din enhet. Du kan göra detta genom att trycka på Hem > Kom ihåg mitt val > Action Launcher: Pixel Edition. Eller så kan du gå till Inställningar > Appar > Standardappar > Hem-app och ändra standardstartprogrammet därifrån.

Dessa inställningsmenyer kan variera beroende på vilken Android-telefon du använder, men de är i allmänhet lika. Använd sökfältet högst upp i Inställningar för att leta efter ”startprogram” eller ”hem” om du inte kan hitta det.

Action Launcher: Pixel Edition ser ut och känns mycket som (men inte identisk med) den vanliga Android-startaren på Pixel-telefoner. Googles sökfält är längst ner, datumet är överst och ikonerna har ett lagerutseende. Svep uppåt från botten för att komma åt din applåda.

Aktivera Google Feed för en ren Android-upplevelse

I vanilla Android har du även tillgång till Google Feed när du sveper höger på startskärmen. I Action Launcher: Pixel Edition får du en snabb lista med appar när du sveper åt höger på startskärmen. Du kan dock lägga till Google Feed genom att gå till Action Launcher Settings > Google Discover feed (Beta).

Detta tar dig till ett Google-sökresultat, och den första länken i det resultatet bör säga Action Launcher Plugin. Tryck på den, ladda ner plugin-programmet (en APK-fil) och sidladda det på din Android-telefon för att aktivera Google Feed in Action Launcher.

Plugin-programmet startar vanligtvis automatiskt efter att du har installerat det, men om det skulle uppstå problem, starta om telefonen. Om du sveper åt höger och ser Google Sök istället för Google Feed, trycker du på Google-ikonen i det övre vänstra hörnet på sidan för att komma till Google Feed.

Skaffa Google-ikoner, -tema och -stil

En stor del av Android-startprogrammet är ikonstilen och paketet. Medan Action Launcher: Pixel Edition erbjuder en solid ikonuppsättning kan du ta det upp ett snäpp genom att prova ikonpaket som Pix-ikonpaket eller Material You Dynamic Icon pack. Båda dessa är kompatibla med Action Launcher och täcker de två olika ikonstilarna en Pixel-telefon erbjuder: Plain och Material You.

När du har laddat ner och installerat något av de två ikonpaketen (eller något annat från Google Play), gå till Action Launcher Settings > Icons > Icon pack och välj önskat ikonpaket.

Dina alternativ för att anpassa dina ikoner slutar inte där – det finns många andra alternativ som Action Launcher erbjuder relaterade till ikoner. Till exempel, olästa märken för appar, adaptiv ikonstil för att ge samma form till varje ikon och mer.

Ändra Android Notification Shade

Action Launcher: Pixel Edition kan vara en av de bästa Android-startprogrammen du kan ladda ner, men den kommer inte att ändra hur meddelandeskärmen ser ut när du sveper nedåt. En av de bästa apparna för Android-meddelanden är Power Shade.

Installera den och gå igenom stegen för att ge den åtkomst på olika nivåer. Android kräver flera behörigheter för att få Power Shade igång. På vissa Android-versioner måste du ge Power Shade behörighet för varje app att interagera med den. Det är jobbigt att installera, men om du vill ha den rena Android-upplevelsen måste du göra det.

Power Shades standardfärg kanske inte matchar din Android-enhets tema. Men eftersom det är en av de bästa apparna för att anpassa Androids meddelandenyans, kan du byta färg.

Gå till Power Shade > Färger > Bakgrundsfärg och ange den hexadecimala färgkoden du väljer. Till exempel var den gamla vanliga Android blå hex-färgkoden #4885ED. Du kan hitta hex-koder i vilken färg som helst på alla enheter, inklusive Android-telefoner.

Skaffa lagerliknande bakgrunder från Google och Pixel

Action Launcher: Pixel Edition erbjuder mycket men klipper det inte riktigt när det kommer till bakgrundsbilder. Den behöver standardbakgrunderna för Google eller Pixel för att slutföra transformationen. Du har två alternativ här: Bakgrundsbilder (av Google) och Pix Bakgrundsbilder som båda erbjuder en liknande uppsättning bakgrunder som de som finns på Pixel-telefoner.

Men på de bästa rena Android-telefonerna får du även levande bakgrundsbilder. Om du är intresserad av dessa är det närmaste du kommer Pixel live wallpapers genom att installera Doodle: Live Wallpapers. Det är en solid app med öppen källkod som är helt gratis att använda.

Ladda ner Stock Google Android Apps

Efter att ha ställt in anpassningsfunktionerna ovan behöver du nästa Google-tillverkade appar för det sista steget. Inte alla är tillgängliga i Play Butik, så du måste installera vissa APK-filer manuellt. Se till att använda de säkra webbplatserna för att ladda ner APK-filerna.

Google låter icke-Pixel Android-telefoner installera Telefon från Google app. Bortsett från det bör du också få beståndet Google Kontakter app. Detta gör att du kan säkerhetskopiera och synkronisera kontakter mellan Googles tjänster. Meddelanden från Google är tillgänglig för alla telefoner i Play Butik, och det är en kapabel SMS-app som utför grunderna perfekt.

Gboard, det vanliga Google Android-tangentbordet, är tillgängligt på alla telefoner. Det är också förmodligen den bästa tangentbordsappen som finns, förutom kanske ett eller två andra alternativ. Om du inte redan använder det, prova det.

Skaffa Google Kamera-appen för alla Android-telefoner

De nyare Pixel-telefonerna är legendariska för sina nattfotograferingslägen. Mycket av den krediten går till standardappen Google Kamera. Den är gjord för att få ut det mesta av den telefonkamerans förmåga.

Precis som Googles andra appar laddar du ner Google Kamera app på icke-Pixel-telefoner via Play Butik. Naturligtvis vill du att den ska fungera på samma magi som den gör på Pixel-telefoner. Detta kräver dock lite extra arbete.

Din bästa insats är ett tillägg som heter GCam Mod. Kolla Google Camera Port Hub på XDA. Det är här utvecklare modifierar GCam-appen för att få dess magi att fungera med olika telefoner. Du måste ladda ner rätt GCam Mod för din telefon efter att ha gått igenom forumen. Och även då kan vissa funktioner saknas.

I allmänhet rekommenderar vi att du håller dig till kameraappen som telefonen levererades med. Tillverkare har redan klargjort den appen för din telefon. Men om du vill ha den fullständiga Google-upplevelsen, är Port Hub där du hittar hjälp.

Glöm byten av låsskärm

Action Launcher och Power Shade kan inte ändra låsskärmen. Faktum är att eran av byte av låsskärm är över. Android har nu strikta begränsningar för vad låsskärmsappar kan göra, nu när fingeravtrycksläsare och till och med ansiktsidentifiering är en del av det.

Några få låsskärmsersättningsappar finns fortfarande kvar, som Ava Lockscreen. Men i våra tester, efter en kort tids användning, gick telefonen tillbaka till sin ursprungliga låsskärm. Kommentarer visar att detta är ett vanligt fel på de flesta telefoner som har sina egna anpassade användargränssnitt, som Samsung, Xiaomi, Huawei och andra.

Så det bästa är att dyka in i systeminställningarna och ändra vad du kan om låsskärmen manuellt. Det blir nog inte mycket, men så länge tapeten och apparna ser ut som vanliga Android är det ett steg i rätt riktning.

Är Stock Android bättre?

Genom dessa steg får du den vanliga Android-upplevelsen med bara några få appnedladdningar och ingen rotning. Ja, det finns fortfarande några utelämnanden, men det är i stort sett lika bra som att äga en Pixel-telefon. Faktum är att det är ännu bättre i vissa avseenden, eftersom Action Launcher och Power Shade är mer anpassningsbara än Pixel launcher och meddelandeskärm på vissa nivåer.

Observera dock att dessa ändringar bara kommer att efterlikna en Pixel-telefon. Om du vill ha en komplett Pixel-upplevelse på din icke-Pixel-telefon kanske du vill gå längs den riskabla anpassade ROM-vägen och installera Pixel Experience ROM.