Så här använder du dubbeltryck på Apple Watch Ultra 2 och Series 9

Från och med watchOS 10.1 kan alla med en Apple Watch Series 9 eller Apple Watch Ultra 2 dra nytta av den nya Double Tap-funktionen.

Vi tittar närmare på funktionen och hur du kan integrera gesten i din dagliga Apple Watch-användning.

Vad är Double Tap?

Bildkredit: Äpple

En av de nya funktionerna i Apple Watch Series 9 och Apple Watch Ultra 2, Double Tap är en gest som låter dig styra en Apple Watch utan att behöva röra skärmen.

Du måste först se till att höja handleden för att väcka Apple Watch. Sedan behöver du bara knacka med pekfingret och tummen på klockvisaren två gånger i snabb följd. När du är klar ser du ikonen Dubbeltryck högst upp på skärmen.

Apple har tidigare erbjudit en del handsfree-kontroll av enheten med tillgänglighetsgester, men de hade ofta problem med att fungera korrekt.

En snabbare neuralmotor i båda Apple Watch-modellerna hjälper till att aktivera gesten. Den bearbetar data från accelerometern, gyroskopet och den optiska pulssensorn med en ny maskininlärningsalgoritm. Den algoritmen upptäcker handledens rörelser och förändringar i blodflödet när du utför gesten.

Vad kan du göra med dubbeltryck på en Apple Watch

Bildkredit: Äpple

Double Tap-gesten låter dig välja den primära knappen med appen du för närvarande är i. Det låser upp en mängd olika användningsområden. Till exempel, när ett alarm går, bara Double Tap snooze det. Du kan också göra saker som att svara och avsluta ett samtal på Apple Watch med gesten.

Om du sitter på en urtavla kommer en dubbelklickning att visa Smart Stack som ger dig snabb tillgång till viktig information. Som standard dubbeltryck för att blanda igenom alla dina widgets.

Hur man anpassar Double Tap

Double Tap är aktiverat som standard. Om du någonsin vill inaktivera det, gå till Inställningar > Gester på din Apple Watch. Välj Double Tap och stäng av det.

I samma meny kan du även ytterligare anpassa hur gesten fungerar. I avsnittet Uppspelning kan du välja om ett dubbeltryck ska spela upp/pausa media eller hoppa till nästa spår.

Under det kan du välja åtgärden Smart Stack. Du kan antingen välja Avancera för att gå igenom stacken eller Välj för att öppna appen för den specifika widgeten överst i Smart Stack.

Double Tap ger ett nytt sätt att använda din Apple Watch

Oavsett om dina händer är fulla eller om du bara vill ha ett annat sätt att interagera med en Apple Watch, är Double Tap ett utmärkt sätt att använda den bärbara enheten utan att behöva röra skärmen.