Radxa Zero 3W vs. Raspberry Pi Zero 2 W

Viktiga takeaways

  • Radxa Zero 3W erbjuder överlägsen processorkraft, grafik och RAM jämfört med Raspberry Pi Zero 2 W, vilket gör den till ett utmärkt alternativ för dem som behöver fler funktioner i en mindre storlek.
  • Raspberry Pi Zero 2 W har dock fördelen av en större mjukvaru- och hårdvarusupportgemenskap, vilket gör den till ett bättre val för nybörjare och de som behöver omfattande support.
  • Dessutom förbrukar Pi Zero 2 W mindre ström, vilket gör den mer lämplig för bärbara projekt med batterier.

Radxas nya lilla enkortsdator packar extra processorkraft och mer i Zero-formfaktorn, men är det verkligen ett bättre köp än en Raspberry Pi Zero 2 W? Låt oss jämföra de två brädorna för att se vilken som kommer ut överst.

Radxa Zero 3W vs. Pi Zero 2 W Specs Head-to-Head

Låt oss först ta en titt på de viktigaste tekniska specifikationerna för Radxa Zero 3 W och Raspberry Pi Zero 2 W sida vid sida.

Radxa Zero 3W

Raspberry Pi Zero 2 W

Processor

Rockchip RK3566 64-bitars SoC med fyrkärnig Arm Cortex-A55 @ 1,6 GHz

Broadcom BCM2710A1 64-bitars SoC med fyrkärnig Arm Cortex-A53 @ 1GHz

Bagge

1 GB, 2 GB, 4 GB eller 8 GB LPDDR4

512 MB LPDDR2

Grafik

Arm Mali-G52-2EE (stöder OpenGL ES 1.1 / 2.0 / 3.0 / 3.1 / 3.2, Vulkan 1.1, OpenCL 2.0)

Broadcom VideoCore IV (stöder OpenGL ES 1.1 / 2.0)

Hamnar

Micro HDMI (1080p@60fps), USB-C 2.0 OTG, USB-C 3.0 Host, MIPI CSI-kamerakontakt

Mini HDMI (1080p@30fps), micro USB 2.0 OTG, micro USB 2.0 power, MIPI CSI-2 kamerakontakt

Nätverk

Wi-Fi 4 och Bluetooth 5 med BLE, eller Wi-Fi 6 och Bluetooth 5.4 med BLE

Wi-Fi 4 och Bluetooth 4.2 med BLE

Lagring

MicroSD-kortplats, valfri inbyggd eMMC (8 GB, 16 GB, 32 GB eller 64 GB)

MicroSD-kortplats

Storlek

65 x 30 mm (2,56 x 1,18 tum)

65 x 30 mm (2,56 x 1,18 tum)

Processorkraft och RAM

När det gäller rå processorkraft utklassar Radxa Zero 3W Raspberry Pi Zero 2 W med en mycket mer kapabel system-on-chip (SoC). Zero 3W:s Arm Cortex-A55 CPU kan köras på upp till 1,6 GHz, betydligt snabbare än Pi Zero 2 W:s Arm Cortex-A53 CPU på 1 GHz.

Zero 3W:s Arm Mali-G52-2EE GPU (grafikbehandlingsenhet) slår också Pi Zero 2 W:s Broadcom VideoCore IV — samma chip som användes i tidigare Pi-modeller. Så om ditt projekt kräver grafisk kraft är detta en stor fördel. Radxa-kortet stöder också fler grafik-API:er, inklusive Vulkan. Den kan även mata ut 1080p HD-video med upp till 60 fps, jämfört med 30 fps på Pi Zero 2 W.

Ännu mer betydande är skillnaden i mängden RAM. Pi Zero 2 W:s prestanda hämmas något av dess låga 512 MB RAM, vilket betyder att det snart kan ta slut på minne för komplexa uppgifter, särskilt när du använder ett GUI och multitasking. Radxa Zero 3W borde inte ha några sådana problem, den kommer med minst 1 GB och upp till 8 GB. Inte bara det, utan den använder den snabbare LPDDR4-typen av RAM.

Lagring

Raspberry Pi Zero 2 W är begränsad till microSD-kortlagring, även om du kan använda en USB-hubb för att lägga till en extern enhet. Inte ett stort problem, eftersom kort på upp till 256 GB i teorin kan användas – inte för att du sannolikt kommer att behöva i närheten av så mycket för de flesta projekt. Radxas microSD-kortplats stöder upp till 128 GB-kort, enligt den officiella specifikationen, men du kan också köpa Zero 3W med inbyggd eMMC-lagring på 8 GB, 16 GB, 32 GB eller 64 GB, som vanligtvis har snabbare läs-/skrivhastigheter jämfört med till microSD.

Portar och anslutningar

När det gäller fysiska portar och kontakter har de två korten en liknande layout. Båda har en enda MIPI CSI-port för att ansluta en bandkontakt för en kameramodul. Båda har en HDMI-videoutgång, även om Radxa Zero 3W har en mindre mikro HDMI-port medan Pi Zero 2 W har en mini HDMI-port. Radxa har också ett par USB-C-portar (för ström och data), jämfört med Pi Zero 2 W:s mikro-USB.

Eftersom inget av kortet har en Ethernet-port (inte överraskande med tanke på storleken), är du begränsad till trådlös anslutning. Pi Zero 2 W har standard Wi-Fi 4 (802.11n, bakåtkompatibel), medan Radxa Zero 3W finns i både Wi-Fi 4 och de snabbare Wi-Fi 6 (802.11ax) varianterna. Båda har Bluetooth-anslutning och BLE, även om Radxa använder den mer uppdaterade Bluetooth 5- eller 5.4-standarden (beroende på kortvariant).

GPIO och tillägg

Som du kan se på bilderna har båda korten en 40-stifts GPIO-header för anslutning av elektroniska komponenter och breakouts. Radxa Zero 3W drar nytta av färgkodade stift för att hjälpa dig att identifiera varje stifts grundläggande funktionalitet—jordstift är till exempel svarta, medan 5V strömstift är röda.

Bildkredit: Radxa

Vid första anblicken ser Zero 3W:s pinout ut identisk med Pi Zero 2 W, med 5V, 3,3V och GND-stiften alla på samma ställen. Mappningen av de numrerade GPIO-stiften och deras extra funktionalitet – som för UART- och SPI-gränssnitt – är dock något annorlunda. Detta utgör ett problem om du hoppas kunna använda Raspberry Pi-hattar och breakout-kort med en Radxa Zero 3W, liksom bristen på mjukvarustöd för att använda dem på något annat än en Raspberry Pi.

Programvarusupport

Detta är Raspberry Pi Zero 2 W:s trumfkort. Raspberry Pi-kortens stora popularitet (med över 40 miljoner sålda enheter totalt) betyder att det finns en mängd mjukvara och support tillgängligt. Detta sträcker sig från elektronikhobbyister/tillverkare till utbildnings- och industrisektorerna, där Raspberry Pi-kort är vanliga.

Raspberry Pi globala community är enormt och så du kan enkelt söka hjälp och hitta lösningar på alla problem du har med ett projekt, eftersom någon oundvikligen har gjort något liknande. Raspberry Pis officiella online dokumentation är också utmärkt.

Medan Pi Zero 2 W kan köra det officiella Debian-baserade Raspberry Pi OS – även om många andra operativsystem kan installeras på en Raspberry Pi – som är skräddarsytt för kortet och lätt att använda, stöder Radxa standard Debiarn eller Ubuntu smaker av Linux. På båda kortet kan operativsystemet köras huvudlöst eller med ett GUI.

Bildkredit: Radxa

En intressant funktion hos Zero 3W är Maskrom-knappen på baksidan, som sätter kortet i ett speciellt startläge där du kan sidladda binärer från en dator ansluten via USB. Detta kan också användas för att installera ett retrospelsystem som RetroPie eller EmuELEC.

Pris och tillgänglighet

Under den stora utbudsbristen på Raspberry Pi, som ledde till att scalpers tog ut skyhöga priser, var Pi Zero 2 W en av de svåraste brädorna att få tag på, och är fortfarande i begränsad tillgång även nu på vissa orter. Radxa Zero 3W är också mycket efterfrågad och kan vara slut i lager ibland, om du inte bor i Kina.

Till sina officiella priser säljer Pi Zero 2 W och den grundläggande 1GB-modellen Radxa Zero 3W båda för $15. De andra Zero 3W-varianterna kan kosta upp till $65 för 8GB RAM-modellen med 64GB eMMC-lagring.

Radxa Zero 3W vs. Raspberry Pi Zero 2 W: Slutlig dom

När det gäller tekniska specifikationer slår Radxa Zero 3W helt klart Raspberry Pi 2 W i handen, med överlägsen processorkraft, grafiska förmågor, RAM och eMMC-lagringsalternativ. Så om du behöver all den kraften i ett mindre fotavtryck i Zero-size är det väl värt att överväga.

Å andra sidan drar Pi Zero 2 W nytta av mycket större stöd för programvara och hårdvara, tillsammans med en enorm global gemenskap av användare. Så det är definitivt bäst för nybörjare. Dessutom, om ditt bärbara projekt inte kräver Radxas extra bearbetningsgrymt, använder Pi Zero 2 W mindre ström, vilket är en fördel när du använder ett batteri.