Praktiskt med Skype-röst- och videosamtal för Outlook.com

Jag har inte rört Skype sedan tillkomsten av FaceTime och Viber-videosamtal, men det finns fortfarande definitivt en enorm användarbas för tjänsten, särskilt på företagsmarknaden. Integrering av Skype i deras sortiment av mobila och stationära produkter har varit högt på Microsofts prioriteringar med Skype efter förvärvet – den senaste produkten som ska integreras är Outlook.com. Låt oss gå hands on!

Microsofts moderna omformning av Hotmail har mottagits positivt av användarna. Så positivt faktiskt att folk – åtminstone i min vänkrets och kollegor – faktiskt har bytt bort från den långvariga publikfavoriten Gmail. Gmail har knappast förändrats under de senaste åren; Outlook.com är ett stort skifte i hur webbe-post ser ut och, som en konsekvens, fungerar. Ja, ”om det inte är trasigt, fixa det inte”. Gmail har dock sett ut och fungerat i stort sett likadant sedan mitten av 2000-talet. Jag tycker att det är ganska konstigt att säga detta, men Gmail börjar bli lite tråkigt!

Nu har Outlook.com haft möjligheten att chatta med Facebook- och Google-vänner under en bra tid nu, men tillägget av Skype-röst- och videosamtal tar kakan!

Det fungerar (nästan) som förväntat. Logga bara in på ditt Microsoft-konto på Outlook.com, klicka på smileyikonen i det övre högra hörnet för att starta chatten, så är du igång! Skype är redan anslutet till ditt konto, så allt du behöver göra är att klicka på ”Starta ny konversation” och starta ett videosamtal, eller hur?

Tja, nej. Skype på Outlook.com behöver först ett plugin för att installeras för video-/ljudchatt. Jag hoppades att jag inte skulle behöva installera ett webbläsarplugin, men tyvärr! Webbstandarder är inte tillräckligt avancerade. WebRTC behöver fortfarande mycket arbete innan – om någonsin – stora företag som Microsoft antar det.

Installationen av 5MB plugin var smärtfri. Men videochattar vägrade helt enkelt att fungera. Skype på Outlook.com vägrade känna igen min webbkamera! Jag testade dock ljudchatt, och det fungerade åtminstone bra. Röstkvaliteten var förstklassig!

Jag skulle inte ha något emot att byta till Outlook.com, men förhållandet mellan försök att växla mot produktivitetsökning är fortfarande lågt, särskilt med tanke på att jag använder Google Apps för en anpassad domän (awaisimran.com) och Mailbox på iOS, vilket gör det stöder inte Outlook ännu. Men för alla andra gör tillägget av Skype i webbläsaren Outlook.com till ett ännu mer lockande alternativ till Gmail.