När du ska använda dem i dina mönster

By rik

Färgprofiler för designers och illustratörer: En guide

Som digital designer eller illustratör är det troligt att du har stött på termerna RGB, CMYK och Pantone. Men vad betyder de egentligen? Att förstå och använda rätt färgprofiler är avgörande för att uppnå högsta möjliga kvalitet i dina digitala projekt.

Vad är färgprofiler?

Färgprofiler, eller färglägen, definierar hur färger representeras i dina digitala konstverk. De vanligaste lägena är CMYK, RGB och Pantone, men det finns även mer specialiserade varianter inom dessa kategorier.

Vissa program eller enheter kan ha unika färgprofiler. Till exempel erbjuder Procreate ett utbud av profiler, inklusive några specifika för Apple. Val av färgprofil kan också påverkas av geografisk region när det gäller tryck.

Färger kan uppfattas olika beroende på skärm. Valet av färgprofil är avgörande när du skapar tryckfärdiga designer, skärmbaserade projekt eller storskaliga tryck för flera upplagor.

Genom att lära dig om färgprofiler och deras korrekta användning säkerställer du att dina konstverk alltid är precisa, konsekventa och av bästa möjliga kvalitet, oavsett om de är digitala eller tryckta.

Vad är CMYK?

CMYK är en färgprofil som används för tryck och står för Cyan, Magenta, Gul och Svart (Key). Genom att blanda dessa fyra färger kan alla andra färger skapas i tryck.

CMYK kallas ibland fyrfärgsprocess eller processfärg, eftersom fyra tryckplåtar används i processen. Det är en additiv process där varje färg lagerläggs med en halvtonsteknik för att skapa fullfärgsutskrifter.

När ska man använda CMYK?

Om ditt designprojekt är avsett för tryck, ska du alltid skapa dina dokument i en CMYK-profil. För varumärkesidentiteter eller logotyper är det bra att tillhandahålla CMYK-färgvarianter utöver RGB och eventuellt Pantone.

Att konvertera från RGB till CMYK är oftast enkelt och görs av många online-tryckerier. Men, om du vet att resultatet ska tryckas, är det bäst att skapa dokumentet i CMYK från början. Att konvertera senare ger inte alltid perfekta resultat.

CMYK-färger upplevs ofta som mer dämpade än RGB. Detta beror på CMYK-utskriftens additiva natur och begränsningen att återge starka, ljusa nyanser. För att få mer vibranta tryckfärger bör du överväga Pantone.

Vad är RGB?

RGB är den färgprofil som används för digitala eller skärmbaserade bilder och står för Röd, Grön och Blå. Den skapar färg med en reduktiv process med ljus, vilket ger ett mycket större färgomfång än CMYK.

Ju mer ljus som används, desto ljusare blir nyanserna. Ju mindre ljus, desto mörkare. Svart skapas i RGB genom att helt enkelt utesluta ljus.

RGB-färger är reduktiva till sin natur. Det innebär att ju fler färger – eller ljus – som används, desto ljusare eller vitare blir de. Ju färre färger, desto mörkare. Det fungerar som att tända och släcka en lampa.

När ska RGB användas?

RGB-färgprofiler är lämpliga för alla digitala projekt som är tänkta att visas på skärmar. Det kan inkludera animationer, videor, inlägg på sociala medier, olika logotyper, karaktärsporträtt och allt annat som ska visas på en skärm eller enhet.

Om du senare vill trycka ett dokument skapat i RGB, är det enklare att konvertera det till CMYK än tvärtom.

Vid konvertering från RGB till CMYK blir färgerna ofta mer dämpade på grund av att RGB har ett större färgomfång. Detta är viktigt att tänka på, speciellt om färgerna är centrala i din design.

Vad är Pantone?

Pantone är inte en färgprofil i sig, utan ett globalt system för färgkonsistens, även kallat PMS (Pantone Matching System). Det är ett system som används för tryckta design- och konstverk genom färgprover.

Pantone är ett ledande företag inom färger. Inom designvärlden fungerar Pantone som ett globalt riktmärke för färgkonsistens.

När ska man använda Pantone-färger?

Som hobbydesigner eller illustratör kanske du inte behöver använda Pantone-färger. Men om du skapar och trycker storskaliga färgmatchade produkter, särskilt för globalt kända varumärken, är Pantone det bästa alternativet för exakta färger.

Adobe Creative Cloud-programmen hade tidigare en Pantone-färgpalett integrerad, men den togs bort 2022. Nu behöver du köpa ett Pantone-häfte om du vill använda konsekventa färger för stora varumärken. Häftets färger visas som ett tryckt färgprov med namn och nummer, som Årets Pantone-färg.

Pantone- eller dekorfärger kan användas för att skapa specialfärger som neon och metallic som inte kan skrivas ut med fyrfärgsprocessen. Du kan även skapa färgpaletter i Pantone Studio-appen.

Med ett Pantone-färgsystem kan du säkerställa att du får exakt den färg som krävs för jobbet, oavsett skärmkalibrering eller tryckplats. Men det är alltid bäst att kalibrera din skärm för att få korrekta färger och undvika besvikelser när du trycker från en okalibrerad skärm.

Pantone-systemet används främst av varumärken med specifika färger, som Amazon eller UPS, där varumärket känns igen globalt och trycks i olika länder eller av olika tillverkare. En PMS-färg ger exakta färger oavsett vem som designar och trycker materialet.

Välj rätt färgprofil

Nu när du känner till akronymerna för färgprofiler, är det enklare att veta vilka som ska användas. CMYK-profiler används för generiska trycksaker, medan RGB är standard för allt som visas på skärmar. Pantone är reserverat för professionellt tryck av varumärken för att garantera global färgkonsistens.