Mina drömmars 3D-skrivare finns äntligen

Viktiga takeaways

  • Creality K1 Max är en storformats, höghastighets och pålitlig 3D-skrivare utrustad med avancerade funktioner som en fjärrövervakningswebbkamera och AI-avvikelsedetektering.
  • Skrivarens CoreXY-design möjliggör snabba och exakta utskrifter, med en större byggvolym och mindre maskinfotavtryck jämfört med andra skrivare.
  • Skrivaren levereras med lättanvänd programvara som möjliggör tillförlitlig nätverksutskrift och inkluderar en webbkamera för fjärrövervakning, men den stöder inte utskrift i två färger eller flera material.

Det är ganska sällsynt att hitta konsumentteknologi som fortfarande förnyar sig i rasande hastighet – till exempel artificiell intelligens eller 3D-skrivare. Men vad sägs om en 3D-skrivare med inbyggd artificiell intelligens? Creality K1 Max är en CoreXY-skrivare i storformat, superhöghastighet, utrustad med ett avancerat LiDAR-skanningssystem för AI-nivellering, flödeskontroll och avvikelsedetektering.

Creality K1 Max är allt jag någonsin har velat ha från en 3D-skrivare. Det är snabbt, det är av bra kvalitet, det är stort format och det är mycket pålitligt.

James Bruce / MakeUseOf Creality K1 Max

Redaktörens val

Creality K1 Max är en storformats, höghastighets, pålitlig CoreXY 3D-skrivare med en mängd avancerade funktioner, såsom en fjärrövervakningswebbkamera, LiDAR-sensor för exakt flödeskontroll och AI-avvikelsedetektering. Skriver ut i ett glashölje, håller temperaturen och ger säkerhet från små händer. Den övergripande upplevelsen är ännu mer tillfredsställande tack vare den lättanvända programvaran, som låter dig skicka utskriftsjobb över nätverket på ett tillförlitligt sätt och checka in via webbkameran.

Det enda som K1 Max saknar är tvåfärgs- eller multimaterialtryck.

Varumärkes kreativitet

Byggvolym 30 cm³ (11,8³ tum)

Anslutningsmöjligheter Wi-Fi, LAN, Creality Cloud, USB

Uppvärmd byggplatta Ja

Matningstyp Dubbelväxlad direktdrift plus bowdenrör

Mått 44 x 46 x 53 cm (17,1 x 18,2 x 20,7 tum)

Vikt 18 kg (40 lbs)

Tvåfärgsutskrift nr

Hastighet upp till 600 mm/s (rekommenderas endast med HyperPLA)

Fördelar

  • Otroligt snabb utskrift? upp till 600 mm/s
  • Pålitligt första lager tack vare LiDAR och 25-punkts induktiv utjämning
  • Utskrifter av hög kvalitet från en stabil CoreXY-design
  • Hel glaskapsling gör det enkelt att hålla rätt temperaturer
  • Webbkamera ingår för fjärrövervakning från skrivbordet, molnet eller smartphone-appen

Nackdelar

  • Endast enfärgsutskrift, ingen MMU

Montering och uppsättning

K1 Max kommer i en säker trälåda, nästan färdigmonterad; du behöver bara skruva på dörrhandtaget, filamenthållaren och fästa skärmen. Men kritiskt, det finns också tre skruvar som måste tas bort från insidan. Dessa indikeras med stora gula pilar och flera varningsdekaler som talar om för dig att inte slå på maskinen förrän du har gjort detta, så att du inte riktigt kan missa dem.

James Bruce / MakeUseOf

K1 Max har en helt sluten design som erbjuder säkerhet och tillförlitlighet, med glassidor som ger bra isolering mot drag och förmågan att hålla en konstant inre temperatur. Överdelen av höljet kan enkelt tas bort för åtkomst till extrudern, medan fronten är gångjärnsförsedd till vänster, med ett litet urtag för skärmen. Det är en 4-tums pekskärm i full färg som är lätt att navigera – den enda anmärkningsvärda funktionen jag saknade är möjligheten att göra live Z-justeringar (men i verkligheten har jag faktiskt inte funnit behovet av det ännu – utjämningen är så bra ).

James Bruce / MakeUseOf

Trots den 30 cm stora utskriftsvolymen är själva maskinen knappt mycket större med 44 x 46 x 53 cm (17 x 18 x 21 tum), även om du också måste ge plats på baksidan för filamenthållaren – och tillräckligt med utrymme för att manöver för att byta glödtråden, vilket utan tvekan är den mest besvärliga delen av att använda maskinen. Sidomontering hade varit att föredra, men jag har sedan dess placerat glödtråden i en torktumlare i alla fall, så det är lätt nog att dra om Bowden-röret åt sidan. Maskinen väger 18 kg (40 lbs), så den går att hantera själv utan hjälp.

James Bruce / MakeUseOf

Den levereras med stora gummistötfångare för fötterna, men du kanske ändå vill lägga till en betongplatta och säkerställa en stabil bänkskiva. Jag tyckte att krafterna från skrivhuvudet som slängdes runt var tillräckligt för att vagga mina kraftiga hyllor fram och tillbaka.

När du har slagit på och ställt in ditt nätverk (antingen Wi-Fi eller Ethernet stöds), kommer du sedan att köra en självkontroll, som tar cirka 10 minuter. Huvuddelen av detta test är omärkligt vad det faktiskt gör. Det visas som ”input shaping”, och jag antar att det är något att göra med att LiDAR mäter och gör små justeringar av sängen. Typisk automatisk utjämning på en 3D-skrivare använder en induktiv eller fysisk sensor för att flytta runt huvudet och mäta var som helst från 9 till 81 punkter på sängen. Men K1 Max är utrustad med en avancerad LiDAR.

James Bruce / MakeUseOf

På ett liknande sätt som hur en iPhone gör exakta 3D-mätningar av ditt ansikte för Face Unlock, avfyrar K1 Max hundratals små laserpunkter och mäter exakt distorsionen mellan dem. Det kombineras med en standard 25-punkts induktiv sensor för automatisk utjämning. Och vilken magi som än händer där – det fungerar. Jag har inte haft ett dåligt första lager än, och jag har inte heller behövt använda lim.

James Bruce / MakeUseOf

På tal om byggplattan, så hittar du en standard PEI-belagd stålfjäderplatta, som fäster magnetiskt och har två skåror på baksidan för att hjälpa till med positioneringen. K1 Max innehåller en notering om att du ska använda en limstift, men jag har inte tyckt att det är nödvändigt alls hittills för att skriva ut PLA. Det är sällsynt att jag ens har behövt lägga till en kjol för vidhäftning.

James Bruce / MakeUseOf

Trycken kan enkelt tas bort genom att böja plattan lite. Men om du ska skriva ut med PETG bör du använda en limstift; inte för att hjälpa den att fastna, utan tvärtom, för att tillhandahålla ett gränssnittslager för att hjälpa den att inte fastna så mycket!

Det är en CoreXY-skrivare

K1 Max är en CoreXY-skrivare – men vad är det och varför spelar det någon roll?

Hittills har de flesta skrivare använt kartesisk rörelse, där en motor eller ett par motorer drev varje axel oberoende av varandra. Kör X-axelns motor för att flytta X-axeln; det är en ganska enkel design att förstå.

En CoreXY-skrivare använder två motorer som arbetar unisont för både X- och Y-axeln samtidigt; varje motor styr en ”diagonal”, samtidigt som både X- och Y-koordinaterna för skrivhuvudet flyttas. Vector3D gör ett bra jobb med att förklara hur detta fungerar, med bara två stycken papper:

Resultatet av denna rörelsestil och varför det är viktigt är att du kan röra dig snabbare och mer exakt.

Byggplattan behöver inte heller röra sig i sidled, utan behöver bara sjunka när lagren byggs upp – vilket har mer gemensamt med en hartsskrivare. Detta innebär att du kan få en större byggvolym, med ett mindre maskinfotavtryck och mer exakt utskrift (eftersom det finns färre krafter som verkar på det utskrivna objektet – det sjunker långsamt och gungas inte fram och tillbaka).

James Bruce / MakeUseOf

Vanligtvis skulle du behöva dubbelt så mycket djup på skrivbordet som du skulle skriva ut sängstorleken, eftersom själva utskriftsbädden rör sig fram och tillbaka. Creality K1 Max förblir kompakt och i skrivbordsstorlek, trots att den har en enorm utskriftsvolym på 30 cm. Det är tillräckligt stort för att skriva ut en fullstor Voronoi skyltdocka huvud.

James Bruce / MakeUseOf

Det kan dock vara högt. Det finns en stor fläkt på sidan, en väska fläkt, plus hot end-fläkten. Tillsammans tittar du på runt 70-75db när du kör i full fart. Jag har sedan dess flyttat ut allt till min garageverkstad, och jag skulle inte rekommendera att placera detta på ditt kontor eller sovrum.

James Bruce / MakeUseOf

K1 Max är också utrustad med en liten remsa av LED-belysning från framsidan. Men de är inte så ljusa som jag förväntade mig: precis tillräckligt för att kunna se modellen i mörkt eller svagt ljus. I hörnet av höljet hittar du också en webbkamera. Du kan se detta antingen via skrivbordsappen eller till och med smartphoneappen när den har parats till ett Creality Cloud-konto (gratis). Jag kom på mig själv att kolla in detta ofta, särskilt precis innan sänggåendet för att kontrollera att en utskrift gick bra.

James Bruce / MakeUseOf

När det gäller den varma delen, fortsätter K1 Max sitt tema om hastighet, med en ny keramisk värmare för att komma upp till 200°C på 40 sekunder; ett värmeavbrott i titanlegering och ett munstycke av härdat stål gör att den kan bli så varm som 300°C utan problem. Extrudern med två växlar kan trycka igenom upp till 32 mm kubbar material per sekund.

programvara

Medan K1 Max så småningom borde vara kompatibel med andra skivare, har den i skrivande stund inga tillgängliga profiler, så du måste ladda ner Creality Print för skrivbordet. Du kan också använda Creality Cloud-skiva och skriva ut från smartphone-appen, men jag tror att det är osannolikt om du spenderar så mycket på en skrivare. Jag använde bara smartphone-appen för fjärrövervakning, eller för att skriva ut en tidigare modell igen (som sparas i maskinens interna minne).

Creality Print är förvånansvärt bra om det är lite barebones, jämfört med vissa appar. Konfigurationsalternativen som visas från början är inte så djupgående som jag skulle vilja, men du kan gå in och ändra dem, inklusive möjligheten att använda ”trädstöd” (som naturligtvis är idealiska för en Groot-planteringsmaskin).

James Bruce / MakeUseOf

Sicksackarna du kan se på den vänstra sidan av utskriftsbädden är flödeshastighetskalibrering: K1 Max försöker extrudera med hög hastighet och kontrollerar sedan om det fungerade ok med de inbyggda sensorerna. Det är ett valfritt steg, men användbart om du skriver ut med en ny filament.

Dessutom erbjuder appen omfattande fjärrövervakning och möjligheten att skriva ut över det lokala nätverket eller via ditt molnkonto. För det mesta har jag använt LAN-utskriftsalternativ och har inte behövt röra ett USB-minne (även om det finns en USB-port på framsidan av maskinen om du föredrar det).

Jag nämnde den övergripande imponerande utskriftshastigheten, och även om den faktiska utskriftshastigheten i sig är otrolig, är hastigheten på hela upplevelsen också hjälpt av hur enkelt det är ur ett mjukvaruperspektiv. Det här är inte den första skrivaren jag har provat som är utrustad med fjärrutskriftsfunktionalitet, men den är den bästa hittills. Utskriften med ett klick när du har skivat är bara superb.

James Bruce / MakeUseOf

Fjärrövervakningen på skrivbordsappen ger dig full kontroll över alla inställningar som du annars skulle behöva använda pekskärmen till. Du får också ett live förhandsgranskningsfönster av vad som händer, och du kan till och med skicka samma utskriftsjobb till flera skrivare samtidigt. Om du driver en printfarm kan detta vara en mördande funktion för dig – såväl som, naturligtvis, den löjligt höga utskriftshastigheten.

Även om K1 Max kör Crealitys egen anpassade firmware, har de också öppnat den, och du hittar alternativa versioner tillgängliga att ladda ner som kan erbjuda ytterligare funktioner, även om det är tidigt ännu.

HyperPLA för höghastighetsutskrift

K1 Max med sin CoreXY-design kan skriva ut upp till 4-5 gånger snabbare än en genomsnittlig Cartesian-motion-skrivare, med upp till 600 mm/s. Den typiska testbänken kan skrivas ut på under 15 minuter!

Det här är suddigt eftersom det skrivs ut så snabbt! (James Bruce / MakeUseOf)

Men för att uppnå dessa höga utskriftshastigheter rekommenderar Creality sitt eget filamentmärke som är speciellt designat för smidigare extrudering: HyperPLA. Jag måste erkänna att jag fick imponerande resultat från HyperPLA som vi skickades för att prova; mitt enda problem är att de verkar vara mer mottagliga för fukt än andra filament. En vecka i mitt högfuktiga garage räckte för att glödtråden skulle bli spröd. Efter att ha investerat i en filamenttork var allt bra igen.

Detta betyder dock inte att du inte kan skriva ut i andra filament också, naturligtvis. Vanlig gammal bruks-PLA är också bra. Faktum är att jag skrev ut samma snabba Benchy-test-GCode i en vanlig PLA med två toner, och det kom ut vackert, trots den högre extruderingshastigheten. Därmed inte sagt att du regelbundet ska använda HyperPLA-profilen för standard PLA – och jag är säker på att det finns en skillnad på en teknisk nivå – men det kan också vara värt att experimentera.

Hur bra skrivs det ut?

Min erfarenhet av Creality K1 Max har varit en absolut tillfredsställelse. Det är snabbt, men ger också anmärkningsvärt exakta utskrifter av god kvalitet. Jag har inte haft några större problem än. AI-avvikelsedetekteringen är fortfarande i beta, men förmodligen borde den upptäcka om din utskrift slutar som spagetti, pausa jobbet tills du bekräftar. Jag hade en liten misslyckad utskrift – ett resultat av att jag glömde att generera stöd – men det upptäcktes inte. Jag antar att det inte misslyckades så hårt som AI:n förväntade sig, så det är svårt att kommentera hur bra den här funktionen fungerar. Jag är säker på att upptäckten kommer att förbättras med tiden.

Som alla 3D-skrivare kan du ha dåliga utskrifter och varje filament kommer att vara annorlunda. Överhäng kan behöva justeras, och du kommer fortfarande att få lite grövre ytor där stöd är fästa – men det här är inte brister i K1 Max, de är inneboende begränsningar för FDM-utskriftsteknik.

James Bruce / MakeUseOf

Finns det några nackdelar med K1 Max? Visst: det är bara en enfärgsskrivare. Det finns inget alternativ för flera material för tillfället, så om det är viktigt för dig, leta någon annanstans.

Ska du köpa Creality K1 Max?

Jag kan utan förbehåll rekommendera K1 Max till alla typer av tillverkare. Creality har gjort en fantastiskt bra storformatsskrivare som för de flesta borde fungera direkt med minimala, om några, justeringar.

För nybörjare eller de som vill uppgradera från sin första skrivare behövs nästan ingen konstruktion, ingen manuell utjämning och inga hårdvarumods krävs. Den har en stor, helt sluten tryckyta, trots ett litet fotavtryck. Det är lite bullrigt, men inte mer än någon annan maskin i en verkstad.

Pro-användare kommer att uppskatta den fasta programvaran med öppen källkod och superb, snabb utskrift. Alla som driver en printfarm kommer också att uppskatta fjärrövervakning och batchutskrift.

Jag kan inte nog betona hur trevligt det är att ha en 3D-skrivare som fungerar precis som de gör i filmerna: dra in en fil och klicka på Skriv ut. Jag har skrivit ut mer på en månad eller så med den här än på ett år med andra skrivare, enbart för att den är så snabb, pålitlig och lätt att använda.

Om du vill ha en pålitlig, snabb 3D-skrivare i stort format… skaffa Creality K1 Max.

James Bruce / MakeUseOf Creality K1 Max

Redaktörens val

Creality K1 Max är en storformats, höghastighets, pålitlig CoreXY 3D-skrivare med en mängd avancerade funktioner, såsom en fjärrövervakningswebbkamera, LiDAR-sensor för exakt flödeskontroll och AI-avvikelsedetektering. Skriver ut i ett glashölje, håller temperaturen och ger säkerhet från små händer. Den övergripande upplevelsen är ännu mer tillfredsställande tack vare den lättanvända programvaran, som låter dig skicka utskriftsjobb över nätverket på ett tillförlitligt sätt och checka in via webbkameran.

Det enda som K1 Max saknar är tvåfärgs- eller multimaterialtryck.