Vad är ett VPN och hur fungerar det?

En teknisk förklarare om VPN, hur de fungerar, deras typer, fördelar, säkerhetsproblem och mer.

Enligt Surfshark, ett ledande VPN-tjänsteleverantörsföretag, över 31 % av internetanvändarna prenumerera på VPN. Det är en femtedel av världens befolkning.

Anledningarna är många.

För det första finns det knappast något 100 % övervakningsfritt land på denna planet. Och det finns många interna och externa faktorer bakom det; några av dem, anser jag, legitimt tjänar allmänintresset. Ändå går det inte att förneka att vissa regeringar finns för att hålla koll på sina medborgare.

Dessutom är internetcensur en annan fråga som påverkar oss alla.

Ta del av de offentliga WiFi-bedrägerierna, och internet är något mindre än en digital katastrof, och kippar desperat efter en livlina. Plus, med, hur riktigt säker är din personliga information online? Med tanke på allt detta framstår säkert VPN som räddarna!

VPN: Frälsarna!

Virtuella privata nätverk, enkelt uttryckt, lägger en integritetsfilt på din internetdata så att den förblir hemlig även för din internetleverantör, regeringen eller någon snokare.

VPN-servern fungerar som en brygga mellan din enhet och resten av internet. Tekniskt sett betyder detta att alla andra ser IP-adressen för VPN-servern och inte din, vilket gör dig anonym.

Krypteringen sker på användarens maskin med VPN-protokoll (OpenVPN, WireGuard, etc.). Bortsett från några funktioner är VPN-klienterna bara ett grafiskt sätt att distribuera dessa protokoll på våra maskiner. Så när vi säger att någon använder ett VPN betyder det faktiskt att man använder ett VPN-protokoll via klienten.

Dessa protokoll krypterar data på din maskin och skickar den till VPN-servern, där den är okrypterad och skickas till de respekterade destinationerna i de format som stöds. Svaret krypteras igen på VPN-servern innan det skickas tillbaka till användaren.

Denna non-stop kryptering-dekrypteringscykel håller dina internetaktiviteter privata.

Faktum är att denna kryptering är så svår att bryta att vissa länder (som Nordkorea, Irak, etc.) har förbjudit VPN helt och hållet, medan andra (som Kina, Ryssland, Turkiet, etc.) kraftigt reglerar deras användning.

På användarnivå kan du också kontrollera om datan verkligen är krypterad med nätverksanalysverktyg, såsom Wireshark. Intressant nog har du nu även webbläsare med inbyggd VPN!

Typer av VPN

Baserat på faktorer som plattform, användningsfall, etc., finns det många typer av VPN, till exempel:

 • Fjärråtkomst VPN
 • Webbplats-till-plats VPN
 • Extranät VPN
 • Intranät VPN
 • Mobil VPN
 • Mesh VPN
 • Cloud VPN
 • SSL/TLS VPN
 • SSH VPN

Även protokollen, OpenVPN, WireGuard, IKEv2, etc., är tekniskt sett fristående VPN. Vi kan också grovt dela in alla VPN i två typer baserat på deras applikation: personliga och affärsmässiga VPN.

Fördelar med att använda ett VPN

Så varför ska du använda ett VPN förutom att försöka anonymisera ditt internetfotavtryck? Här är några anledningar:

 • Offentligt wifi är aldrig säkert. Ett fåtal nätverk som vi anser vara ”offentliga” är faktiskt ad-hoc-nätverk som skapats av en närliggande cyberbrottsling. De kan logga internetaktiviteter, inklusive eventuella lösenord eller ekonomisk information vi anger. Att använda ett VPN krypterar data och säkerställer säkerhet även på sådana osäkra nätverk.
 • Tillgång till platsspecifika erbjudanden. Inte allt vi köper har samma prislapp överallt. Faktum är att vissa märken tar hänsyn till köpkraftsparitet för att prissätta sina produkter på olika marknader. I dessa situationer kan man dra nytta av ett VPN för att köpa varor till ett rabatterat pris.
 • Obegränsad underhållning. På samma sätt hjälper VPN oss att njuta av landlåst underhållningsinnehåll genom att förfalska vår faktiska plats. Faktiskt är VPN för streaming bland de främsta anledningarna till att många användare prenumererar på VPN i första hand.
 • När vi vet om vad en VPN gör är det lika viktigt att titta på andra sidan.

  Begränsningar för VPN!

  Vissa användare tänker på VPN som en oövervinnerlig sköld som skyddar dem från varje internethot, vilket INTE är sant. Så även om det är bra på integritetsfronten, måste man förstå säkerhetsaspekten också.

  VPN: er är hjälplösa mot skadlig programvara. Även om vissa VPN:er har malware-blockerare, saknar de flesta en sådan funktion. Och även om de har skydd mot skadlig programvara, kommer ett dedikerat antivirus att göra jobbet mycket bättre i de flesta fall. För att upprepa, en malware-infektion som förvärvats från att besöka en tvivelaktig webbplats gör liknande skada med och utan ett VPN.

  Bedrägerier är farliga även för VPN-användare. Händelser som nätfiske, ransomwareattacker, spionprogram, social ingenjörskonst, etc., är immuna mot VPN. Sådana bedrägerier kan vara resultatet av att ladda ner skadlig programvara eller besöka falska kopior av legitima webbplatser, följt av att ange personlig information.

  VPN-användare spåras också. De flesta webbplatser använder någon form av cookie-baserad spårning. Detta görs för riktad annonsering och besöksanalys. Även om ett VPN ger dig en slumpmässig IP-adress, kan det inte hjälpa dig att undvika denna form av spårning.

  Följaktligen är VPN: er en del av det bredare cybersäkerhetspusslet, med många andra viktiga komponenter, såsom antivirusprogram, lösenordshanterare, multifaktorautentisering, etc., som en användare bör installera tillsammans med.

  Att välja en bra VPN

  Branschen svämmar över av VPN-tjänsteleverantörer. Och som alla produktkategorier är antalet dåliga mycket större än de bra VPN:erna.

  Här listar jag några faktorer att tänka på när du handlar efter VPN.

 • Högkvarter: Inte bara diktaturer, även de så kallade ”första världens demokratier” är inte så integritetsvänliga. Du kan läsa om ett sådant fall där en ”no-logs” VPN samarbetade med FBI, vilket resulterade i att dess användare arresterades. Försök därför att välja VPN som inte är baserade i länder som är medlemmar i någon övervakningsallians, som Five, Nine och Fourteen Eyes.
 • Protokoll: När vi säger VPN menar vi faktiskt att använda protokoll. Tyvärr hoppar några VPN över några av de säkra och erbjuder fortfarande föråldrade protokoll, även på bekostnad av användarnas integritet. För närvarande är OpenVPN och WireGuard två av de bästa tillgängliga du bör leta efter.
 • Kryptering: Detta avgör hur svårt det är att förstå krypterad data. Baserat på en VPN-tjänsteleverantör kan ett VPN-protokoll använda flera krypteringschiffer. Från och med nu används AES-256-bitars kryptering mest av ledande VPN:er. Dessutom är ChaCha20 en annan bra, som används i WireGuard-protokollet.
 • Servernätverk: Detta kan vara viktigt för någon som behöver komma åt geografiskt begränsat innehåll. Kontrollera därför om VPN har servrar i det land du är intresserad av. Försök dessutom att inte låta dig påverkas av påståendet om ”världsomspännande servrar”, eftersom det slutar med att du bara använder ett fåtal, och prestanda är mycket mer än bara siffror.
 • Allmänna funktioner: Det absoluta minimum jag skulle rekommendera är delad tunnel. Dessutom är streaming och P2P-optimerade servrar, adblocker, auto-connect, statisk IP, etc. trevliga att ha. Kom ihåg att dessa funktioner kan variera mellan applikationerna för samma VPN-tjänst. Till exempel kan en VPN annonsera delad tunnling, även om bara dess Windows-applikation har den förmågan, medan de andra apparna (för macOS, Android, etc.) inte har det.
 • Säkerhetsfunktioner: Det finns inget slut på denna kategori. Du bör dock inte nöja dig utan en kill switch. Och det är mycket bättre om du också kan få multihop, Tor över VPN, blockering av skadlig kod, IPv6-stöd och IP-rotation.
 • Geo-avblockering: Det är ett av de mest eftertraktade attributen för alla VPN. Många länder, organisationer och tjänster blockerar internetanvändare som använder VPN. Serverobfuskation är en specifik funktion som fungerar i detta avseende. Föga överraskande är det bara ett fåtal VPN-leverantörer som erbjuder obfuskerade servrar, och inte ens då finns det ingen garanti för att det kommer att fungera på grund av ständigt föränderliga begränsningar. Det som kommer väl till pass här är snabb kundsupport och en pengarna-tillbaka-garanti om inget fungerar.
 • Kolla dessutom in vad de befintliga användarna pratar om; Reddit kan vara ett bra ställe att gå igenom ”mestadels opartiska” användarrecensioner på de bästa gratis VPN:erna etc.

  Dessutom finns det några fler saker som vi redan har täckt i VPN-funktioner att hålla utkik efter.

  Risker med att använda ett VPN

  Även om det låter som att förvandlas till en fristad, är många VPN, enkelt uttryckt, farliga. Och även om detta är vanligt med gratis VPN för att sälja användardata eller bandbredd för vinst, är inte ens alla betalda så säkra som de annonserar.

  I verkligheten är att använda VPN att välja ett företag stationerat i ett annat land framför din internetleverantör och regeringen. Med enkla ord, det är en chansning som kan gå åt båda hållen.

  Först kan ditt VPN-företag se allt du vill dölja från din internetleverantör. Det kan finnas några klausuler i användarvillkoren de flesta av oss bryr sig aldrig om när vi handlar.

  Dessutom kan ditt land sätta dig i fängelse för att du helt enkelt använder ett VPN. Det är därför du måste kontrollera de lokala reglerna för VPN-användning på djupet.

  En annan risk är en falsk känsla av säkerhet. Så även om en bra VPN krypterar data, finns det en liten chans att du fortfarande kan spåras med sofistikerade mekanismer, som trafikkorrelationsattacker. Dessutom förblir risken för skadlig programvara och cyberbedrägerier praktiskt taget oförändrad även när du använder ett VPN.

  Slutligen, att använda VPN för illegala aktiviteter är aldrig en bra idé eftersom företaget bakom det kan spänna under trycket från brottsbekämpande myndigheter. Dessutom finns det inget som 100% no logs VPN-tjänst.

  VPN: The Need of the Hour?

  VPN skapades med företag i åtanke. Men även VPN för företag visade sig vara nödvändigheten för en genomsnittlig internetanvändare.

  Kort sagt, de skyddar dina internetaktiviteter så att ingen annan kan ”ta en titt.” Jag, för en, planerar att basera mitt framtida digitala liv på dem.

  Den enda aspekten man behöver tänka på är att endast använda tillförlitliga VPN. Och för det föreslår jag att du ger ProtonVPN ett försök. Windscribe är också bra.

  Nästa upp, läs om varför om du utför dessa 6 onlineaktiviteter, en VPN är ett måste för dig.