Lenovo ThinkBook Plus Gen 4 recension: Marred by E-ink

Viktiga takeaways

  • Lenovos ThinkBook Plus Gen 4 är en förstklassig företagsdator med en vridbar OLED-skärm och en sekundär e-bläckskärm.
  • OLED-skärmen är levande och imponerande, men e-bläckpanelen är underväldigande och svår att använda.
  • ThinkBook Plus Gen 4:s höga pris, trånga tangentbord och bristande utbyggbarhet gör den till ett tveksamt köp jämfört med andra 2-i-1 bärbara datorer.

Tar hem priset ”Best of CES 2023”, Lenovos ThinkBook Plus Gen 4 (introducerat som ”ThinkBook Plus Twist”), är en förstklassig affärsanteckningsbok som passar för halvt ansträngande arbete, videomöten och avslappnad surfning. Den har en superb högtalaruppställning, en livlig och vridbar OLED-huvudskärm och, unikt, en sekundär e-bläckskärm.

Medan den färgglada 12-tums e-bläckskärmen avlastar ögonen, slutar fördelarna till stor del där. Lägg till ett trångt tangentbord, en astronomisk prisnivå och liten möjlighet att expandera eller uppgradera, och ThinkBook Plus Gen 4 faller på vägen till förmån för överlägsna (och mer prisvärda) 2-i-1 bärbara datorer.

Lenovo ThinkBook Plus Gen 4

$1368 $1550 Spara $182

Medan Lenovo ThinkBook Plus Gen 4 2-i-1 bärbar dator har några förlösande egenskaper, kommer den i slutändan till korta när det gäller att leverera funktioner som matchar priset på $3 000. Njut av den huvudsakliga OLED-skärmen; undvika e-bläckpanelen till varje pris.

Operativsystem Windows 11

CPU 13:e generationens Intel Core i7-1355U

GPU-integrerad Intel Iris Xe

RAM 16GB DDR5

Lagring 512GB

Batteri 56Wh

Skärm (storlek, upplösning) 13,3 tum, 2880 x 1800

Kamera FHD 1080p

Portar 2x Thunderbolt 4, 1x 3,5 mm hörlurar och mikrofonuttag

Vikt 2,98 lbs (1,35 kg)

Märke Lenovo

Fördelar

  • Utmärkt huvud OLED-skärm
  • Fantastiska högtalare
  • Roterande gångjärnsdesign

Nackdelar

  • Hemsk e-bläckpanel
  • Obekvämt tangentbord och styrplatta
  • Svindlande pris

Design: Snyggt koncept, felaktigt utförande

Sergio Rodriguez / MakeUseOf

Den utan tvekan viktigaste aspekten av ThinkBook Plus Gen 4, det vridbara gångjärnet och de dubbla skärmarna är fantastiska på pappret – men kommer till korta när det gäller.

Den roterbara skärmdesignen är fantastisk för att presentera för en publik eller visa en snabb grafik för en kollega som sitter bredvid dig. Som en extra bonus är OLED-skärmen fantastisk – det är e-bläckpanelen som får mig att klia mig i huvudet. Mer om det senare dock. Till det övergripande utseendet och känslan.

Med ett coolt grått chassi och en design helt i metall är detta en elegant och polerad bärbar design – det går inte att förneka. Frågan är om du gillar utseendet på e-bläckpanelen eller inte, som visas för hela världen om du inte har vridit OLED-panelen vänd bort från tangentbordet.

Trots ThinkBook Plus Gen 4:s MIL-STD 810H tillförlitlighetsstandard ställer detta ett frågetecken i hållbarhetskolumnen. Där din bärbara dator normalt skulle ha ett metallhölje som skyddar skärmen inuti, har den här glaset mot himlen eller marken, oavsett hur du vänder den. Ett kvalitetsfodral och lite planering kan räcka långt för att skydda din investering på flera tusen dollar.

Med en vikt på 1,35 kg är detta inte den lättaste bärbara datorn i världen, men det är en respektabel vikt som ger en förstklassig känsla i handen.

OLED-skärm: Full av liv

Sergio Rodriguez / MakeUseOf

Den huvudsakliga 13,3-tums OLED-skärmen är där denna 2-i-1 verkligen lyser. Oavsett om du jobbar hårt eller kopplar av för att njuta av några avsnitt, kommer den livfulla och respektabelt ljusa (vid 400 nits) skärmen inte att svika dig.

Den här skärmen erbjuder en skarp kontrast till den mediokra e-bläckpanelen och är en skärm jag faktiskt tycker om att arbeta på. Färgerna poppar bra, uppdateringsfrekvensen på 60 Hz är inte extremt jämn, men den är inte heller sjaskig, och 13,3 tum är en fin storlek för de flesta uppgifter.

E-Ink Display: Vem ska du ringa?

Sergio Rodriguez / MakeUseOf

Ett ord kommer att tänka på när jag tänker på ThinkBook Plus Gen 4:s 12-tums e-bläckskärm: spökbilder.

Allvarligt talat, denna sak är nästan omöjlig att använda för produktivitet. Läser du ett stycke? Säker. Scrollar du ned för att läsa stycket efter det? Jag hoppas att du är redo för långa uppdateringstider och svindlande spökeffekter när du bläddrar.

Och är inte e-bläck tänkt att spara avsevärd batteritid? Som jag diskuterar senare i recensionen är det helt enkelt inte fallet. Det verkar som om det gör tvärtom, att tugga igenom din produktivitetstid i ett missriktat försök att sticka ut från mängden.

Prestanda: Hanterar de flesta fungerar bra

Sergio Rodriguez / MakeUseOf

Ett område som ThinkBook Plus Gen 4 inte gör besviken är prestanda. Fullpackad med avancerad Intel-hårdvara (och det borde vara till det här priset), det finns tillräckligt med processorkraft här för att hantera de flesta dagliga uppgifter med lätthet. Att kolla din e-post, göra anteckningar, surfa på webben och lite lätt till måttlig foto- och videoredigering är inga problem för 13:e generationens Intel Core i7-1355U och 16 GB DDR5X RAM som finns i den här bärbara datorn.

Du kan till och med köra några lättare spel som Minecraft eller Rocket League, men som ett resultat av den integrerade Intel Iris Xe-grafiken bör du inte förvänta dig att höja inställningarna i dina favorittitlar och behålla 60FPS (eller till och med 30FPS i många fall ).

Jag körde ThinkBook Plus Gen 4 genom både PCMark och Geekbench och, som du kan se av resultaten, är den övergripande prestandan definitivt respektabel men slår inte riktigt ut avancerade system.

2022 MacBook Air, en annan vanlig bärbar dator för produktivitet, fick en enkärnig poäng på 2 575 på Geekbench jämfört med ThinkBooks 1 838. Multicore-poängen mellan de två bärbara datorerna är på samma sätt inte matchad, med Air som erbjuder 9 649 till ThinkBooks 6 799.

OpenCL GPU-poängen är den stora skillnaden här (till ingen överraskning), med MacBook Airs 25 256 mer än en fördubbling av ThinkBook Plus Gen 4:s 12 660 betyg.

Den genomsnittliga PCMark-poängen är runt 5 100, så ThinkBook överträffar den genomsnittliga bärbara datorn med ett betyg på 5 662.

Öppna så många Chrome-flikar som du behöver; Förvänta dig bara inte att gnugga armbågar med NASA:s superdator.

Högtalare: Inget behov av uppgraderingar

När jag slängde på den klassiska julfilmen The Polar Express drogs mitt fokus först till de livliga färgerna på huvuddisplayen. Det överskuggades snabbt av tydligt, stansande ljud som brölade ut och grep min uppmärksamhet.

”Wow”, tänkte jag för mig själv, ”man brukar inte få sådana här högtalare på en bärbar dator för företag.” Jag förväntade mig inte att det skulle komma skarpt, blomstrande ljud från ThinkBook Plus Gen 4, men jag blev positivt överraskad. Vid maximal volym är det definitivt för högt för att kunna njuta av bekvämt om inte den bärbara datorn sitter ett stort avstånd bort. Detta gör det till ett utmärkt alternativ för ambient musik under semester eller familjeträffar.

Dolby Atmos är att tacka för den rika, fulla ljudkvaliteten som finns tillgänglig på ThinkBook Plus Gen 4. Detta är ett stort plus för 2-i-1, även om jag skulle tänka två gånger på att lägga ut dina pengar för en snygg rosett på en overall nedslående paket.

Webbkamera och mikrofoner: Lerig, men bra nog

FHD 1080p webbkameror är inget att skriva hem om. De gör jobbet med den vanliga suddigheten och grynigheten du hittar på de flesta integrerade bärbara webbkameror.

Du kommer inte att spela in nästa långfilm med Lenovos ThinkBook. Men du kan absolut ta dig igenom ett videomöte med en grupp kollegor.

När det gäller arrayen med dubbla mikrofoner kommer du att se en märkbar förbättring jämfört med webbkamerakvaliteten. Under ett testsamtal sa mottagaren att de tydligt kunde förstå mig utan behov av justeringar i positionering eller inställningar.

Tangentbord och styrplatta: Styvt och trångt

Sergio Rodriguez / MakeUseOf

När det kommer till företagsbärbara datorer är skrivning nyckeln. Det är precis därför jag önskar att ThinkBook Plus Gen 4:s tangentbord inte var så trångt.

Även om den bara har en 13-tums ram att arbeta med, skulle jag hellre välja att göra mina anteckningar på en MacBook Air än den här versionen av Lenovos ThinkBook. Skrivfel följt av frustrerade backsteg var en vanlig företeelse. Ännu värre, skrivkänslan på tangentbordet lämnar något övrigt att önska. Jag har recenserat (och haft) Lenovos ThinkPad E14 Gen 2, så jag kan respektera ett fjädrande, flytande ThinkPad-tangentbord när mina fingrar stöter på ett. Plus Gen 4, å andra sidan, känns stel och robotisk; Jag kan inte låta bli att tänka ”jag skulle mycket hellre använda ett externt tangentbord” när jag lägger händerna på den kallgrå exteriören.

Tyvärr för styrplattan överförs många av samma klagomål. Det är en anständig storlek, och jag hade inga problem med att rulla och använda tryckgesten för att vänsterklicka. Att trycka ner styrplattan är dock där irritationen börjar. Det är inte klart var vänsterklicket slutar och högerklicksområdet börjar, vilket leder till vanliga inmatningar för tillbakasidan efter att ha försökt öppna en länk på en ny flik. Den haptiska feedbacken från klicken känns också stel och obekväma, vilket gör att jag önskar mig en vanlig gammal mus som ackompanjemang till mitt surfande.

Penna: Cool men onödig

En snygg inkludering, Lenovo Base Pen 4.0 kan hjälpa till med improviserade anteckningar eller skissar, men i slutet av dagen är det nästan alltid lättare att öppna en tom textfil och låta fingrarna skriva.

E-bläckdisplayen skulle ge Base Pen ett större syfte, men eftersom det nästan alltid är jobbigt att använda, slutade jag med att skriva av penntillbehöret som en nyhet. I kombination med OLED-skärmen blir det en anständig digital konstsurfplatta, så det finns en glimt av förlösning i den meningen.

Det finns heller ingen plats att förvara pennan på själva den bärbara datorn, vilket innebär att du antingen måste leta efter ett fodral som har en ficka för att hålla den, eller så måste du hålla reda på en flytande penna bredvid din laddare och ThinkBook Plus Gen 4 själv.

Batteri: Flytta dig inte långt från ett uttag

Batteriet på 56 Wh som finns i ThinkBook Plus Gen 4 konkurrerar inte med det bästa av det bästa, och det kommer inte heller i närheten. I genomsnitt kunde jag få ut mellan fem och sex timmars batteritid på en enda laddning, beroende på uppgiften.

Det är inte ens en hel dags arbete, än mindre tillräckligt med batteri för lite avkoppling efter jobbet. Om du vill förbli produktiv, ha din laddare i närheten. Det finns några goda nyheter: 65W-laddningsadaptern är ganska snabb och laddar upp min recensionsenhets batteri helt på cirka 45 minuter.

Så om du kan hålla dig ansluten till ett uttag (vilket inte är något du vanligtvis vill ha ur en bärbar dator) eller ta med en batteribank, kan snabbladdningsfunktionerna rädda dig från en huvudvärk med låg batterinivå i mitten av arbetet.

Anslutningsmöjligheter: Begränsad men utbyggbar

Sergio Rodriguez / MakeUseOf

Om du tittar på Lenovo ThinkBook Plus Gen 4:s kanter, finns det en god chans att du inte kommer att bli imponerad av det tillgängliga portvalet.

Du hittar totalt två Thunderbolt 4-portar (en på vardera sidan) och ett enda 3,5 mm hörlurs- och mikrofonuttag. Det är allt.

Lyckligtvis är det tillräckligt enkelt att utöka detta anslutningsval. Anslut en prisvärd USB-C-hubb så har du tillgång till allt du kan behöva för arbete och avkoppling.

Ska du köpa Lenovo ThinkBook Plus Gen 4?

Om du inte är i desperat behov av en 2-i-1-bärbar dator som har både en OLED-skärm och en färgskärm med e-bläck, kan jag inte rekommendera Lenovo ThinkBook Plus Gen 4.

Priset på $3 000+ är helt enkelt för högt för att motivera de myriader av nackdelar i flera viktiga aspekter av den bärbara datorn. Du är bättre av att offra den ogynnsamma e-bläckpanelen och spara lite seriös deg genom att välja en annan 2-i-1 som Microsoft Surface Pro 9 eller Lenovos egen Yoga 9i.

Lenovo ThinkBook Plus Gen 4

$1368 $1550 Spara $182

Medan Lenovo ThinkBook Plus Gen 4 2-i-1 bärbar dator har några förlösande egenskaper, kommer den i slutändan till korta när det gäller att leverera funktioner som matchar priset på $3 000. Njut av den huvudsakliga OLED-skärmen; undvika e-bläckpanelen till varje pris.