Kraftfull och effektiv, men inte utan dess problem

Viktiga takeaways

 • TicWatch Pro 5 är en funktionsrik Android-smartklocka som drivs av Wear OS-plattformen och Qualcomm Snapdragon W5 + Gen1-chipset.
 • Den har en elegant design med en OLED- och FSTN-skärm med två lager, utmärkt batteritid och smidig och effektiv prestanda.
 • Smartklockan erbjuder omfattande hälso- och träningsspårning med över 100 aktivitetslägen, men saknar Google Assistant och har ett något oinspirerat utseende.

Efter TicWatch Pro 3 Ultra släppte Mobvoi TicWatch Pro 5 tidigare i år. Denna senaste iteration använder Wear OS-plattformen, tillsammans med Qualcomm Snapdragon W5 + Gen1-chipset för att erbjuda användarna en av de snabbaste och mest sofistikerade Android-smartklockorna på marknaden. Denna funktionsrika bärbara kommer dock med en prislapp som är lika tjock som klockan själv, och avsaknaden av Google Assistant betyder att den bara passar för vissa användare.

Ticwatch Pro 5 Android Smartwatch

$245 $350 Spara $105

TicWatch Pro 5 är en Wear OS-smartklocka som har en OLED- och FSTN-skärm med två lager. Den levererar en supersnabb och effektiv prestanda och har omfattande hälso- och konditionsspårning över mer än 100 aktiviteter.

Märke Mobvoi

Pulsmätare Ja

Batteritid Upp till 80 timmar

Operativsystem Wear OS 3.5

Färger Svart

Visa AMOLED

RAM 2GB

Lagring 32GB

Batteri 628mAh

Anslutning Wi-Fi, Bluetooth 5.2

Träningslägen Över 100

Skärmstorlek 1,43 tum

Vattentäthet 5 ATM

GPS Ja

Fördelar

 • Utmärkt batteritid
 • Imponerande skärm med två lager
 • Smidig och effektiv prestanda
 • Omfattande hälso- och fitnessspårning
 • Fungerar med Google Wallet

Nackdelar

 • Ingen Google Assistant
 • Uppsvälld med för många appar
 • Oinspirerat utseende

Tillbaka i svart design

Rob Webb / MakeUseOf

Ett sätt att beskriva TicWatch Pro 5:s utseende skulle vara att använda ord som elegant och minimalistisk. En annan skulle vara att säga att det ser lite oinspirerat ut. Därmed inte sagt att det ser dåligt ut på något sätt. Allt här har gjorts till en mycket hög standard. Det är bara väldigt svart-på-svart, och inte särskilt visuellt arresterande.

Det är lite synd i ärlighetens namn, för själva klockan är allt annat än oinspirerad. Ändå betyder Pro 5:s utseende att den tenderar att smälta in i bakgrunden när den borde sticka ut. Lyckligtvis gör dock funktionerna inuti Pro 5 att sticka ut från mängden.

Den har en 1,43-tums pekskärm AMOLED-ansikte med en skärm med två lager och är belagd med slitstarkt Gorilla Glass. Den andra displayen tänds med ett snärt med handleden när själva klockan inte används aktivt. Det är en lågeffektsskärm som visar grundläggande mätvärden för puls, kalorier, steg och liknande.

På sidan ger en texturerad knapp snabb åtkomst till dina senast använda appar. Två snabba tryck öppnar dessutom upp din Google Wallet, och om du håller ned den här knappen kan du gå ur Essential Mode – ett valfritt batterisparläge som sparar ström på bekostnad av vissa funktioner (mer om detta senare).

Under den här knappen finns den roterande kronan, vilket är en utmärkt funktion som gör det lätt att scrolla igenom appar och inställningar. Pro 5 har också en inbyggd mikrofon och högtalare (på sidopanelen respektive undersidan av klockan) för röstsamtal, men tyvärr inte för Google Assistant, som förblir frånvarande i den här senaste generationen.

Den är gjord av en kombination av aluminium och rostfritt stål, med en flexibel silikonrem. Den är tjock men ändå lätt, lagom robust och hållbar och ser ut som något som en Navy Seal kan bära under operationer.

En kort och söt installation

Rob Webb / MakeUseOf

Att installera TicWatch Pro 5 är en relativt smärtfri affär som såg mig lyckligt mixtra med denna nya leksak på bara några minuter.

När du har slagit på din Pro 5 måste du ladda ner Mobvoi Health App på din telefon och skapa ett konto, eftersom detta kommer att användas för att mäta och registrera alla dina vitals. Om du gör det uppmanas du till automatisk ihopparning av Pro 5 med din telefon, vilket leder dig genom några enkla steg för att slutföra installationen.

Som en del av konfigurationen måste du också ansluta till ditt Google-konto för att du ska kunna använda Google-appar och funktionen Hitta min enhet. Du kommer sedan att presenteras med en lista över rekommenderade appar att använda, som du kan acceptera eller avvisa, enligt dina behov.

Det är en trevlig, enkel process som inte överskrider dess välkomnande, och låter dig fastna i att njuta av Pro 5 mer eller mindre direkt.

En Wear OS 3.5 Smartwatch med Qualcomm Snapdragon W5 + Gen1 Chipset

Rob Webb / MakeUseOf

Körs på Wear OS 3.5-plattformen, och med kraften från Qualcomm Snapdragon W5 + Gen 1-chippet, fungerar TicWatch Pro 5 smidigare än 007 när du beställer en vodka martini i en nypressad kostym.

Räkna med snabba svarstider över hela linjen och flytande interaktioner med mängden tillgängliga appar att installera, som t.ex. Google Wallet och Google kartor.

Faktum är att den enda fördröjningen jag upplevde under min tid med Pro 5 var när jag lämnade Essential Mode. Att göra det verkar initiera en fullständig omstart av klockan, vilket tar en minut eller två att slutföra. Det är inte precis slutet på världen, men det stod ut för mig, eftersom allt annat verkade så snabbt i jämförelse.

Annars kompletterar den smidiga, effektiva driften perfekt den fantastiska displayen och rättfärdigar till viss del den premiumprislappen.

GET för batteritid

Rob Webb / MakeUseOf

Batteritiden på TicWatch Pro 5 är imponerande, och på allvar. Beroende på hur du har din smartklocka konfigurerad kommer den att ge dig upp till 80 timmars användning på full laddning, vilket är tillräckligt för att konkurrera med någon av dess kamrater.

Den här fenomenala batteritiden kommer dock med några varningar du måste vara medveten om.

Först och främst måste du se till att du har aktiverat ultralågeffektläget (ULP). Om du lämnar AMOLED-skärmen på som standard (särskilt i läget alltid på), kommer du att upptäcka att detta tuggar upp din batteritid snabbare än Augustus Gloop tuggar upp Wonka-bars.

I ULP-läge kommer du att se FSTN-skärmen först och främst när du vrider på handleden för att se skärmen. Den här displayen tar bara små klunkar från effektreserverna, men visar fortfarande dina nyckeltal, såsom BPM, förbrända kalorier, tagna steg och så vidare. Och den liknar en Casio-liknande digital klocka, vilket ger den några coola retropoäng i min bok.

Med ULP-läget aktiverat kommer du redan att göra värdefulla besparingar på mängden batteriström som förbrukas. Men du kan utöka detta ytterligare genom att starta din klocka i Essential Mode.

Essential Mode aktiverar ULP-läget 24/7 (tills det stängs av manuellt), vilket förlänger batteriets livslängd flera dagar i sträck. Medan det är aktiverat ger det här läget endast åtkomst till vissa funktioner (tid, BPM, kaloriinformation), med allt annat avstängt i viloläge.

Användbart finns det också ett Smart Essential Mode, som inte är riktigt lika spartanskt, och aktiveras automatiskt under viloläge och viloläge, vilket bevarar lite extra kraft, utan att du behöver avstå från alla andra funktioner.

Att aktivera alla Essential Mode-inställningar är också trevligt och enkelt. Ett bestämt tryck på TicWatch Pro 5:s krona tar upp en rullningsbar lista med inställningar, bland vilka du hittar Essential Mode. Välj detta så kan du aktivera det här läget 24/7, slå på det automatiskt enligt ditt schema eller få det att starta när batterieffekten når mindre än 5 %.

Hur mycket batteri du förbrukar kommer naturligtvis att variera beroende på hur du använder din Pro 5 och vad du använder den till. Ändå har den en av de bästa batterilivslängderna för alla smartklocka av nuvarande generation, och alternativen att justera den för att få ännu mer är ett välkommet tillägg.

Omfattande hälso- och fitnessspårning

Rob Webb / MakeUseOf

Detta är det riktiga köttet och potatisen i TicWatch Pro 5, och enligt min mening är det främsta skälet till att äga en. Om mätning av dina mätvärden och spårning av dina träningsdata har något som helst intresse för dig, hittar du helt nya sätt att besatta av dessa detaljer här.

Den har en tvättlista med inbyggda appar som inkluderar TicHealth, TicExercise, TicBreathe, TicPulse, TicOxygen, TicSleep och vidare och vidare, i oändlighet (nåja, nästan). Det finns också en TicZen som spårar dina stressnivåer också, som sannolikt kommer att vara något högre än normalt, efter att ha scrollat ​​igenom allt det där.

Det finns stöd för mer än 100 olika träningstyper på TicExercise, och det är trevligt och enkelt att starta ett träningspass som du väljer. För att springa, gå eller cykla kan du använda den inbyggda GPS:en för att registrera din plats och ställa in valfria mål vad gäller distans eller tid. När du har slutfört din aktivitet belönas du med en karta över din rutt, samt all relevant viktig statistik.

Dessutom finns det en app för mätning med ett tryck som registrerar din BPM, andningsfrekvens, stressnivå och Sp02 på bara nittio sekunder. Lyckligtvis, vid testtillfället, registrerades alla mina nivåer som normala, vilket jag naturligtvis var glad över att se.

Aktiviteter kan smidigt organiseras enligt den senast använda, så att dina favoriter alltid kan sitta högst upp i högen. Denna livskvalitetsfunktion räddar din scrolltumme från onödigt slitage och hjälper till att kringgå vad som annars skulle kunna vara en tråkig träning.

De flesta aktiviteter kan startas via TicExercise-appen på Pro 5 och fungerar (ganska snyggt) tillsammans med displayen med ultralåg effekt, som ändrar färg efter hur din puls ändras.

Pro 5 har också automatisk aktivitetsspårning, vilket är perfekt för personer som jag, som är benägna att glömma att starta den relevanta träningsspåraren innan de börjar IRL. När jag bor i en mycket kuperad del av världen som jag gör, går det flera mil i det omgivande området. När jag ger mig av på en vandring kommer Pro 5 att känna igen att jag går och ringa mig för att fråga vad jag gör och om jag vill att min aktivitet ska spåras.

Visst, det tar några minuter att förstå att du kanske gör något aktivt, men det är fortfarande en välkommen funktion för de mer spridda bland oss, och innebär att du aldrig får en massa oregistrerad data i slutet av en lång marsch.

Sleep Tracking finns här också, även om det är lite blandat i jämförelse. Det största problemet med det är att det verkar kämpa för att skilja mellan tid i sängen, kontra tid som faktiskt spenderas med att sova. Den mäter de olika sömnstadierna (vaken, ljus, djup och REM), och presenterar resultaten för visning i Mobvoi Health-appen.

Även om det i stort sett var i nivå med sömndata som samlats in från min Samsung Galaxy 5, tydde det på att jag hade spenderat mer tid i vilsam sömn än vad min Galaxy Watch gjorde.

Ska du köpa TicWatch Pro 5?

Rob Webb / MakeUseOf

För att vara rakt på sak, om du är en iOS-användare är svaret nej, eftersom det inte finns något stöd för den plattformen. För alla andra finns det många skäl att överväga det.

För det första finns den geniala dubbelskärmsskärmen. Det är det perfekta motgiftet mot dessa irriterande funktioner som alltid är på och som försämrar din batteritid, särskilt på Wear OS-plattformen. Den färgskiftande panelen på ULP-skärmen är också användbar, och låter dig med en blick veta när du överdriver eller underdriver det, så att du kan kurskorrigera för att träffa dina mål.

Den övergripande prestandan är utmärkt, och batteritiden är oöverträffad för den nuvarande smartwatchgenerationen. Tillägg som den roterande kronan gör navigering till en lek, och det finns många sätt att anpassa din upplevelse med Pro 5.

På nackdelen verkar frånvaron av Google Assistant som en påfallande utelämnande. Ännu finns det inga ord om huruvida detta sannolikt kommer att introduceras med uppdateringar, även om jag misstänker att det kan hållas tillbaka för Pro 6, eller vad som kommer härnäst från TicWatch.

Dessutom skulle Mobvoi Health-appen klara sig med lite polering, eftersom dess strikt funktionella utseende inte skapar mycket spänning för den här tittaren.

Bortsett från dessa få klagomål, lyser TicWatch Pro 5 i nästan alla andra avseenden.

Det är en högkvalitativ, premium, smartklocka, med fantastisk batteritid, supersmidig drift och massor av hälso- och träningsspårning inklämd under huven.

Den har verkligen möjligheter att konkurrera med alla andra Android-smartklocka som finns där ute just nu, när det gäller dess effektivitet och prestanda. Och den överträffar bekvämt mest när det kommer till batteritid.

TicWatch Pro 5 kan vara några steg från absolut ära, men det finns tillräckligt här för att befästa dess status som en riktig utmanare bland den nuvarande skörden.

Ticwatch Pro 5 Android Smartwatch

$245 $350 Spara $105

TicWatch Pro 5 är en Wear OS-smartklocka som har en OLED- och FSTN-skärm med två lager. Den levererar en supersnabb och effektiv prestanda och har omfattande hälso- och konditionsspårning över mer än 100 aktiviteter.