Xbox Series X-kontrollern fortsätter att kopplas från? Hur man fixar det

Viktiga takeaways

  • Uppdatera din Xbox Series X-kontroller och konsol för att åtgärda frånkopplingsproblem. Sök efter firmwareuppdateringar i inställningsmenyn.
  • Återställ och synkronisera om din kontroller om den tappar anslutningen. Håll ned Xbox-knappen i några sekunder för att stänga av den och slå sedan på den igen med samma metod.
  • Använd en trådbunden anslutning genom att ansluta kontrollen till konsolen med USB-C-porten. Detta kommer omedelbart att lösa problem med trådlös anslutning.

Kopplar din Xbox Series X-kontroller slumpmässigt från din konsol? Upptäcker du att du tappar kontrollen över spelet i avgörande ögonblick eftersom din handkontroll helt enkelt har slutat fungera? Vi är här för att hjälpa till.

Du kan vara en av Xbox Series X-ägarna vars joypads faller fel på ett fel från controllerns urkoppling. Om så är fallet finns det flera sätt du kan lösa problemet på.

Vad är problemet med Xbox Series X Controller?

Inte långt efter lanseringen av Xbox Series X och S, upplevde flera Xbox-ägare anslutningsproblem med Series X-kontrollern. Sedan dess har Microsoft enligt uppgift fixat buggen med en mjukvaruuppdatering. Du kan dock fortfarande uppleva problem med att din Xbox Series X-kontroller kopplas från.

Enligt användare på Microsofts hjälpforum, såväl som det bredare internet, kan Xbox Series X gamepads plötsligt och slumpmässigt tappa anslutningen när du ansluter dem till konsolen trådlöst.

Så vad kan du göra för att fixa problem med Xbox Series X-kontroller? Ge dessa lösningar ett försök.

1. Uppdatera din Xbox Series X-kontroll

Om din Xbox-kontroller fortsätter att koppla från, kanske du bara behöver uppdatera firmware. För att kontrollera om din kontroller har den senaste firmware, gå till Profil och system > Inställningar > Enheter och anslutningar > Tillbehör. Detta gör att du kan kontrollera om den fasta programvaran är uppdaterad.

Om inte, välj bara kontrollenheten och uppdatera den. När din Xbox har genomfört den här uppdateringen kommer du inte längre att ha problem när din Xbox-kontroller fortsätter att kopplas från. Det beror på att Microsoft driver ut firmwareuppdateringar regelbundet för att fixa mindre buggar som dyker upp – som den här.

2. Uppdatera din Xbox Series X-konsol

Förutom att kontrollera om dina kontroller har den senaste firmware installerad, bör du också se till att din konsol kör den senaste versionen av programvaran. Detta kan hjälpa till att lösa eventuella problem med att din Xbox Series X- eller S-kontroller kopplas från hela tiden.

Detta bör ske automatiskt, men om du har konfigurerat din konsol för manuella uppdateringar och inte har spelat på ett tag, bör du installera den senaste Xbox-systemmjukvaran ASAP. Det betyder att du kommer att ha alla relevanta säkerhetskorrigeringar och så vidare. Uppdateringar som denna kan dock undanröja eventuella problem, till exempel styrenhetsdrift.

För att uppdatera din Series X- eller Series S-konsol, gå till Profil och system > Inställningar > System > Uppdateringar. Om en konsoluppdatering är tillgänglig står det bredvid din konsol på den här inställningssidan. Uppdatera bara din konsol, eftersom detta kan lösa problemet.

3. Återställ och synkronisera om din Series X Controller

En möjlig lösning för anslutningsproblemet är att återställa din Xbox Series X-kontroller. Du kan uppnå detta utan att vara ansluten till konsolen, så om din gamepad och konsol har tappat anslutningen är detta ett sätt att synkronisera om de två.

För att stänga av din Series X-kontroll behöver du helt enkelt trycka och hålla in Xbox-knappen i mitten i 5-6 sekunder. Du kommer att se att knappen inte längre är upplyst när denna operation har lyckats.

Du kan sedan slå på den igen via samma metod och se om det löser anslutningsproblemet.

4. Använd en trådbunden anslutning

Överst på Xbox Series X-kontrollern kommer du att märka att den har en USB-C-port, som vanligtvis används för laddning. Du kan dock använda den för att försöka lösa eventuella frånkopplingsproblem.

Processen kunde inte vara enklare; använd bara USB-C-kabeln som följde med din Xbox och använd den för att koppla ihop de två.

Du kan ansluta USB-C-kabeln till vilken som helst av USB-portarna på framsidan och baksidan av din konsol (förmodligen är den främre porten lättast att komma åt).

Att fysiskt ansluta din kontroller och konsol kommer omedelbart att övervinna problemet med trådlös anslutning. När de två enheterna pratar med varandra igen kan du ta bort den trådbundna anslutningen och kontrollera om din kontroller fungerar trådlöst. Om det inte gör det kan du alltid vara ansluten om det är tillräckligt bekvämt.

5. Starta om din Xbox Series X hårt

Om allt annat misslyckas kan du alltid använda IT-expertens gyllene regel… försök att stänga av och slå på den igen. Det här är en operation du bara vill utföra som en sista utväg, speciellt om du är mitt i ett spel och inte har sparat nyligen. Prova alla andra steg här först, annars riskerar du att förlora dina spelframsteg.

Om du bara vill starta om din Series X, gör det via själva konsolen, med tanke på att din handkontroll och Xbox inte har någon anslutning.

Men för att hårdstarta din Xbox Series X måste du trycka och hålla in strömknappen på framsidan av din konsol (Xbox-logotypen ovanför den optiska enheten). Det är viktigt att du inte bara trycker på knappen, eftersom detta helt enkelt försätter konsolen i viloläge och kommer inte att återställa någonting.

När du har stängt av konsolen trycker du bara på strömbrytaren igen för att starta den. Om du har utfört åtgärden korrekt bör konsolen initialiseras med logotypskärmen innan du laddar upp din Xbox-instrumentpanel.

6. Byt ut din handkontrolls batterier

Oftare än inte, om din Xbox-kontroller har låg batterinivå, kopplas den från, blinkar i ett par sekunder och stängs av när du aktivt spelar ett spel. Du kan slå på den omedelbart igen, men den kommer bara att fungera i en minut eller mindre innan den kopplas ur och stängs av igen.

När detta händer bör du omedelbart byta ut AA-batterierna i din handkontroll. Om du inte vill fortsätta köpa AA-batterier ofta bör du överväga att köpa de Uppladdningsbart Xbox-batteri som kommer med en USB-C-kabel för laddning när kontrollen är slut på juice. Och om det är dyrt kan du köpa uppladdningsbara AA-batterier med en batteriladdare från tredje part.

För att komma åt och byta AA-batterierna behöver du bara trycka batterilocket under kontrollenheten uppåt och dra vardera änden av varje batteri utåt. Sätt sedan tillbaka de nya och knäpp batterilocket på plats.

7. Använd en Xbox One-kontroll

Visste du att du kan ansluta en Xbox One-kontroll till din Xbox Series X? Tack vare bakåtkompatibilitet fungerar Xbox One joypad nästan exakt på samma sätt som en Series X-kontroller.

Genom att använda en Xbox One-kontroller med din Series X-konsol kan du ta reda på om anslutningsproblemet är med din Xbox Series X-kontroll eller själva konsolen.

Så om du har en Xbox One-spelplatta, ta tag i den och anslut den till din Series X-konsol. Och om det fungerar, fortsätt gärna spela eftersom din Series X-kontroller är boven här.

Om det är en firmware-relaterad bugg som den som Microsoft adresserade, kan du använda din gamla kontroller medan du väntar på en uppdatering. Glöm inte att Xbox One-kontrollern har sin beskärda del av problem som hindrar den från att fungera, så du kanske fortfarande har samma frånkopplingsproblem.

Spel utan att din Xbox Series X-kontroll kopplas från

Förhoppningsvis lyckades du stoppa din Xbox Series X-kontroll från att kopplas ur genom att följa dessa felsökningsmetoder.

Men om du fortfarande har tur är chansen stor att din Series X-kontroller har hårdvaruproblem. I så fall måste du kontrollera om din kontroller fortfarande omfattas av garantin och begära en gratis ersättning från Microsoft.