Komplett guide för att identifiera falska recensioner på Amazon

Spread the love

Du kan inte lita på varje produkt med massor av 5-stjärniga recensioner på Amazon; många av dem har inte 100 % äkta recensioner.

Falska recensioner är en vanlig praxis på alla onlinetjänster, och Amazon är inget undantag. Även om du är lite försiktig kan du skumma bort falska recensioner och fatta ett sunt köpbeslut om äkta recensioner.

Sanningen att säga är recensioner nödvändiga för att mindre populära säljare ska kunna lansera sina nya produkter. Ingen kommer att prova en produkt på Amazon med noll eller ett lågt antal recensioner, oavsett hur bra produkten kan verka. Så säljare köper falska recensioner för att få ett tidigt uppsving eller hålla produkten fräsch med enstaka falska recensioner. Säljare går till och med ut för att köpa negativa falska recensioner för sina direkta konkurrenter för att avskräcka konkurrenterna.

Om du inte vill låta dig luras av sådana metoder kan jag hjälpa dig att identifiera falska recensioner på Amazon genom att förstå hur falska recensioner görs och vilka är några viktiga giveaways.

Hur fungerar falska recensioner på Amazon?

Innan jag berättar hur du identifierar falska recensioner är det bra att veta hur marknaden för falska recensioner fungerar. Falska recensioner kan enkelt köpas online för ett lågt pris, gratis produkt eller rabatterad produkt. Amazon har slagit ner på sådana metoder under lång tid. Det har till och med stämts webbplatser som tillhandahåller sådana tjänster och även enskilda falska granskare. Det är dock omöjligt att helt omöjliggöra falska recensioner, och säljare och falska granskare finner alltid en gemensam grund för att fortsätta denna praxis.

Titta bara på webbplatser som Reviewsub eller Amzon recension; de låter vem som helst köpa falska recensioner billigt eller få det gratis i utbyte mot en egen falsk recension. Även om dessa webbplatser stängs, hindrar ingen säljare och falska granskare från att göra avtal privat eller via sociala medier, som t.ex. denna Facebook-grupp.

Tidigare var falska recensioner vanliga (ej köpt av produkten), men Amazon har tvingat alla overifierade recensioner till botten som standard, så de har mindre inverkan. Därför måste nu granskaren köpa produkten för att lägga till en falsk recension. Vanligtvis returnerar granskaren produkten till säljaren efter att ha granskat om han har tagit ut en separat avgift. Men falska recensioner ges också i utbyte mot gratisprodukter eller stora rabatter på produkterna.

  Hur man förhindrar att Hulu-felkoden P-DEV322 händer

Eftersom falska recensioner faktiskt är ett sidojobb för dessa recensenter, granskar de dussintals produkter varje månad och har vanligtvis inte ett personligt intresse för dessa produkter. Detta får dem att följa identifierbara mönster, som alla med viss kunskap kan skilja från äkta recensioner. Vi kommer att dra nytta av samma mönster och några andra saker för att identifiera falska recensioner; låt oss kolla upp dem.

Obs: Alla identifieringsmetoder nedan kan inte individuellt bekräfta att en recension är falsk. Du måste kombinera dem för att bekräfta om recensionen är falsk eller äkta.

Generisk ton

En falsk recensent använder vanligtvis en generisk ton för att recensera en produkt eftersom de inte vet mycket om produktens tekniska egenskaper. Så de använder ord som ”bra”, ”fantastiskt”, ”Fantastiskt”, ”värt pengarna”, etc., för att beskriva produkten. Vissa mer avancerade granskare kan gå in på djupare detaljer, men i slutändan kommer de inte att lägga till någon ytterligare information som inte redan är tillgänglig i produktbeskrivningen.

Granskningslängd

Falska recensioner är antingen korta med knappt en rad innehåll eller består av max 1-2 stycken. Falska recensioner är inte särskilt långa eftersom recensenten har mindre erfarenhet av produkten och de har flera recensioner att skriva. Och om säljaren bara är intresserad av ett snabbt 5-stjärnigt betyg och inte uppmuntrar granskaren mycket, kommer de att lämna en mycket kort och generisk falsk recension.

Recensera betyg

Säljare instruerar alltid granskaren att antingen lämna ett 5-stjärnigt eller 1-startsbetyg beroende på om de vill ha en positiv eller negativ recension. Dessa betyg påverkar det övergripande betyget, så det blir nödvändigt att ge dessa betyg. Det är inte en bra giveaway av falska recensioner eftersom mestadels äkta recensenter också lämnar samma betyg, men det är värt att överväga tillsammans med andra metoder.

Leta efter liknande recensioner

Många säljare tillhandahåller en mall för falska granskare att skapa sina recensioner runt. Det kan betyda falska recensioner om du märker flera recensioner som lyfter fram samma information bara formulerad på olika sätt.

Trasig engelska

Många av de falska recensenterna bor i tredje världens länder och har inte engelska som sitt första språk. Om du ser flera trasiga engelska recensioner kan det betyda att säljaren har betalat för dessa recensioner.

Kontrollera tidsstämplar

Detta är ett riktigt bra sätt att hitta falska recensioner eftersom säljare vanligtvis ber flera personer att ge en falsk recension samtidigt. Sådana tjänsteleverantörer erbjuder paket med 50 eller 100 falska recensioner för en produkt med ett fast pris, så dessa recensioner görs vanligtvis i snabb följd. Ställ in recensionsfiltret på ”Senast” och bläddra igenom. Om det finns många 5-stjärniga eller 1-stjärniga recensioner publicerade under en kort period, som 1-3 dagar, finns det en möjlighet att dessa recensioner är falska.

  Hur man lägger till vänner på Nintendo Switch

Kontrollera granskarens historik

Det är inte praktiskt att granska varje granskares profil för att se om de är en falsk granskare. Men om en specifik recension sticker ut och direkt påverkar ditt beslutsfattande, så är det värt att kolla in granskarens historia. Nedan följer några vanliga saker du behöver leta efter i granskarprofiler för att bekräfta om de är en falsk granskare eller inte:

  • Recensenten recenserar konsekvent produkter, som mer än 5 produkter i veckan.
  • Recensenten ger alltid ett 5-stjärnigt eller 1-stjärnigt betyg.
  • Liknande längd på varje recension.
  • Använd en generisk ton i varje recension istället för att gå in på tekniska detaljer.

Om flera av tipsen ovan finns i granskarprofilen, betyder det förmodligen att de ger falska recensioner, och du bör inte lita på deras recension.

Använd webbplats för detektor för falska recensioner

Många webbplatser kan skanna recensioner av en viss Amazon-produkt med deras algoritm för att upptäcka falska recensioner och erbjuda mer information om dem. Dessa tjänster är inte 100% korrekta varje gång, men de kan ge dig en god uppfattning om vad du har att göra med innan du undersöker en produkt för falska recensioner.

jag gillar Fakespot och thereviewindex för detta ändamål eftersom de ger en djupgående analys av alla recensioner. Du kan kopiera produktens fullständiga URL på Amazon och klistra in den i sökfältet på någon av dessa webbplatser, så får du din analys. Nedan är informationen du kan få från båda webbplatserna:

Fakespot

Beroende på sannolikheten för falska recensioner ger Fakespot ett betyg till den sökta produkten från A till F. Vanligtvis är A- och B-betyg inte ett tecken på larm. Det betyder att minst 80 % av recensionerna håller hög kvalitet. Recensenterna har ingen misstänkt historia. Även om alla betyg under denna tröskel bör väcka misstankar, och du bör undersöka recensionerna personligen.

Liksom produkter ger Fakespot även produktens säljare ett betyg baserat på alla listade produkter. Om säljaren ofta köper falska recensioner för sina produkter, kan Fakespot berätta för dig om säljaren är pålitlig eller inte. Om både säljaren och produkten har ett dåligt betyg är det nästan bekräftat att recensionerna är riggade.

Du kan också installera Fakespot Chrome-tillägg om du vill ha mer intuitiv åtkomst.

thereviewindex

Den här kan vara lite långsam att arbeta eftersom den genererar rapporten på begäran istället för att ha ett uppdateringsbart index som Fakespot, men den erbjuder en djupgående analys av recensioner. Webbplatsen har en spamtestsektion som kontrollerar för falska recensioner baserat på 5 faktorer. Detta inkluderar antal recensioner per granskare, höghastighetsgranskare, inaktiva granskare, obekräftad recensionsserie och överlappning av granskarehistorik.

  Hur du tar bort ditt Tinder-konto i tre enkla steg

Som du kanske har gissat hjälper thereviewindex inte att upptäcka falska recensioner; den upptäcker faktiskt falska granskare. Så falska recensenter granskar den produkten om du hittar många varningar i spam-sektionen.

Webbplatsen har också en recensionssammanfattning som gör ett fantastiskt jobb med att skapa anpassade kategorier av recensionsinnehåll för att lära dig om olika aspekter av produkten. Till exempel kommer den att kategorisera recensioner efter kompatibilitet, användarvänlighet, utrymme, tillförlitlighet, hållbarhet, pris, retur och till och med specifika inbyggda egenskaper hos produkten.

thereviewindex har också en Chrome-tillägg om du snabbt vill öppna analysen direkt från Amazon-sidan.

Glöm inte att rapportera den falska recensionen

Ovanstående information bör vara tillräcklig för att upptäcka de flesta av de falska recensionerna. När du hittar en falsk recension, glöm inte att rapportera den så att Amazon kan vidta åtgärder mot den. Om din rapport accepteras kommer Amazon att ta bort den recensionen från produkten och rädda andra från att falla för den. Det finns också en möjlighet att Amazon kan blockera en säljare om för många falska recensioner upptäcks på deras produkter.

Det är enkelt att rapportera en recension, klicka på knappen Rapportera missbruk längst ned i recensionen och bekräfta sedan rapporten i det nya fönstret som öppnas.

Avslutande tankar

Du bör som sagt kombinera tipsen ovan för att identifiera Amazons falska recensioner. Jag rekommenderar att du först söker produkten på Fakespot eller thereviewindex för att få en uppfattning om vilken produkt och säljare du har att göra med och sedan personligen bedöma recensioner om du är misstänksam.

Dessutom skulle det vara bäst att filtrera recensioner med 4 eller 3-stjärniga betyg eftersom dessa recensioner är mest kritiska för produktegenskaperna och vanligtvis inte har falska recensioner.

Om du är en produkt- eller företagsägare bör du få den granskad av en riktig person eller anlita en testare.