kommandot hittades inte” i Linux-terminalen

Viktiga takeaways

  • Om du stöter på felet ”apt-get: command not found”, se till att du använder en Debian-baserad Linux-distro.
  • Om du använder en annan distribution, som CentOS eller RHEL, använd lämplig pakethanterare (t.ex. yum) istället för apt-get.
  • Om du installerar om operativsystemet eller laddar ner och installerar apt.deb kan du fixa felet ”apt-get: command not found” i Debian, Ubuntu eller Raspberry Pi OS. Dubbelkolla stavningen och använd ”sudo” om det behövs.

Om du vill installera programvara på en Debian-baserad Linux-distro är apt-get ett pålitligt terminalkommando. Emellertid kan du ibland stöta på problem med felet ”kommandot hittades inte” som svar.

Så här hanterar du felet ”apt-get: kommandot hittades inte”.

Vad är apt-get?

Verktyget apt-get är en kommandoradspakethanterare för Debians familjedistributioner. Det låter dig installera, uppdatera och ta bort programvara. Dess användning är som följer:

 apt-get [option] [command] 

Så för att installera, säg, scrot screen capture-programvaran, skulle du använda:

 apt-get install scrot 

Strängt taget är apt-get utfasad, vilket betyder att den inte ska användas för någon interaktiv installation (dvs. att trycka på Y eller N eller mata in andra kommandon på begäran). Istället uppmuntras det kortare apt-kommandot (som inkluderar apt-get-kommandon) medan apt-get är godkänt för skript.

Men om du bara behöver installera någon programvara fungerar båda.

Men vad händer om apt-get inte fungerar?

Får du ”apt-get: command not found” på CentOS eller RHEL?

Kommandot apt-get fungerar vanligtvis utan problem, men vad händer om det inte gör det?

Om du använder en distribution som inte använder apt-get, så fungerar det helt enkelt inte. (Detta är ett lätt misstag att göra när man t.ex. kommer åt en fjärrwebbserver.) För att lösa detta måste du installera med rätt pakethanterare.

Detta kan vara pacman, eller zypper, eller yum eller dnf, beroende på Linux-distributionen.

Till exempel, om du blev uppringd till en CentOS-server och ville installera programvara, istället för apt-get (eller apt) skulle du använda yum:

 yum install PACKAGE_NAME 

(Där ”PACKAGE_NAME” avser ett tillgängligt paket för installation.)

Vår jämförelse av apt, yum och dnf förklarar detta ytterligare.

Fixar ”apt-get: command not found” på Debian, Ubuntu eller Raspberry Pi OS

Vad händer om du använder en Debian-familjedistro som Ubuntu eller Pop!_OS eller Raspberry Pi OS och du stöter på felet ”apt-get: command not found”?

Otroligt nog kan detta hända, men vad kan man göra för att fixa det?

  • Installera om OS. Detta är det snabbaste och minst praktiska sättet att lösa problemet.
  • Alternativt kan du ladda ner apt.deb från Ubuntus hemsida och installera med sudo dpkg -i apt_[VERSION].deb (ändra filnamnet så att det matchar den nedladdade filen).

Raspberry Pi OS-användare kan upptäcka att apt-get install (eller sudo apt-get install) inte fungerar. I det här fallet, försök med apt install istället.

Dessutom, om du försöker installera apt-get och det finns ett annat fel (i linje med ”Tillfälligt fellösning” följt av en server-URL) så handlar problemet om anslutning. Så gör följande kontroller:

  • Nätverksanslutning
  • Systemets klocka och datum
  • Använd ping för att bekräfta att din dator kan nå vilken webbplats som helst (t.ex. Google)

När du har gjort de nödvändiga justeringarna, starta om datorn och försök igen.

Andra sätt att fixa felet ”apt-get: kommando hittades inte”.

En trio av andra problem kan resultera i felet ”apt-get: command not found”.

För det första, stavar du kommandot korrekt? Skrivfel kan orsaka förödelse i alla textfokuserade system, från Google-sökning till att hitta ord eller fraser på en sida. Linux-terminalen är inte annorlunda. Ta dig tid att se till att du har angett ”apt-get” korrekt.

För det andra, kan det vara så att dina behörigheter är otillräckliga? Istället för ”apt-get” försök ”sudo apt-get” – felet ”kommandot hittades inte” ska nu rensas.

Slutligen, om du upptäcker att det mer specifika ”sudo: kommandot hittades inte”-felet dyker upp och du har provat allt ovan, kan problemet faktiskt vara med sudo, snarare än apt-get. Se vår guide för att fixa ett sudo: kommando hittades inte fel.