KMODE-UNDANTAG HANTERAS INTE: 14 arbetslösningar (testad)

Spread the love

KMODE-UNDANTAG EJ HANTERAS är ett av de farligaste BSOD-felen på Windows 10 och äldre versioner, eftersom det vanligtvis leder till totalt systemfel. Utöver det kan det vara svårt att fastställa roten till problemet för felsökning.

Om du bara stöter på det här felet en gång och fixar det genom att starta om din dator är det egentligen inget problem. Det blir problematiskt när du måste möta KMODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED varje gång du startar Windows och försöker arbeta eller spela.

Vad orsakar stoppkoden för KMODE-UNDANTAG EJ HANTERAS?

Stoppkoden kan orsakas av olika problem på mjukvarunivå, hårdvarunivå eller båda. Till exempel kan installerade program skriva över varandras minne, vilket resulterar i konflikter, korrupta applikationer, systemstabilitetsproblem och i slutändan en fullständig Windows-krasch.

Om processorns kärnläge ger ett undantagsfel som inte kan identifieras av felhanteraren, kan detta leda till KMODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED med 0x0000001E felkod.

Ibland åtföljs stoppkoden av ett filnamn, vilket gör felsökningen mycket enklare eftersom du kan slå upp mer information om filen på Internet.

Så här fixar du KMODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED

Det finns flera sätt att reparera ett blåskärms- eller dödsmeddelande med KMODE-UNDANTAGET HANTERAS INTE BSOD-felkoden, beroende på dess orsak: mjukvara eller hårdvara.

Eftersom det är svårt att utvärdera detta bör du börja med mjukvarulösningar och arbeta dig fram till hårdvarufixar. Det är enklare så.

Några av följande lösningar är lämpliga för tillfälliga användare. Vi kan dock inte förbise mer genomarbetade lösningar, så vi reserverade den sista delen för skickliga individer.

Innan du börjar rekommenderar vi starkt att du skapar en systemåterställningspunkt. Det kommer att bespara dig från huvudvärk om du gör ett felaktigt drag och måste ångra alla ändringar. Ännu bättre, skapa en fullständig systemsäkerhetskopiering om du kan.

Vissa användare får inte ens chansen att göra något på sin dator på grund av KMODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED-felet som skickar deras operativsystem till en omstartsslinga. Om du är en av dem kan du starta Windows i felsäkert läge för att bara ladda de nödvändiga drivrutinerna.

1. Inaktivera snabbstart

Snabbstart är en funktion som introduceras i Windows 8 och migreras till Windows 10. Den gör att operativsystemet kan starta, stänga av och vakna ur viloläge snabbare eftersom det inte helt stänger av alla processer, tjänster och drivrutiner.

Om KMODE-UNDANTAGET INTE HANTERAS BSOD-stoppkoden orsakas av felaktiga drivrutiner, bör du inaktivera Snabbstart för att förhindra att den laddar om alla drivrutiner medan du gör sitt jobb.

Så här inaktiverar du snabbstart i Windows 10:

Se till att du är inloggad som administratör
Tryck på CTRL + R, skriv kontrollpanelen och tryck på Enter
Hitta och klicka på Energialternativ
Klicka på Välj vad strömknapparna gör på vänster sida
Klicka på Ändra inställningar som för närvarande inte är tillgängliga
Inaktivera Aktivera snabb start (rekommenderas) och klicka på Spara ändringar
Starta om din dator

  Hur man skapar Star Wars rullande text i PowerPoint

I vissa fall räcker det att stänga av Snabbstart för att fixa KMODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED stoppkoden. Det borde åtminstone ge dig mer tid att arbeta med andra lösningar innan Windows får BSOD-meddelandet igen.

2. Stäng av startprogram

Startprogram är de som startas automatiskt så fort du startar Windows. Du kanske har märkt att vissa program gör detta så snart du installerar dem på din PC.

Att ha för många startappar resulterar i en långsammare starttid. Om ett av dessa program skriver över minnet för ett annat, kan det leda till att KMODE-UNDANTAG INTE HANTERAS.

Du kan fixa detta genom att inaktivera startappar:

Högerklicka på aktivitetsfältet i Windows 10 och välj Aktivitetshanteraren
Gå till fliken Startup
Om du har många poster här, klicka på Status för att sortera apparna (aktiverad först)
Högerklicka på varje post med statusen Aktiverad och välj Inaktiverad
Starta om din dator

För att göra mer forskning om startprogram kan du ladda ner Microsofts Autoruns-verktyg från officiell hemsida. Den visar registerposten för varje startprocess och kan kontrollera den för skadlig programvara nästan omedelbart genom att ladda upp dess hash till VirusTotal.

Ta reda på mer information om att stänga av startprogram på Windows 10.

3. Avinstallera de senaste programmen

Om du nyligen har installerat program och började uppleva felet KMODE UNDANTAG EJ HANTERADES direkt efteråt, kan de vara orsaken till dina problem.

Du bör dock kunna åtgärda det här problemet genom att ta bort programmen från din dator. Till exempel har det rapporterats att PÅ/AV Gigabyte utlöser BSOD-felet, tillsammans med vissa VPN-tjänster och antivirusverktyg.

Så här tar du bort de senaste programmen:

Högerklicka på Windows 10 Start-menyn och välj Appar och funktioner
Ställ in Sortera efter till Installationsdatum för att lista dina appar efter datum (senaste först)
Välj det första programmet. Om du vill eliminera all osäkerhet kan du köra en snabb Google-sökning för att se om det programmet har orsakat problem för andra användare också. Klicka sedan på Avinstallera och fortsätt med borttagningsprocessen
Starta om datorn för att se om du fortfarande får KMODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED-felet

4. Återställ Windows till en tidigare kontrollpunkt

Det enklaste sättet att ångra skadan som orsakats av en dålig drivrutin eller korrupt process är att använda systemåterställning. Det är dock inte en pålitlig metod, eftersom den ibland inte fungerar alls. Men du kan fortfarande ge det ett försök.

Tryck på Ctrl + R, skriv kontrollpanelen och tryck på Enter
Klicka på Återställning
Klicka på Öppna systemåterställning
Välj en kontrollpunkt från listan, klicka på Nästa och följ instruktionerna på skärmen.

5. Kör en genomsökning av skadlig programvara

En infektion med skadlig programvara kan göra stor skada på ditt operativsystem, till och med utlösa BSOD-fel som KMODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED genom att skriva över data. Så det är en bra idé att köra en skadlig programvara och rensa din dator från eventuella skadedjur.

Om du kör Windows 10 och inte har en antiviruslösning från tredje part installerad måste du använda Windows Defender.

Klicka på Windows 10 Start-knappen, skriv Windows Security och starta den här appen
Välj Virus- och hotskydd
Klicka på Scan alternativ
Välj Snabbskanning och tryck på Skanna nu
Om inga resultat av skadlig programvara visas, kör en ny genomsökning med Windows Defender Offline-skanningsläge

6. Inaktivera ditt antivirusprogram

Ditt program mot skadlig programvara kan påverka andra program som körs som är viktiga för Windows. Detta kan också leda till KMODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED-felkoden.

För att åtgärda detta problem behöver du bara inaktivera ditt antivirusprogram. Det är vanligtvis omöjligt att avsluta processen från Aktivitetshanteraren eller avsluta programmet på grund av säkerhetsskäl.

  Ändra Google Nu-gesten för att starta appar eller utföra andra åtgärder

Du bör dock kunna stänga av motorn för realtidsdetektering. I värsta fall att du inte kan göra det, avinstallera då helt enkelt antivirusprogrammet.

7. Kontrollera dina drivrutiner

Föråldrade, inkompatibla, saknade eller felaktiga drivrutiner är vanligtvis orsaken till stoppkoden KMODE UNDANTAG EJ HANTERAS. Det är därför det är viktigt att kontrollera om de fungerar som de ska. Det är en process i flera delar.

Så här installerar du om drivrutiner enkelt:

Högerklicka på Windows 10 Start-knappen och välj Enhetshanteraren
Högerklicka på en enhet i listan och välj Avinstallera enhet
Starta om din PC. Drivrutinen kommer automatiskt att installeras om av Windows

Metoden ovan motsvarar att få Windows att fungera ordentligt genom att stänga av och slå på det igen. Men det gör inte alltid susen.

Det är möjligt att dina drivrutiner är föråldrade. Du kan prova att uppdatera dem genom att be Windows att automatiskt söka efter uppdaterad drivrutin. Tyvärr misslyckas denna metod ofta.

Som en alternativ lösning kan du slå upp drivrutinerna på tillverkarens webbplats. DriverVerifier är ett utmärkt verktyg som kan hjälpa dig att identifiera drivrutinerna för din maskin. Du måste dock vara försiktig, eftersom det finns risk att av misstag installera en inkompatibel drivrutin.

En säkrare lösning är att använda ett program för att uppdatera drivrutiner. Den kan automatiskt upptäcka gamla drivrutiner på din dator, hitta nyare versioner på Internet och sedan snabbt ladda ner och installera dem på din maskin, vilket säkerställer drivrutinskompatibilitet.

8. Frigör diskutrymme

Många datorproblem orsakas av otillräckligt diskutrymme. Windows behöver alltid utrymme för att utföra uppgifter, utföra kommandon och se till att alla program fungerar korrekt.

Ta en titt på egenskapspanelen för din partition där ditt operativsystem är installerat (det är vanligtvis C:). Om det bara finns en liten procent ledigt diskutrymme är det dags att skaffa mer.

Kopiera filer till en annan partition eller en extern lagringsenhet, ladda upp dem till molnet eller helt enkelt ta bort de du inte behöver längre.

Du kan också använda verktyget Windows Diskrensning:

Se till att du är inloggad med höjdrättigheter
Granska din papperskorg och mapp för nedladdningar för att kopiera alla viktiga filer du kan behöva
Öppna egenskapspanelen på Windows-enheten (som standard är det C:)
Gå till fliken Allmänt och klicka på knappen Diskrensning
Välj allt från listan och klicka på Rensa systemfiler
Windows kommer att köra en skanning. När det är klart, välj allt igen, klicka på OK och sedan på Ta bort filer

9. Kontrollera ditt RAM-minne

Ett felaktigt minne kan resultera i ett allvarligt maskinvaruproblem genom att utlösa BSOD-fel och drivrutinskada. Du kan dock enkelt fixa det med minnesdiagnostikprogrammet som är integrerat i Windows.

Spara eventuella pågående projekt och stäng alla applikationer
Klicka på Start-menyn, sök efter Windows Memory Diagnostic och starta den här appen
Klicka på Starta om nu och leta efter problem

Verktyget kommer att kontrollera ditt operativsystem för RAM-problem under nästa omstart och förse dig med all nödvändig information.

Om du letar efter ett mer avancerat verktyg, kolla in Windows minnesdiagnostik.

10. Kör en ren start

För att förhindra att Windows kör några extra drivrutiner, processer och tjänster vid start som skulle orsaka felet KMODE EXCEPTION NOT HANDLED, kan du köra en ren uppstart.

Klicka på Start-menyn, skriv System Configuration och öppna den här appen
Välj fliken Tjänster, avmarkera Dölj alla Microsoft-tjänster och klicka på Inaktivera alla
Besök fliken Startup och klicka på Öppna Aktivitetshanteraren
Avsluta alla för närvarande aktiva uppgifter
Starta om din dator

  Tweet Balloon låter dig se tidslinjer som en överlagring på din startskärm

11. Använd Event Viewer

Du kan starta Event Viewer, operativsystemets eget diagnostikverktyg, för att ta reda på mer information om BSOD-felet, inklusive dess utlösande processer eller tjänster.

När din dator startas om efter att ha mottagit stoppkoden KMODE UNDANTAG EJ HANTERAS, öppnar du omedelbart Start-menyn, skriver händelsevisare och trycker på Enter
Välj System i mappen Windows Logs till vänster
Klicka på det första (nyaste) felet du ser på listan och använd fliken Allmänt för att få mer information om det

12. Åtgärda systemfel från CMD

Du behöver egentligen inte ha några speciella färdigheter för att arbeta med kommandotolken eftersom du kan kopiera och klistra in kommandona nedan.

Se dock till att skapa en systemåterställningspunkt innan du fortsätter. Dessutom bör du spara eventuella pågående projekt och stänga alla applikationer.

Så här kör du CHKDSK (Check Disk):

Tryck på Ctrl + R, skriv cmd och tryck sedan på Ctrl + Skift + Enter för att öppna kommandotolken med höjdrättigheter
Om ditt operativsystem finns i lokal enhet C:, skriv sedan chkdsk c: /f. Annars byt ut c: med rätt bokstav i din partition
Du kommer att bli ombedd att godkänna att schemalägga diskkontrollen vid nästa omstart av systemet. Skriv y och tryck på Enter
Starta om datorn och vänta tills CHKDSK gör sitt jobb

Du kan lita på att verktyget Kontrollera disk kommer att åtgärda eventuella korruptioner på hårddisknivå, vilket också borde hjälpa till att hantera KMODE-UNDANTAGET som inte hanteras. Men om det inte gör det, fortsätt till nästa steg.

Så här kör du SFC (System File Checker):

Starta som admin
Skriv sfc /scannow och tryck på Retur
Vänta tills skanningen och reparationen är klar
Starta om din dator

Systemfilsgranskaren är utformad för att fixa korrupta systemfiler, vilket gör det till en utmärkt lösning för att felsöka BSOD-problem. Om det här verktyget inte heller fungerar, prova nästa:

Så här kör du DISM (Deployment Image Servicing and Management):

Öppna kommandotolken som admin
Skriv DISM /online /cleanup-image /scanhealth och tryck på Enter
Om det finns några fel, skriv DISM /online /cleanup-image /restorehealth
Starta om din dator, starta CMD som admin, skriv sfc /scannow och tryck på Enter
Starta om din maskin igen

DISM söker efter korrupta filer i Windows-avbildningens komponentlager, som CHKDSK och SFC inte kan nå. Det är ett bra sätt att bli av med problemet med KMODE UNDANTAG EJ HANTERATS.

13. Uppdatera ditt BIOS

Ta reda på din nuvarande BIOS-version
Klicka på Start-knappen, skriv Systeminformation och starta den här appen
Kopiera din BIOS-version/datum

Besök tillverkarens webbplats för din BIOS-modell för att ladda ner den senaste BIOS-versionen
Packa upp den nedladdade BIOS-filen och kopiera den till ett USB-minne
Anslut flashenheten till din PC, starta om och gå in i BIOS genom att trycka på tangenten eller tangentkombinationen som visas på skärmen
Leta reda på BIOS-uppdateringsverktyget och skapa en säkerhetskopia av din nuvarande firmware
Ladda den senaste BIOS-versionen i firmwareuppdateringsverktyget och fortsätt med installationen
Vänta tills uppdateringen är klar och sedan kan du starta om datorn

14. Ta bort och sätt tillbaka alla hårdvarudelar

Om dina hårdvarukomponenter inte är ordentligt anslutna till datorn kan det resultera i allvarliga systemfel som KMODE EXCEPTION NOT HANDLED. För att lösa detta måste du ta bort och sätta tillbaka alla kort och kablar.

Var särskilt uppmärksam på BIOS, GPU och RAM-kort. Du bör också kontrollera hårdvarukompatibiliteten för att se till att delarna fungerar bra tillsammans med din Windows-version.

Slutsats

Sammanfattningsvis bör du kunna fixa felet KMODE UNDANTAG EJ HANTERADES genom att stänga av Windows 10 Snabbstart, inaktivera startprogram och avinstallera senaste program med kompatibilitetsproblem.

Du kan också återställa Windows till en tidigare kontrollpunkt, köra en skadlig programvara, inaktivera ditt antivirusprogram, kontrollera dina drivrutiner och frigöra diskutrymme.

Om det inte heller fungerar, se till att kontrollera ditt RAM-minne, kör en ren systemstart och använd Event Viewer för att få mer information om felet.

Det är också tillrådligt att åtgärda problem med systemkorruption från kommandotolken, uppdatera ditt BIOS till den senaste versionen, samt att ta bort och återställa alla maskinvarudelar.

Fungerade dessa lösningar för dig? Missade vi några viktiga steg? Låt oss veta i kommentarsfältet nedan.