Kan du använda en PS5-kontroll på en PS4?

Du kan använda en DualSense-kontroll för att spela PS4-spel på en PS5-konsol, men kan du använda en PS5-kontroll på en PS4-konsol?

Tja, det enkla svaret är nej. Det finns dock ett par lösningar du kan använda. Här är vad du behöver veta.

PS5-kontrollen och PS4-konsolen är inte kompatibla

Sony gjorde det tydligt i en PlayStation-blogginlägg att DualSense-kontrollern inte kommer att fungera på PS4-konsoler, eftersom de två enheterna inte är kompatibla när de ansluts direkt. Konsoltillverkaren har inte gett någon anledning till varför det är så, men det är lite konstigt med tanke på att PS4-kontrollern är framåtkompatibel med PS5 och bakåtkompatibel med PS3.

Men om allt du har är en PS4-konsol och DualSense-kontroller (ingen PS4-kontroller att spela med), kan du indirekt ansluta dessa inkompatibla enheter med hjälp av två mellanhänder: PS Remote Play eller Titan Two-adaptern.

Hur fungerar PS5-kontroller på PS4 med fjärrspel på PC?

Förutsatt att du har aktiverat Remote Play på din PS4-konsol kan du spela via PC eller Mac med PS Remote Play-appen. När du använder Remote Play på detta sätt kan du ansluta din DualSense Controller till din PC och sedan använda din PS5-kontroller på din PS4.

Så här gör du det:

 • Ladda ner PS Remote Play-appen för PC och Mac på din dator och installera den.
 • Slå på din PS4, se till att den ansluter till internet och att den är inloggad på ditt PlayStation Network-konto.
 • Öppna Remote Play-appen på din PC eller Mac, klicka på knappen Logga in på PSN och följ instruktionerna för att logga in på ditt PSN-konto.
 • När du har loggat in klickar du på PS4-ikonen till höger. Detta gör att appen försöker ansluta till PS4-konsolen.
 • När Remote Play-appen och PS4 har anslutits ansluter du DualSense-kontrollern till din dator med en USB-C-kabel.
 • Njut av ditt spel.
 • PS5-kontrollern kommer nu att fungera på din PS4, men om du kopplar bort den från din dator kommer den att tappa anslutningen. Håll den inkopplad hela tiden.

  Hur fungerar PS5-kontroller på PS4 med fjärrspel på mobilen?

  Om du inte har en dator kan du också ladda ner Remote Play-appen på App Store eller på Google Play och använd det istället. Först måste du sätta PS5-kontrollern i parningsläge och para ihop den med din mobila enhet via Bluetooth. Du vet att du har parat handkontrollen med din mobila enhet när lampan förblir tänd efter att du valt kontrollenheten i Bluetooth-inställningarna.

  Precis som med PC, se till att du har anslutit PS4 till internet och att du har loggat in på ditt PSN-konto. Du måste också ansluta din telefon till Wi-Fi (mobildata fungerar inte med Remote Play-appen). Öppna sedan Remote Play-appen på din Android- eller iOS-enhet och följ stegen nedan:

 • Tryck på Logga in på PSN och följ stegen för att logga in på ditt PSN-konto.
 • Tryck på PS4 för appen för att söka efter din konsol och ansluta till den.
 • När Remote Play-appen och PS4 ansluts kan du börja använda din DualSense Controller.
 • Det som är bra med den här metoden, jämfört med att använda Remote Play på PC, är att du kan använda PS5-kontrollern trådlöst.

  Hur fungerar PS5-kontroller på PS4 med Titan Two-adaptern?

  Remote Play fungerar alldeles utmärkt om du har en enhet som stöder det, men om du inte har en eller inte vill hantera eventuell ingångsfördröjning från streaming, finns det ytterligare en mellanhand du kan prova: Titan Two av ConsoleTuner.

  När du har köpt Titan Two behöver du bara ansluta den till din PS4-konsol och sedan ansluta din DualSense till adaptern med en USB-C-kabel.

  Nu kommer du att kunna använda DualSense-kontrollen på din PlayStation 4 utan att behöva fjärrspela.

  Använd DualSense Controller på PS4 the Hard Way

  Tyvärr, svaret på ”Kan du använda en PS5-kontroller på en PS4?” är ”inte direkt”. Det är inte så lätt som att koppla in DualSense till din PlayStation 4, och du är igång. För att få DualSense att fungera på PS4 behöver du en enhet som stöder PS Remote Play eller använd Titan Two-adaptern som en brygga för att ansluta de två.

  Dessa metoder kanske inte är det enklaste sättet att komma runt det, och du kan behöva hantera en viss inmatningsfördröjning när det kommer till Remote Play, men de fungerar.