Kan AOA:s Blink Land Game hjälpa till att skydda dina ögon från digital ögonbelastning?

Spread the love

Många människor tillbringar lång tid på digitala skärmar, oavsett om det är att arbeta med ett 9-till-5 datorbaserat jobb, rulla sociala medier eller spela. Tack vare regelbunden utökad skärmanvändning är digital ögonansträngning – även kallat datorseendesyndrom (CVS) – något som många löper risk för.

För att hjälpa dig har The American Optometric Association (AOA) utvecklat Blink Land – ett mobilspel som hjälper dig att lära dig om, förebygga och veta hur du kan lindra ögonpåfrestning. Här tittar vi på vad digital ögonpåfrestning är, diskuterar dess orsaker och behandling och förklarar hur man spelar Blink Land för att skydda dina ögon.

Vanliga orsaker till digital ögonansträngning

Digital ögonbelastning – ibland känt som datorseendesyndrom (CVS) – är ett vanligt tillstånd som orsakas av långvarig användning av skärmen. Digital ögonbelastning kännetecknas av en grupp obekväma symtom som främst påverkar dina ögon och syn.

Om du undrar hur ansträngd ögon känns kan symtomen vara trötta, kliande, ömma eller brännande ögon, dimsyn, huvudvärk, yrsel, torra ögon och smärta i nacke, rygg eller axlar.

Orsaker till ansträngda ögon kan vara:

 • Långvarig skärmanvändning. Förlängd användning av digital skärm kräver en konsekvent ansträngning för våra ögon att fokusera och använder specifika muskler i ögat. Vid långvarig skärmanvändning kan dessa muskler bli trötta, varför det är vanligt att bli ansträngd för ögonen av att arbeta långa timmar på en dator.
 • Dålig belysning. Att anstränga sig för att se i svag belysning (eller uppleva exponering för bländning) kan skapa visuellt obehag och få dina ögon att arbeta hårdare än nödvändigt.
 • Stress och trötthet. Vi vet alla hur försvagande det kan vara för kroppen att uppleva stress – och spända muskler runt ögonen på grund av överanvändning av skärmen kan bidra till ansträngda ögon.
 • Torra miljöer. Om du arbetar på ett luftkonditionerat kontor kan den dubbla effekten av att ha en torr miljö och blinka sällan när du fokuserar på din skärm leda till irriterade och ansträngda ögon.
 • Felaktig hållning. Både dålig hållning och felaktig skärmpositionering kan tvinga din nacke och ögon till obekväma, ansträngda positioner.
  16 bedömningsverktyg före anställning som hjälper dig med din nästa anställning

Om du regelbundet använder skärmar – oavsett om det är för arbete eller lek – är det en bra idé att vara proaktiv för att förebygga digital ögonbelastning. Om du upplever symtom på ansträngda ögon eller bara vill lära dig mer, kan det hjälpa att spela Blink Land.

Blink Land är ett mobilspel skapat av American Optometric Association (AOA)—den ledande organisationen för läkare inom optometri (OD), optometriska yrkesverksamma och optometristudenter (i princip alla de bästa yrkesverksamma som ser till hälsan för ögon och syn).

Blink Land utvecklades för att hjälpa spelare att lära sig hur man införlivar ögonvänliga skärmvanor för att förebygga och lindra digital ögonbelastning. Blink Land finns för att hjälpa dig förstå sambandet mellan ögonhälsa och dina favoritvanor på skärmen – vilket du kan uppnå genom att spela dess minispel och plocka upp trivia och ögonhälsofakta längs vägen.

Ladda ner: Blink Land för Android | iOS (Fri)

Blink Land följer en mycket enkel premiss: rulla helt enkelt tärningarna för att flytta din karaktär på spelplanen. Du kanske landar på ett action-, trivia- eller roliga faktautrymme – som alla kräver din input för att fortsätta. Målet med Blink Land är att samla så många poäng du kan genom att svara korrekt på frågor och slutföra minispel (samtidigt som du får ögonvänliga skärmvanor på vägen).

Så här spelar du Blink Land för att hjälpa till att lindra ansträngda ögon:

  Plattformsteknik vs DevOps: Hur är de olika?
 • Starta spelet. När du har laddat ner Blink Land till din enhet öppnar du spelet och trycker på Spela för att komma igång. Följ instruktionerna på skärmen för att anpassa din karaktär och tryck på Play-knappen för att börja spelet.
 • Kasta dina tärningar. Tryck på Rulla tärningar för att skaka tärningen, tryck sedan på skärmen igen för att kasta ett nummer. Din karaktär kommer att flytta lämpligt antal platser enligt numret du rullade.
 • Spela minispel. Följ uppmaningarna på skärmen för att läsa fakta, svara på trivia eller spela minispelen för att hjälpa dig lära dig mer om digital ögonansträngning.
 • Om du behöver justera inställningarna, tryck på kuggikonen uppe till höger på skärmen. Du kan aktivera olika färgtillgänglighetslägen här, samt justera ljud- och musiknivåerna.

  Huvudsyftet med Blink Land är att hjälpa individer som du att lära sig om orsaker, symtom och behandlingsalternativ för digital ögonbrist. Du kan också lära dig tekniker för att bekämpa digital ögonbelastning och lindra symtom på ansträngda ögon medan du spelar spelet. Det är ett roligt sätt att ta reda på fakta utan att känna att du behöver studera (eller bli tillrättavisad) för att du spenderar tid på en skärm.

  Om du är ute efter en spelfix och vill lära dig hur du förhindrar digital ögonbelastning på andra områden av ditt (skärm)liv, då är Blink Land ett bra verktyg att använda. För vissa människor kommer detta välutvecklade utbildningsspel att hjälpa till att lindra den digitala ögonbelastningen. För andra kanske du vill vidta ytterligare åtgärder för att skydda dina ögon från långvarig skärmexponering.

  Hur man förhindrar digital ögonbelastning och skyddar dina ögon

  Att uppleva symtom på ansträngda ögon kan vara smärtsamt och försvagande och kan till och med hindra dig från att slutföra dina dagliga uppgifter. Bortsett från att ta reda på fakta, råd och tekniker från Blink Land om hur du undviker ansträngda ögon orsakade av skärmar, kan du prova dessa tips för digital ögonavlastning:

    Vad är Altcoins och varför ska du bry dig?
 • Placera skärmen ordentligt. Enligt AOA:s guide till datorseendesyndrom, bör det optimala avståndet för att placera din datorskärm vara mellan 20 och 28 tum från dina ögon och i en vinkel på 15 till 20 grader under ögonhöjd. Om ditt problem med skärmtiden är kopplat till din smartphone kan du justera din skärmposition eller aktivera skärmavståndet på din iPhone eller iPad för att minska påfrestningarna på ögonen.
 • Schemalägg skärmavbrott. Att använda en Pomodoro timerapp eller helt enkelt schemalägga skärmpauser under hela din arbetsdag (eller spel) är ett effektivt sätt att skydda och vila dina ögon.
 • Aktivera nattljusläge. De flesta enheter har nu funktioner som minskar utsläppen av blått ljus för att ge dina ögon enklare tid. Du kan till exempel aktivera Night Light på Windows eller använda Night Shift på din iPhone för att använda mjukare ljus på dina favoritskärmar.
 • Öva ögonövningar. Blink Land introducerar olika ögonövningar som du kan träna för att förhindra ansträngda ögon. Du kan också prova att rulla ögonen eller fokusera på ett föremål 20 fot bort i 20 sekunder var 20:e minut (alias 20-20-20-regeln).
 • Spela Blink Land. Eftersom spelet designades för att hjälpa dig att utveckla ögonvänliga vanor, kan spelet Blink Land hjälpa till att skydda dina ögon från digital ögonbelastning.
 • Det är också en bra idé att dricka mycket vatten när du använder skärmar eftersom uttorkning kan orsaka torra och irriterade ögon. Om du sitter vid ett skrivbord under en längre tid, försök att resa dig upp och stretcha regelbundet, vilket ger både ögon och kropp en välbehövlig paus.

  Att spela Blink Land kan hjälpa dig att lära dig att bekämpa och till och med förebygga symtomen på ansträngda ögon. Kom ihåg att ta regelbundna pauser från din skärm(ar), håll dig hydrerad och kom ihåg att blinka! Om du upplever fortsatta symtom på ansträngda ögon och ovanstående egenvårdstips inte hjälper till att lindra problemet, kontakta en ögonspecialist eller läkare för ytterligare hjälp.