Hur teknik kan hjälpa dig att leva ett längre liv

Det är naturligt att vara nyfiken på hur morgondagens hälsoteknologi kommer att se ut, särskilt när det kommer till uppfinningar, innovationer och teknologier som drivs av miljarder dollar i såddpengar, investeringar och kapitalfonder.

Många framåtsträvande företag utvecklar biologisk teknik. De utvecklar innovativa lösningar för att övervaka din hälsa och ingripa för att förlänga din livslängd. Från försvagningen av ditt immunförsvar till minskningen av kognitiv funktion, åldrande medför förändringar som ofta kan verka skrämmande och, för många människor, rent ut sagt skrämmande.

Men tänk om du kunde sätta en paus i den här processen? Eller ännu bättre, tänk om du kunde vända på det? Tekniker används och utvecklas som potentiellt kan lägga till extra kapitel till din livsberättelse samtidigt som de förbättrar kvaliteten på de år du har kvar. Detta inkluderar allt mer sofistikerade bärbara prylar och appar, såväl som AI, genredigering och regenerativ teknik. Och vad är mer värdefullt än livet självt?

Kolla in hur nuvarande och framtida teknik kan vara dina biljetter till ett hälsosammare, längre liv.

Digital hälsoövervakning

I strävan efter ett längre och hälsosammare liv är information ett av de mest kraftfulla verktygen som finns tillgängliga. Och det är här digital hälsoövervakning kommer in. Banbrytande teknik, ofta tillräckligt liten för att fästa på handleden, liknar dina personliga hälsodetektiver och arbetar dygnet runt för att hålla dig informerad om ditt välbefinnande.

Fitbit och Apple Watch är inte längre bara trendiga tillbehör. De har utvecklats till omfattande hälsoövervakningssystem som noggrant spårar allt från din puls till sömnmönster. Apple Watch innehåller till och med funktioner som kan rädda ditt liv. Och dessa bärbara enheter kan spåra många mätvärden i bakgrunden, vilket ger passiv övervakning som du helt enkelt kan ställa in och glömma tills du behöver den.

Dessa bärbara enheter har potentialen att bli verkliga förändringar i förebyggande hälsa.

Ta det här scenariot till exempel: din smartklocka märker en liten men ovanlig anomali i din puls. Det kanske inte är något du själv skulle lägga märke till, men din enhet kan varna dig om saker som oregelbundna pulsrytmer, även när du inte tänker på dem. Tidig upptäckt kan göra en betydande skillnad i att hantera och förebygga kroniska tillstånd som kan äventyra din hälsa och ditt liv.

Dessutom hjälper dessa enheter människor att bättre förstå sin hälsa i vardagen. Genom att ge detaljerade insikter om din fysiska aktivitet, sömnkvalitet och till och med stressnivåer kan de ge dig möjlighet att ta proaktiva steg mot ett hälsosammare och längre liv.

Kraften med AI och Big Data i hälsa

Artificiell intelligens (AI) och big data förvandlar hälsolandskapet och förvandlar många exabyte data till praktiska insikter. Genom att analysera allt från din genetiska makeup till individuella livsstilsval, kan framsteg inom tekniken i allt högre grad tillhandahålla en personlig färdplan för bättre hälsa och livslängd.

En nyckelspelare på detta område är Googles DeepMindett AI-drivet verktyg som används för att förstå allt från hur man bekämpar klimatförändringar till hur galaxer interagerar i rymden.

DeepMinds förmåga att analysera proteinstrukturer är särskilt användbar när det kommer till hälsoforskning, eftersom det kan påskynda läkemedelsupptäckten och potentiellt leda till behandlingar för en rad sjukdomar. Det här är inte bara ett steg framåt inom vården, det är ett stort steg.

AI kommer också att bli alltmer kapabel att hjälpa läkare att diagnostisera sjukdomar tidigt, förutsäga patientresultat och till och med föreslå personliga behandlingsplaner. Så småningom kommer hälso- och sjukvården att skifta från paradigmet som passar alla till ett som är unikt för dig. Det handlar lika mycket om att förutsäga och förebygga som det handlar om att behandla.

Futuristisk hälsoteknik

Två områden som driver vår strävan efter lång livslängd som fortfarande verkar lite ”sci-fi” är genteknik och regenerativ medicin.

Med teknologier som CRISPRföretag som t.ex Editas medicin är banbrytande genredigeringsterapier med potential att bromsa, stoppa eller till och med vända sjukdomar och åldrandeprocessen. CRISPR tillåter i huvudsak teknikföretag att redigera, ta bort och ersätta DNA på ett riktat sätt. Detta har potential att förändra hur din kropp producerar vissa celler.

Samtidigt är regenerativ medicin ett annat område som ser futuristiska framsteg. Till exempel företag som Organovo strävar efter förmågan att skapa lab-odlade organ med hjälp av bioprinting. Båda områdena har en enorm potential att förlänga mänskliga livslängder på sätt som du bara kunde ha drömt om för några år sedan.

Livsstil och näringsteknik

När tekniken blir en allt mer närvarande del av ditt dagliga liv, skapar den också en nisch inom livsstil och kost.

Ta till exempel fitnessappar. En träningsapp är som att ha en personlig tränare i fickan för att guida dig genom träningspass, spåra dina framsteg och till och med slänga in lite peptalk för god åtgärd. Sådana som MyFitnessPal och Nike träningsklubb har gjort fitness till en mer engagerande och personlig upplevelse.

Teknikens roll slutar dock inte med fysisk kondition. Plattformar som Vana erbjuder personliga livsmedelsprodukter baserade på din unika fysiologi, hälsohistoria och mål.

Föreställ dig att om några år ha en dietplan utformad specifikt för dig, med hänsyn till din genetiska makeup, ämnesomsättning och livsstil. Du behöver inte längre diskutera om du ska anta en keto-, växtbaserad eller köttätande diet – vilken lättnad!

Omfamna den tekniskt assisterade vägen till livslängd

Din resa till livslängd är inte längre ett solouppdrag. Från wearables som övervakar dina vitala tecken till AI som erbjuder personliga hälsoinsikter, från genteknik till regenerativ medicin, teknik kommer att bli din allierade i din strävan efter ett längre, hälsosammare liv.

Samtidigt kan personliga kostplattformar och träningsappar omdefiniera din inställning till livsstil och kost, vilket gör det enklare än någonsin att göra hälsosamma val. Så spänn på din smartklocka, säg ”Hej” till din AI-hälsoassistent och gör dig redo att bli vän med dina gener. När allt kommer omkring, vem behöver ett äpple om dagen när du har teknik för att hålla doktorn borta?